Η μνήμη του Αγ. Τριφυλλίου Επισκόπου Λήδρας (Λευκωσίας) πολιούχου Λευκωσίας εορτάσθηκε στον Ιερό Ναό Φανερωμένης, όπου κατά την παράδοση ήταν η Μονή της Οδηγητρίας, που ίδρυσε ο Αγ. Τριφύλλιος.

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας πλαισιωμένος από τον Διευθυντή της Ιερατικής Σχολής Κύπρου Αρχιμ. Βενέδικτο Ιωάννου και κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Τα αναλόγια ενίσχυσαν με την καλλίφωνη συνδρομή τους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολής.

Ο Αγιος Τριφύλλιος, που τιμάμε σήμερα την μνήμη του, είπε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας, ήταν ο πρώτος επίσκοπος Λήδρας (Λευκωσίας). Είχε σπουδάσει νομικά και ρητορική στην Βυρηττό, έγινε Χριστιανός μαθητής και διάκονος του Αγ. Σπυρίδωνος, που τον ακολούθησε στην Α Οικουμενική Σύνοδο.

Έγινε ο πρώτος Επίσκοπος Λήδρας ( Λευκωσίας ) και μετά από πολλούς αγώνες για την Εκκλησία και την Ορθοδοξία ετελειώθη εν ειρήνη σε ηλικία 80 ετών.
Με αφορμή την εορτή του Αγ. Τριφυλλίου, ο Μητροπολίτης Κορωνείας έθιξε βασικά σημεία για την θέση του επισκόπου στην Εκκλησία.

Συνήθως λέμε ότι ο Επίσκοπος και μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος ή Πατριάρχης είναι η κεφαλή της Εκκλησίας ή ο αντιπρόσωπος του Θεού. Είναι λάθος. Κεφαλή της Εκκλησίας είναι μόνο ο Χριστός. Και ο Θεός δεν χρειάζεται αντιπροσώπους.

Ο Επίσκοπος είναι το «σημείον» του Χριστού εν τη Εκκλησία. Όπως λέει ο Αγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, ο Επίσκοπος είναι «εις τύπον και τόπον Χριστού». Είναι το γεμάτο ουσία σύμβολο της παρουσίας του Χριστού στην Εκκλησία.

Τι σημαίνει σύμβολο; Ό,τι συμβάλλει για να κατανοήσουμε το συμβολιζόμενο. Έτσι και ο Επίσκοπος συμβάλλει, για να κατανοήσουμε τον Χριστό και το έργο Του.

Εισέρχεται στον Ναό και τον υποδέχονται οι πιστοί. Αυτή η είσοδος συμβολίζει την κάθοδο του Χριστού στον κόσμο. Προχωρεί προς το κέντρο του Ναού και ευλογεί σταυροειδώς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντος. Συμβολίζει την ευλογία του Χριστού στον σύμπαντα κόσμο. Ανέρχεται στον θρόνο, τον δεσποτικό, δηλαδή του Δεσπότου Χριστού και αφού ασπασθεί την εικόνα του Χριστού, ευλογεί τους κληρικούς και τους πιστούς.

Τους μεταδίδει την ευλογία του Χριστού.

Εισέρχεται στο Ι. Βήμα και προΐσταται της Ευχαριστίας. Εφαρμόζοντας την εντολή του Χριστού: «τοῦτο ποιεῖτε εἰς τὴν ἐμὴν ανάμνησιν » ( Λουκ.κβ, 19 ). Και έτσι συγκροτείται η Εκκλησία σε Σώμα Χριστού. Γιατί η Εκκλησία δεν είναι ούτε ένας σύλλογος ούτε ένα σωματείο, αλλά ζωντανό Σώμα. Μέλη είναι όλοι οι πιστοί. Και οι κληρικοί. Και ο Επίσκοπος.

Αλλά όπως ο » λύχνος » φωτίζει όλη την οικία, έτσι και ο Επίσκοπος με την διδασκαλία του και την βιωτή του πρέπει να φωτίζει όλη την Εκκλησία ( Γρηγόριος Θεολόγος ). Ο Επίσκοπος εκφράζει το τριπλό αξίωμα του Χριστού. Το ιερατικό, τελώντας τα Μυστήρια, το προφητικό, διδάσκοντας και το βασιλικό, διοικώντας. Όμως και όταν διοικεί , εκφράζοντας το Βασιλικό αξίωμα του Κυρίου, ασκεί την εξουσία ως διακονία.

Πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει μια αλυσίδα επισκόπων, που ανάγει την αρχή της στους αποστόλους και δι’ αυτών στον Χριστόν. Αυτή είναι η αποστολική διαδοχή.

Έτσι με την αρραγή αλυσίδα της αποστολικής διαδοχής, μεταδίδεται από γενεά σε γενεά η αποστολική διδασκαλία. Γι ‘ αυτό και η Εκκλησία μας ονομάζεται και είναι «αποστολική». Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά στην Εκκλησία της Κύπρου, που οι Επίσκοποί της ανάγουν την αρχή τους στον Απόστολο Βαρνάβα πρώτο Επίσκοπο Σαλαμίνος και ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου. Και έτσι συγκροτείται η Καθολική Εκκλησία.

Γιατί κάθε τοπική Εκκλησία με τον Επίσκοπό της και τους πρεσβυτέρους εν – ορίοις (στην ενορία), αποτελεί την Καθολική Εκκλησία. Δηλαδή την Εκκλησία στην πληρότητά της και όχι ένα κομμάτι της Εκκλησίας.

Και τούτο γιατί έχει τον όλο Χριστό και την όλη Χάρη του Θεού.

Ο Άγιος Τριφύλλιος, που τιμάμε σήμερα την μνήμη Του είναι ένα διαχρονικό πρότυπο για όλους τους πιστούς και ιδιαίτερα τους Επισκόπους, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε τα δέοντα στον εορτάζοντα Διάκονο του Αρχιεπισκόπου Τριφύλλιο Ονησιφόρου.

Λευκωσία: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη Μνήμη του Αγίου Τριφυλλίου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.