Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα, την αύξηση των θανάτων και την μετάλλαξη Όμικρον μίλησαν ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Όπως είπε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης στον ΑΝΤ1, η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να κυριαρχεί με τα κρούσματα από την Δέλτα να έχουν πέσει στα 4.000 με 5.000.

Για το προφίλ των θανάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το βασικό στοιχείο είναι το 75% με 82% των θανάτων είναι άτομα πάνω από 70 ετών που είναι μη εμβολιασμένοι και πρόσθεσε ότι οι θάνατοι σε μικρότερες ηλικίες έχουν μειωθεί.
Σημείωσε ακόμα ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι πιο ήπια, ωστόσο όπως είπε αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τελείως αθώα.

Από την πλευρά της η κ. Λινού σημείωσε ότι αυτή την στιγμή είμαστε σε υψηλό πλατό. Παράλληλα, σημείωσε ότι διεθνώς υπάρχει ανησυχία ότι θα επικρατήσει η Όμικρον 2, η οποία όπως είπε, φαίνεται να έχει μια υπεροχή ως προς την μεταδοτικότητα, ωστόσο σημείωσε ότι δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σύρπης, ψυχίατρος σε αναστολή, καθώς είναι ανεμβολίαστος, ενώ νόησε από κορωνοϊό και αρνείται ακόμα να κάνει το εμβόλιο σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ανεμβολίαστοι συνάδελφοί του, ζητούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, κάνοντας δυο rapid test την εβδομάδα. Παράλληλα, εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση του στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς όπως είπε είναι σε πειραματικό στάδιο.

Από την πλευρά της η κ. Λινού σημείωσε, ότι μόνο στην Ελλάδα έχουν μείνει ορφανά από τον κορωνοϊό 10.000 παιδιά και πρόσθεσε ότι οι μη εμβολιασμένοι νοσούν ξανά και μεταδίδουν τον ιό. Το ίδιο ισχύει και για τους εμβολιασμένους, με την διαφορά ότι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση δεν θα χάσουν την ζωή τους, υπογράμμισε η κυρία Λινού.

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης, είπε, ότι «δεν νοείται γιατρός που μην στηρίζει τα εμβόλια», προσθέτοντας ότι είναι θέμα του ιατρικού συλλόγου το αν θα απολυθούν οι γιατροί που δεν στηρίζουν τα εμβόλια. «Τίθεται θέμα δεοντολογίας», υπογράμμισε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.