Σχόλιο με αφορμή την συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας Δρ. Mantas Adomėnas με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, έκανε ο Μητροπολίτης Βίλνο και πάσης Λιθουανίας κ. Ιννοκέντιος.

Ο Σεβασμιώτατος, αναφέρει ότι τέτοιες ενέργειες από την πλευρά των αρχών της χώρας, είναι εξαιρετικά λυπηρές και ανησυχητικές, αφού για άλλη μια φορά ζητήματα που αφορούν την Ορθόδοξη κοινότητα της χώρας επιλύονται πίσω από την πλάτη της και χωρίς τη συμμετοχή της.

Επίσης ο κ. Ιννοκέντιος πρόσθεσε ότι “ταυτόχρονα, ο λαός της Λιθουανίας δεν ενημερώνεται για αυτές τις ενέργειες και τους στόχους που έχουν βάλει οι αρχές”.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Βίλνο και Λιθουανίας υπενθύμισε ότι στις 18 Μαΐου του τρέχοντος έτους, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Λιθουανίας στην Τουρκία Richardas Degutis συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την οποία του παρέδωσε επιστολή από τον Πρωθυπουργό της Λιθουανίας.

Ακόμη ο κ. Ιννοκέντιος τόνισε ότι αρκετοί Λιθουανοί κληρικοί που αποσχίστηκαν παρόλο που έσπειραν την διχόνοια στη χώρα, δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, διότι τόσο ο κλήρος και ο λαός παραμένουν σταθεροί στην Μητέρα Εκκλησία της Λιθουανίας.

“Χιλιάδες υπογραφές και εκκλήσεις για το ζήτημα έχουν συγκεντρωθεί και παραδοθεί στον πρόεδρο της χώρας” – προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Ιννοκέντιος.

Ταυτόχρονα ο Μητροπολίτης Βίλνο συμπληρώνει ότι “η διασφάλιση της εκκλησιαστικής ειρήνης στη χώρα είναι ο κοινός μας σκοπός και είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Δεν μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε με οποιαδήποτε ανάμειξη των κρατικών αρχών στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας”.

Κλείνοντας ο κ. Ιννοκέντιος τονίζει ότι “δυστυχώς, μέχρι τώρα οι εκκλήσεις μας για διάλογο δεν εισακούστηκαν. Δεν έχω λάβει ακόμη απάντηση στην προσωπική μου επιστολή που εστάλη στον Πρωθυπουργό τον Μάιο για προσωπική συνάντηση”.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.