Ο λόγος του ήρεμος και μετριοπαθής, όπως αρμόζει σε ποιμενάρχη της Εκκλησίας. Αποπνέει αισιοδοξία και σιγουριά. Το ίδιο και οι πράξεις του. Δεν είναι τυχαίο που παρά το γεγονός ότι ανέλαβε τα ηνία της Μητρόπολης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία (λίγο μετά την ενθρόνισή του, τον Νοέμβριο του 2019 ξέσπασε η πανδημία) κατάφερε να φέρει σε αυτή νέα πνοή κατά κυριολεξία. Για όλο αυτό το σύντομο χρονικά αλλά τόσο πλούσιο σε δραστηριότητα και αγάπη διάστημα της ποιμαντορίας του ο Μητροπολίτης Ιερόθεος Γ ́ μιλάει στο «Περιοδικό» τονίζοντας ότι το μήνυμα της Εκκλησίας αποδεικνύεται «πάντοτε επίκαιρο σε κάθε εποχή και κοινωνία».

Ποιες οι σκέψεις, τα βιώματα και οι εντυπώσεις σας για το μέχρι τώρα χρονικό διάστημα της ποιμαντορίας σας στα ακριτικά νησιά Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου;

Θέλω με αφορμή αυτήν την ερώτησή σας να εκφράσω καταρχήν την ικανοποίησή μου που η Εκκλησία με απόφασή της με έστειλε, ως πνευματικό Πατέρα σε καλούς, πρόθυμους, ευγενείς, παραδοσιακούς και εθνικά υπερήφανους ανθρώπους, για να ζω μαζί τους στον όμορφο αυτό τόπο και να μοιράζομαι σε όλα τα επίπεδα την καθημερινότητά τους.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος & Αγ. Ευστρατίου Ιερόθεος.

Στη δεκαπεντάμηνη πορεία μου, ως Επίσκοπος της μικρής σε αριθμούς, αλλά μεγάλης σε ιστορία και πολιτισμό Μητροπόλεως Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, γεύτηκα πολλές χαρές και ακόμη περισσότερες ευλογίες από άλλους πολυπληθέστερους τόπους πού διακόνησα μέχρι σήμερα. Οι αντίξοες όμως και πρωτόγνωρες συνθήκες που επεκράτησαν λίγο μετά τον ερχομό μου, περιόρισαν τη δυνατότητά μου να γνωρίσω από κοντά κάθε άνθρωπο. Προσπάθησα όμως. Γνώρισα όλα τα όμορφα μικρά χωριά μας, τους ιστορικούς Ναούς μας, τις ολιγάριθμες Ενορίες μας, τα γραφικά παρεκκλήσια μας, τις φτωχές γειτονιές με σκοπό να έχω εικόνες της ζωής των ανθρώπων μας και να μοιραστώ με όλους κάθε τι που μπορεί να με ενώσει μαζί τους. Προσπάθησα να δημιουργήσω ουσιαστικές σχέσεις. Δεν παρουσίασα ποτέ τον εαυτό μου ως τον σωτήρα τους, ούτε εμφανίστηκα ως πάροχος λύσεως των προβλημάτων τους. Καλλιέργησα καλές σχέσεις και έριξα γέφυρες επικοινωνίας με κάθε άνθρωπο και τους φορείς του τόπου και δηλώνω ικανοποιημένος, επειδή ζω με την βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να έχουμε ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα, αλλά αυτό είναι θετικό, γιατί προάγει τον διάλογο και οικοδομεί όλες τις πλευρές. Πιστεύω στον αμοιβαίο σεβασμό και στην δυνατή συνύπαρξη όλων των τάσεων και ιδεών.

Η εκδήλωση αυτής της ανάγκης μου σαφώς δεν είχε και δεν έχει καμμιά σχέση με «υπηρεσιακό» καθήκον, αλλά ήταν και παραμένει έκφραση εσώτατου πόθου και στόχου να γίνω Πατέρας, φίλος και αδελφός όλων. Οχι μόνον όσων πιστεύουν και εκκλησιάζονται, αλλά ίσως πιο πολύ εκείνων που παραμένουν συνειδητά ή τυχαία αδιάφοροι. Αγάπησα αυτόν τον τόπο και θέλω διά βίου να διακονήσω τον πιστό και φιλότιμο λαό των δύο νησιών μας με όλες τις διαθέσιμες πνευματικές μου δυνάμεις.

Τι σας λέγουν οι άνθρωποι για την πανδημία; Πώς την βιώνετε εσείς ο ίδιος;

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος & Αγ. Ευστρατίου Ιερόθεος.

Η περίοδος που διανύσαμε με την εμφάνιση του κορωνοϊού ήταν παγκοσμίως πρωτόγνωρη και επώδυνη. Διαπιστώσαμε με έκπληξη πως ένας αδιόρατος νέος ιός έχει τη δύναμη να νικά ακόμη και την επιστήμη, να γελοιοποιεί την ανθρώπινη παντοδυναμία να αποδιοργανώνει την ζωή, να διαλύει την κοινωνική συνοχή, να ποινικοποιεί σχέσεις και συμπεριφορές και να εξαντλεί κάθε όριο αντοχής.

H πρωτοφανής πανδημία είναι αλήθεια πως διαμόρφωσε ένα δυσχερές κλίμα απομόνωσης των ανθρώπων και πανικού, το οποίο έπρεπε να διαχειριστούμε με σύνεση και υπομονή, αφενός μεν για να διαφυλάξουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας, αφετέρου δε για να εξέλθουμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από τις ψυχοσωματικές συνέπειες της περιόδου αυτής, τονώνοντας ηθικά το ποίμνιό μας και αντιμετωπίζοντας πρακτικά και αποτελεσματικά τα όσα προβλήματα προέκυπταν στον βίο και στην εκκλησιαστική μας ζωή.

Είναι αλήθεια ότι συνέπεσε αυτή η γενικευμένη απειλή και τα απαγορευτικά μέτρα στο ξεκίνημα της αρχιερατικής μου διακονίας.

Η χαρά της αποστολής μου και η εκδήλωση της διαθέσεώς μου παρεμποδίστηκε από τις ισχύουσες προστατευτικές για την υγεία διατάξεις. Αδιαμφισβήτητα οι σκληρότατες συνθήκες καραντίνας που επεβλήθησαν διαμόρφωσαν κλίμα δραματικό. Οι κλειστές εκκλησίες, οι ιερές ακολουθίες χωρίς πιστούς, αλλά και οι αντικρουόμενες θεολογικές προσεγγίσεις μπέρδεψαν τους πιστούς, βούτηξαν στη θλίψη τους ανθρώπους, τους οποίους κληθήκαμε να στηρίξουμε με ιδιαίτερους τρόπους και να τους ενισχύσουμε.

Πώς κρίνετε τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης ως προς τους ναούς;

Εθνικός Κήρυξ

Ποιος αμφιβάλλει για την αντιμετώπιση των Ιερών Ναών ως των δήθεν επικινδυνοτέρων τόπων μεταδόσεως του ιού; Δείτε μόνον εικόνες από την καθημερινότητα σε κάθε χώρο, για να καταλάβετε. Ακούστε την επιθετική διάθεση με την οποία μιλούν άσχετοι άνθρωποι με την εκκλησιαστική ζωή και δεν θα αμφιβάλλετε. Πολιτικοί καλούν προκλητικά οπαδούς και πραγματοποιούν μαζικές συνάξεις με σκοπό την στήριξη της ιδεολογίας τους. Είναι όμως οι ίδιοι που κόπτονται και ανησυχούν για τη μετάδοση της νόσου στους εκκλησιαστικούς χώρους. Δείτε επίσης τον παραλογισμό όσων δήθεν υπεύθυνα υπολογίζουν το καλό μας με λεπτομέρειες για τη χωρητικότητα των τόπων συναθροίσεων και διαβάστε τις εκδιδόμενες ΚΥΑ για τις περιπτώσεις των ναών. Μπορεί κανείς να μιλήσει για ίση αντιμετώπιση; Για αναλογικότητα; Πασιφανής είναι η διάθεσις περιορισμού λειτουργίας των ναών μας. Το σημαντικότερο όμως νομίζω είναι η αδιαφορία του νομοθέτου για τα ψυχικά και πνευματικά ενδιαφέροντα των ανθρώπων. Ενώ προβλέπονται με λεπτομέρειες απίστευτες περιπτώσεις εξυπηρέτησης αναγκών ακόμη και των κατοικιδίων, παραμερίζεται και απαγορεύεται η έκφραση και η εκδήλωση κάθε μορφής πίστεως και θρησκευτικότητας. Με όλα αυτά με προβληματίζει γενικά η επόμενη μέρα.

Ανησυχώ επίσης με τις δηλώσεις υπευθύνων που στοχοποιούν την Εκκλησία και καλλιεργούν μεθοδικά το φόβο της εισόδου των ανθρώπων στους Ναούς και ιδιαίτερα την μετοχή τους στη Θεία Κοινωνία. Σε καμμιά εποχή αν αναζητήσετε δεν θα βρείτε να έχει ξοδευτεί τόσος λόγος με πολεμική για τη Θεία Κοινωνία. Αντιθέτως διαπιστώνουμε ότι κατέφευγαν και την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο στις τόσες πανδημίες που πέρασαν. Εκπλήσσομαι ακόμη με τις άστοχες θέσεις, όσων απερίσκεπτα εκφράζονται αρνητικά. Ταυτόχρονα μαθαίνουμε πώς αντιμετωπίζονται επιστήμονες της υγείας που μιλούν με σοβαρότητα, ευθύνη και σύνεση για το αναγκαίο άνοιγμα των Ιερών Ναών. Αγωνιώ για τους ευάλωτους σωματικά ή ψυχικά ανθρώπους, και αναμφίβολα για εκείνους που επηρεάζονται οικονομικά και έχω τη βεβαιότητα ότι η κλονισμένη ψυχοσωματική υγεία δεν είναι άσχετη με τους κλειστούς Ναούς.

Εθνικός Κήρυξ

Η τοπική μας Εκκλησία εναρμονίστηκε από την αρχή με τις υποδείξεις και τις εντολές της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σεβόμενη και τις υποδείξεις της Πολιτείας. Εφήρμοσε με συνέπεια και σεβασμό τα προτεινόμενα μέτρα κατά της εξαπλώσεως της πανδημίας και συνετέλεσε στο μέτρο των δυνατοτήτων της στον περιορισμό της. Κυρίως οι ιερείς μας συμμορφούμενοι πρόθυμα με τις διευκρινιστικές υποδείξεις μου, συνετέλεσαν αποτελεσματικά στην πιστή εφαρμογή τους χωρίς να παρατηρηθούν αντιδράσεις και κριτικές συμπεριφορές, όπως σε άλλους τόπους της Πατρίδος μας, από ανθρώπους που με μεγάλη ευκολία κρίνουν τα πάντα, ενώ παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία για συνεργασία και συμμόρφωση.

Συνεχίζετε να παραχωρείτε το ενοριακό κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού στη Μύρινα για ιατρικής και υγειονομικής φύσεως προγράμματα;

Χωρίς αμφιβολία και χωρίς δεύτερη σκέψη θα συνεχίσουμε επίμονα και επιμελώς να χρησιμοποιούμε και να διαθέτουμε κάθε ενοριακό Κέντρο και εκκλησιαστική αίθουσα για την εξυπηρέτηση ιατρικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων επί κοινή ωφελεία. Η Εκκλησία είναι χώρος αγάπης και προσφοράς. Παύει να υπηρετεί τον στόχο της, εάν πάψει να διακονεί την ανθρώπινη ανάγκη. Τα εκκλησιαστικά κτίρια δημιουργούνται για να γίνονται έμπρακτα εργαστήρια αυτής της φιλανθρωπίας. Τα δημιουργούμε δίπλα στους Ναούς για να είναι η επέκταση της Θείας Λειτουργίας.

Εθνικός Κήρυξ

Σε ποιους τομείς θα επισημαίνατε τα πλέον σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους των δύο νησιών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου;

Στους δεκαπέντε μήνες της παρουσίας μου στα νησιά διαπιστώνω τα προβλήματα που έχουν γενικά οι μικρές κοινωνίες και ιδιαίτερα οι απομακρυσμένοι από τα κέντρα τόποι στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης ακόμη και της συγκοινωνίας. Κλείνουν σχολεία, μένει χωρίς ιατρικό προσωπικό το μοναδικό Νοσοκομείο, στο οποίο καταφεύγουν όλοι χωρίς άλλη επιλογή για κάθε ανάγκη. Φημολογείται η κατάργηση του μόνου Πανεπιστημιακού Τμήματος στο νησί, που σημαίνει ότι θα φύγουν και οι φοιτητές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη ζωή του τόπου. Η δε κρατική δυστοκία και γραφειοκρατία εμποδίζει Ιδρύματα και Κληροδοτήματα να δραστηριοποιηθούν για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Παραμένουν χρόνια για αυτούς τους λόγους ανενεργά. Προσπαθώ στο μέτρο των δυνατοτήτων μου και όσο επιτρέπει ο θεσμικός μου ρόλος στην τοπική κοινωνία, μαζί με συναρμόδια πρόσωπα και φορείς, να συμβάλω υποστηρικτικά σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και κινούνται στη σωστή κατεύθυνση προς επίλυση και το καλώς εννοούμενο συμφέρον.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός σας για το ποίμνιό σας;

Εθνικός Κήρυξ

Σαφώς η πνευματική και κοινωνική προκοπή των ανθρώπων μας. Οσον αφορά το πρώτο στοχεύω στην αφύπνιση της συνειδήσεως των πιστών με σκοπό τον αγιασμό τους. Η μεταμόρφωση της κοινωνίας που οραματιζόμαστε δεν θα προκύψει, ως αποτέλεσμα εξωτερικών προγραμματισμών και προσπαθειών, αλλά ως αυτόβουλη διόρθωση του «εγώ» στο «εμείς». Αυτό όμως δεν μπορούμε να το επιτύχουμε μόνοι, γιατί το επιχειρήσαμε και δεν έγινε κατορθωτό. Ετσι, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχθούμε ότι ο Θεός μπορεί να κάνει για μας, περισσότερα από εμάς. Γι’ αυτό συνεργάζομαι με κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως και κάθε φορέα, προκειμένου τα αποτελέσματα να δείχνουν σαν ένα μικρό θαύμα. Δοξάζω τον Θεό, διότι βρίσκω τέτοιους συνεργούς στην προσπάθειά μου.

Ποιο νομίζετε είναι ή οφείλει να είναι το μήνυμα της Εκκλησίας στο σημερινό άνθρωπο;

Το μήνυμα της Εκκλησίας ενώ θεωρείται παλαιότερο, αποδεικνύεται πάντοτε επίκαιρο σε κάθε εποχή και κοινωνία. Δεν μπορεί να είναι ζητούμενο, επειδή είναι αιώνιο και σταθερό. Στη θλιβερότητα της πραγματικότητας παραμένει αμετάβλητη η αλήθεια της μοναδικής αξίας του ανθρωπίνου προσώπου και της κυριαρχίας της ζωής πάνω στο θάνατο, που εξαγγέλλει. Ολα αλλάζουν. Ιδεολογίες μεταβάλλονται, πολιτικά συστήματα μεταλλάσσονται, κοινωνικές συνθήκες διαμορφώνονται, πολιτισμικές πραγματικότητες εναλλάσσονται, νόμοι ακυρώνονται και αξίες τροποποιούνται. Ο άνθρωπος όμως παραμένει το επίκεντρο και ο πυρήνας γύρω από τον οποίο δημιουργούνται και κινούνται τα πάντα. Αυτήν την αξία του την αντλεί επειδή έχει μέσα του την πνοή του Θεού, ο Οποίος τον έπλασε κατ’ εικόνα Του, για να είναι η κορωνίδα της δημιουργίας.

mitropolitis limnou ierotheos agios panagia kakaviotissa limnou limnos

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος & Αγ. Ευστρατίου Ιερόθεος.

Εχετε επικοινωνία με τους Λημνιούς της Αποδημίας στις ΗΠΑ και αλλού;

Τους από την Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο καταγομένους ομογενείς μας, που οι δυσκολίες της ζωής κάποτε τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τα ευλογημένα νησιά μας για να αναζητήσουν την ευημερία και την προκοπή σε μακρινές χώρες, τους θαυμάζω και τους αγαπώ. Πέτυχαν σε αντίξοες συνθήκες το ακατόρθωτο, αποκαλύπτοντας σε ξένους λαούς τη δύναμη του ελληνικού πνεύματος, την αρχοντική ευγένεια της καταγωγής και το ήθος του πολιτισμού μας. Ουδέποτε μέχρι σήμερα έπαψα να προσεύχομαι για την υγεία τους και την προκοπή τους. Καυχώμαι, ως Επίσκοπος της γενέτειράς τους, για το ότι αγωνίστηκαν, μεγαλούργησαν και διακρίθηκαν όπου και να βρίσκονται. Με συγκινεί όμως το γεγονός ότι δεν λησμόνησαν ποτέ τα νησιά μας, τα οποία κάνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Το καλοκαίρι που πέρασε, στέρησαν οι γνωστοί κίνδυνοι σε όλους μας την ευκαιρία να συναντηθούμε και να γνωριστούμε από κοντά, αφού κατά κανόνα από νοσταλγία θα επισκέπτονταν την Πατρίδα τους.

Είναι στα σχέδιά σας κάποιες επισκέψεις πλησίον τους;

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος & Αγ. Ευστρατίου Ιερόθεος.

Πρόθεσή μου είναι όταν παρέλθει η πανδημία, και οι συνθήκες το επιτρέψουν, να τους επισκεφθώ, αφού οι ίδιοι το επιθυμούν και ήδη το εκδηλώνουν, στους τόπους διαμονής τους, με την κανονική άδεια των εκεί Ποιμεναρχών τους. Θέλω να μοιραστώ τον αναστεναγμό της καρδιάς τους, τη λύπη και τη χαρά, τις εμπειρίες και τα οράματα που γέννησε η δεύτερη Πατρίδα τους. Να τους μεταδώσω την αιγαιοπελαγίτικη αύρα που ανέπνευσαν όταν γεννήθηκαν και να μιλήσω μαζί τους για τα στενά δρομάκια και τις μικροπλατείες των χωριών τους, όπου πρωτόπαιζαν μεγαλώνοντας. Να τους μεταφέρω θυμάρι και βασιλικό, για να θυμηθούν με τη μυρωδιά τους, τα ματσάκια που έδιναν οι γιαγιάδες για καλό κατευόδιο, όταν έφευγαν.

Πόθος μου είναι να συμβάλω με όλα αυτά και με κάθε άλλο δυνατό τρόπο, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στην ανάπτυξη ισχυρότερου διαύλου επικοινωνίας και ζωηφόρου επαφής με την πατρογονική τους εστία και να αποτελώ ο ίδιος, το πρόσωπο που τους συνδέει με τους προγόνους που άφησαν πίσω τους.

Κύριε Κουτσίλα, θέλω πολύ να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου παρέχετε με αυτή τη συνέντευξη, να επικοινωνήσω με περισσότερους ανθρώπους, από όσους καθημερινά μπορώ, λόγω των επικρατουσών συνθηκών και όλως ιδιαιτέρως με τους απόδημους ομογενείς μας. Αισθάνομαι, όπως κάθε μέλος μιας οικογένειας, τη στέρηση της πληρότητας της χαράς, αφού δεν μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί και εύχομαι να παρέλθει σύντομα το κακό, ώστε να καταφέρουμε να αισθανθούμε και πάλι ότι ο αδελφός μας είναι η χαρά μας και ο παράδεισός μας, και όχι ο εχθρός, ο κίνδυνος και το πρόβλημά μας λόγω της πανδημίας. Η ουσιαστική επικοινωνία μας είναι η μυστική δύναμις, η οποία μπορεί να δώσει τις λύσεις που έχουμε ανάγκη.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος & Αγ. Ευστρατίου Ιερόθεος.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος & Αγ. Ευστρατίου Ιερόθεος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.