Ανήμερα της μνήμης του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, Απόστολου Βαρνάβα, τελέστηκε στον νέο Καθεδρικό Ναό, που φέρει το όνομά του, η κατανυκτική ακολουθία των εγκαινίων μετά τον Όρθρο και πριν τη Θεία Λειτουργία, όπως ορίζει το τυπικό της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου. Σημειώνεται ότι τα διατηρητέα κτίρια που κατεδάφισε η Αρχιεπισκοπή και τα οποία δεσμεύτηκε να επαναφέρει, ακόμη παραμένουν γκρεμισμένα.

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής αναφέρει ότι «συλλειτουργοί και συμπροσευχόμενοι είχαν την ευλογία να γίνουν μέτοχοι των πλούσιων δωρεών που επιδαψίλευσε η Θεία Χάρις με την τέλεση του μεγάλου αυτού μυστηρίου των εγκαινίων».

Του πολυαρχιερατικού συλλειτούργου προεξήρχαν οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών Ιερώνυμος και Κύπρου Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονος ως εκπροσώπου τού Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, των Μητροπολιτών της Εκκλησίας Κύπρου, Πάφου κ. Γεωργίου, Κιτίου κ. Νεκταρίου, Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου και Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα, των Επισκόπων Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, και κληρικών τής Εκκλησίας Ελλάδος και Κύπρου.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν επίσης οι Μητροπολίτες Κορωνείας κ. Παντελεήμων και Βόστρων κ. Τιμόθεος, καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Αρσινόης κ. Παγκράτιος, Χύτρων κ. Λεόντιος και Νιτρίας κ. Νικόδημος.

Παρόντες κατά την ακολουθία ήταν ανάμεσα σε άλλους ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, δήμαρχοι, αρχηγοί κομμάτων, εκπρόσωποι των πολιτικών και πολιτειακών αρχών του τόπου και πλήθος προσκυνητών.

Κατά τη διάρκεια τού Κοινωνικού αναγνώστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βρυούλων μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη με την ευκαιρία των εορτασμών των εγκαινίων του Καθεδρικού Ναού.

Στην απόλυση, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά που αισθάνεται με την παρουσία του στο νησί της Κύπρου, οι δεσμοί του οποίου με την Ελλάδα είναι ισχυροί, άρρηκτοι και μακροχρόνιοι.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.