Οι τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του προστάτη Αγίου του Καθεδρικού Ναού της Αρχιεπισκοπής Σουτσεάβας, Αγίου Ιωάννου του νέου (του Ρουμάνου), ξεκίνησαν την Τετάρτη με Θεία Λειτουργία, στην οποία η προσέλευση ήταν συγκινητική. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ρουμανικής Χωροφυλακής, στη λιτάνευση των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Νέου συμμετείχαν περίπου 10.000 πιστοί!

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Μετά τα λιτανεία τα ιερά λείψανα τοποθετήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού προς προσκύνηση των πιστών.

«Ανοίγουμε σήμερα τις ημέρες μνήμης, τιμής και δοξολογίας προς τον Άγιο Ιωάννη τον Νέο, του οποίου η ανακομιδή των λειψάνων στη Σουτσεάβα τιμάται στις 24 Ιουνίου. Τρεις ολόκληρες ημέρες προσευχής, προσκυνήματος και προσέλευσης εδώ, όπου βρίσκονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ιωάννη του Νέου και όπου θα συναντήσουμε τον ζωντανό Άγιο. Δεν προσερχόμαστε σε ένα νεκρό σώμα, δεν αγγίζουμε ένα φέρετρο, αλλά φιλούμε, αγγίζουμε τη λάρνακα, την κιβωτό κι ένα σκήνωμα, το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Νέου, που το νιώθουμε ζωντανό. Έναν άγιο που μας δέχεται, έναν άγιο που μας ακούει», είπε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ντορνεάνουλ κ. Δαμασκηνός.

Η λιτανεία με τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Νέου ακολούθησε μια διαδρομή επτά χιλιομέτρων (!) μέσα στην πόλη της Σουτσεάβας, που άρχισε στις 18:00 το απόγευμα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπίσκοπου Σουτσεάβας και Ραουντίου κ. Καλλίνικος.

Ο εορτασμός του πολιούχου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού στη Σουτσεάβα συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη, 23 Ιουνίου, με Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κοβάσνης και Χαργίτας Ανδρέας και από τις 19:00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία βυζαντινής μουσικής στον ναό της μονής.

Επίσης, στις 21:00, θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Νέου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.