Το πρωί της Κυριακής, 12 Μαΐου 2019 και ώρα 11.00 π.μ. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεοφίλος συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Κοσμά μετέβει στο νέο Νοσοκομείο Λευκάδος όπου και ετέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού, πλαισιωμένος από κληρικούς μας στα πλαίσια των εγκαινίων του νέου Νοσηλευτικού Ιδρύματος της πόλεως το οποίο πλέον φέρει το όνομα “Ξενοφώντας Γρηγόρης».

Το παρόν έδωσε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξιος Τσίπρας, οι Υπουργοί Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, Εθνικής Άμυνας ναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη, ο Αν. Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, ο Υφ. Εργασίας κ. Κώστας Μπάρκας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Χρήστος Χριστοδούλου, ο αρχηγός Αεροπορίας κ. Γεώργιος Μπλιούμης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Παναγιώτης Τζανετής, οι Διοικητές των Νοσοκομείων Λευκάδας κ. Βησσαρίων Μίχας και Κέρκυρας κ. Φοίβος Κακαβίτσας, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος ο Βουλευτής Λευκάδος κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο Δήμαρχος Λευκάδος κ. Κων/νος Δρακονταειδής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Χαλκιάς καθώς άλλοι και τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί φορείς.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον αείμνηστο ευεργέτη του τόπου μας Αναστάσιο Ασμένη, ο οποίος διέθεσε όλη την περιουσία του για ευαγείς σκοπούς και εμπιστεύθηκε την χρηστή και επωφελή αξιοποίησή της στην τοπική μας Εκκλησία καθώς και στην διάθεση του οικοπέδου που στεγάζεται το νέο Νοσοκομείο προς το κοινωνικό μας σύνολο το οποίο και προσέφερε η Εκκλησία μας και το υπό τη διοίκηση και διαχείρισή Της κληροδότημα Ασμένη.

Τον λόγο στην συνέχεια έλαβε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξιος Τσίπρας ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά πως το νέο Νοσοκομείο, μετά από αίτημα των φορέων της Λευκάδας, αποφασίστηκε να πάρει το όνομα του γιατρού που «υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση τον τόπο του και ήταν το στήριγμα όσων τον είχαν ανάγκη».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος και ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκαν στους χώρους του νέου Νοσηλευτικού Ιδρύματος και συνομίλησαν με το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ
ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΟΣ
– Κυριακή 12 Μαΐου 2019, ώρα 11.00 π.μ. –

Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αγαπητοί αδελφοί και πατέρες,

Κυρίες και κύριοι,
Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς η τοπική μας Εκκλησία, στα εγκαίνια του νέου Γενικού Νοσοκομείου της πόλεώς μας, επικαλέσθηκε την ευλογία του φιλανθρώπου Θεού σε όσους κοπίασαν για να φτάσει η ευλογημένη αυτή στιγμή, καθώς και σε όσους ήδη διακονούν ή πρόκειται να διακονήσουν τον πάσχοντα αδελφό στο ιερό αυτό καθίδρυμα της αγαπητικής προσφοράς και της κοινωνικής ευποιΐας.

Η τοπική μας Εκκλησία έχει, βεβαίως, και έναν ακόμη βασικό λόγο να εκφράζει τη βαθιά ικανοποίηση και τη χαρά Της. Το νέο Νοσοκομείο, ως γνωστόν, οικοδομήθηκε πάνω σε έκταση, που δώρισε στην Ελληνική Πολιτεία το Κληροδότημα Αναστασίου Ασμένη, το οποίο τελεί υπό τη διαχειριστική Της ευθύνη και την προεδρία του εκάστοτε Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης.
Ο αείμνηστος ευεργέτης του τόπου μας Αναστάσιος Ασμένης, με καταγωγή εκ Παξών, άνθρωπος φιλάνθρωπος και ελεήμων, στις αρχές του εικοστού αιώνα διέθεσε όλη την περιουσία του για ευαγείς σκοπούς και εμπιστεύθηκε την χρηστή και επωφελή αξιοποίησή της στην Εκκλησία μας. Με σώφρονα και συνετή διαχείριση, με κόπους πολλούς, οι προκάτοχοί μου διατήρησαν το κληροδότημα και πολλοί ενδεείς αδελφοί μας ευεργετήθηκαν από αυτό.

Επί των ημερών του αοιδίμου Προκατόχου μας, Μητροπολίτου κυρού Νικηφόρου έγινε δεκτό από την επιτροπή του Κληροδοτήματος, αποτελούμενη πλέον του Σεβασμιωτάτου Προέδρου και από τους κ.κ. Νικόλαο Κατηφόρη και Χριστόφορο Μακρυγιώργο και με γραμματέα τον κ. Μηνά Θεριανό, το αίτημα της Ελληνικής Πολιτείας να διατεθεί η έκταση αυτή για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου.

Αρχική μάλιστα πρόθεση της Επιτροπής ήταν η παραχώρηση να γίνει άνευ όρων, τους οποίους ωστόσο επέβαλε το αρμόδιο Εφετείο, προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του κληροδοτήματος και οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν από όλους μας σεβαστοί.

Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε και η απόφαση έλαβε σάρκα και οστά με την υπογραφή του συμβολαίου επί των δικών μας ημερών, σε αγαστή συνεργασία με την τότε πολιτική ηγεσία.

Στην προσφορά του οικοπέδου προς το κοινωνικό μας σύνολο η Εκκλησία μας και το υπό τη διοίκηση και διαχείρισή Της κληροδότημα Ασμένη προέβησαν, κρίνοντας ότι ικανοποιείται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η φιλάνθρωπη βούληση του διαθέτη, αφού έτσι προάγεται το ουσιωδέστατο κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας, το οποίο δεν επιδέχεται εμπορικές σταθμίσεις και υλική εκμετάλλευση.

Κατακλείοντας, εκφράζουμε την ευχή και την ελπίδα να θεραπεύεται αδιαλείπτως στον ιερό αυτό χώρο «το μέγα τραύμα, ο άνθρωπος», ο κάθε πάσχων άνθρωπος, υπό την ευθύνη της εντίμου Ελληνικής Πολιτείας, ώστε να ικανοποιούνται η κοινωφελής πρόθεση του αειμνήστου Αναστασίου Ασμένη και οι προσδοκίες όλων μας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.