Η ρωσική προπαγάνδα χρησιμοποιεί την έξαρση του κορονοϊού μεταξύ του ρωσόφωνου πληθυσμού της Λετονίας για να ασκήσει πίεση στην ηγεσία αυτής της Βαλτικής χώρας κατηγορώντας την για παραβίαση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων. Σε αυτή την πρώην σοβιετική χώρα, όπου ζει μεγάλος αριθμός ρωσόφωνων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων παρατηρείται έξαρση νέων κρουσμάτων του κόβιντ. Ειδικότερα, στο νοσοκομείο Πολς Στράντιντς – τη μεγαλύτερη κρατική κλινική- τέσσερις εκ των πέντε ασθενών που νοσηλεύονται με κορονοϊό είναι ρωσόφωνοι.

Αυτή η τάση έγινε αντιληπτή από τους Ρώσους προπαγανδιστές, οι οποίοι αμέσως τη μετέτρεψαν σε αντικείμενο εκμετάλλευσης. ΜΜΕ, τα οποία μεταφέρουν τα μηνύματα που εξυπηρετούν το Κρεμλίνο, συνέδεσαν τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία με τη λεγόμενη «καταπίεση του ρωσόφωνου πληθυσμού», μιας «καραμέλας» που αναμασά η προπαγανδιστική μηχανή της Μόσχας στη Λετονία, στην Ουκρανία, στη Γεωργία και σε διάφορες άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Αυτή τη φορά το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν έλεγε ότι οι υψηλοί δείκτες της ασθένειας ανάμεσα στον ρωσόφωνο πληθυσμό οφείλεται στην έλλειψη πληροφοριών στη ρωσική γλώσσα σχετικά με τον εμβολιασμό.

Για παράδειγμα σχετικό δημοσίευμα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ιδρύματος «Ρωσικός κόσμος», το οποίο ασχολείται εντατικά με την προώθηση των προπαγανδιστικών μηνυμάτων του Κρεμλίνου. Σε αυτό αναφέρονται δηλώσεις ιατρού της Λετονίας που υποστηρίζει ότι οι ρωσόφωνοι ασθενείς του κόβιντ δεν είναι αντιεμβολιαστές αλλά ότι «έπεσαν θύματα έλλειψης πληροφόρησης» όσον αφορά τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το θέμα της δήθεν καταπίεσης ρωσόφωνων πληθυσμών είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η ρωσική προπαγάνδα και -κατ επέκταση- η ρωσική επεκτατική μηχανή στις πρώην σοβιετικές χώρες. Με αυτό τον τρόπο η Μόσχα, μεταξύ άλλων, επιδιώκει να δηλώσει ότι σε αυτές τις χώρες υπάρχουν πληθυσμοί ρωσόφωνων άρα- βάση της λογικής της Μόσχας – ρωσικοί πληθυσμοί. Στη συνέχεια επιχειρεί να αποδείξει ότι αυτοί οι πληθυσμοί «καταπιέζονται» προκειμένου η ίδια να έχει την αφορμή για να προχωρήσει σε πολική ή και στρατιωτική επέμβαση σε αυτές τις χώρες.

Για αυτό, και γνωρίζοντας τα πρόσφατα παραδείγματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στην Γεωργία -με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα- ο πολιτικός κόσμος και μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης στη Λετονία αντιμετωπίζει τέτοια δημοσιεύματα με μεγάλη επιφύλαξη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.