Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με τη συνοδεία του, κατόπιν πρόσκλησης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, έγινε δεκτός την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Επίτροπο Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου μετέφερε στο Σεβασμιώτατο τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος απουσιάζει στις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη συνάντηση ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση του Απόδημου Ελληνισμού με τις ρίζες, την ιστορία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις του. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Εκκλησία είναι σημείο αναφοράς για τους Κύπριους και Έλληνες της Διασποράς.

Τονίστηκε η στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας και των Οργανώσεων Κυπρίων της Διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο προς όφελος των αποδήμων μας που διαμένουν εκεί, όσο και προς όφελος της Κύπρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη νέα γενιά των αποδήμων, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον του απόδημου Ελληνισμού και το χρέος μας να τους κρατήσουμε κοντά στην πατρίδα τους. Θέλουμε οι νέοι μας να αναμειχθούν με τα πολιτειακά και παροικιακά δρώμενα, επεσήμανε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Ακολούθως, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο για τις εξελίξεις όσον αφορά στην τραγική πτυχή του θέματος των Αγνοουμένων, δίνοντας έμφαση στους τρόπους προώθησης του θέματος σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη διαχρονική στήριξη και προσφορά της Εκκλησίας προς την Ομογένεια και στον Ελληνισμό γενικότερα και τον διαβεβαίωσε για τη συνεχή στήριξη του ιδίου και της Κυβέρνησης στο έργο που επιτελούν.

Ο Σεβασμιώτατος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας για την υποδοχή, τη γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για το καλό και την ευημερία της Κυπριακής παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ευρύτερα για το πολυπληθές ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, μίας εκ των επαρχιών του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Επίσης διαβεβαίωσε και από την πλευρά του, ότι η Εκκλησία θα βρίσκεται πάντα αρωγός και δίπλα από τον Απόδημο Ελληνισμό. Ιδιαίτερα για το θέμα των Αγνοουμένων διαβεβαίωσε τον Επίτροπο ότι θα το προωθήσει με στόχο την επίλυση του.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και τη συνοδεία του, Επίσκοπο Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβο και τους Πρωτοπρεσβύτερους π. Θεόδωρο και π. Χριστόδουλο, συνόδευαν, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.