Λιθανάγλυφο Αγιοθυριδο από το καθολικό της Ιεράς Μονής Κρουσταλλενιας στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Διάκοσμος με τρισχιδεις κλάδους δέντρων, φύλλα και παράσταση της Δέησης με τον Χριστό ανάμεσα στη Θεοτόκο και τον Άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή. Φέρει εγχάρακτη επιγραφή με τη χρονολογία 1241 σύμφωνα με την οποία πιθανολογείται ότι η ανέγερση του ναού έγινε σε πρωιμότερη περίοδο, αν και αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης.
Εκτίθεται στο Ιστορικό και Εκκλησιαστικό Μουσείο που λειτουργεί στο χώρο της Ιεράς Μονής, το οποίο ανηγέρθη επι Αρχιεπισκοπιας του Μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου και εγκαινιάσθη το 2016 από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμο επι ηγουμενίας του Αρχιμανδρίτη Αρσένιου Καστρινάκη.
Το μουσείο πραγματώθηκε με δαπάνες του Δρ.Κωνσταντίνου Ορφανού, ομότιμου καθηγητή FUB, κατοίκου Βερολίνου, αξιότιμου τέκνου του Οροπεδίου Λασιθίου και της συζύγου του Βερας.
Η Ιερά μονή Κρουσταλλένιας διαδραμάτισε σημαντικό ιστορικό ρόλο στην κήρυξη επαναστάσεων εναντίον της Βενετοκρατίας και μετέπειτα κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας και της γερμανικής κατοχής.
Για μας τους Λασιθωτες η Ιερά μονή Κρουσταλλενιας αποτελεί διαχρονικό σημείο συνάντησης και αδελφοσύνης και μέγιστο συμβολο πιστεως και πρεσβείας της Υπεραγίας Θεοτόκου υπέρ ημών των Λασιθιωτων και όλου του κόσμου.
Τσούρτη Όλγα
Αρχαιολόγος Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.