Λαμπρός Διασαρχιερατικός Εσπερινός εν πληθούση Εκκλησία τελέσθηκε απόψε στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος, επί τη αναμνήσει της Ευρέσεως της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε αποδεχόμενος την ευγενική και αδελφική πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Τους Αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν: ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου, ο Αρχιμ. π. Νεκτάριος Παναγιωτακόπουλος, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, πολλοί κληρικοί της Μητροπόλεως και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις καθώς και οι διάκονοι.

Η Ακολουθία του Εσπερινού μεταδόθηκε απευθείας από τον ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Το Ιερό Αναλόγιο στελέχωσε Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Κυρίου Βόλου κ. Δημητρίου Κατσικλή.

Ο κ. Ιερώνυμος στο κήρυγμά του έκανε μία εκτενή θεολογική προσέγγιση του προσωνυμίου της Παναγίας «Ελεούσας» και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

«Η Παναγία εδώ ονομάζεται Ελεούσα και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της Παναγίας, γιατί ελεεί τον κόσμο. Η Παναγία δέχθηκε την Ζωή και δίνει την ζωή. Δίνει ζωή σε όλους εμάς. Είναι η μεσίτρια μεταξύ ημών και του Θεού. Είναι Αυτή η οποία έχει παρρησία και πιέζει για ο,τιδήποτε μας συμφέρει. Είναι η μάνα μας που προστρέχουμε όλοι μας και την παρακαλούμε. Η Παναγία μας ελεεί και μας στηρίζει στα πόδια μας στις δυσκολίες της ζωής. Η Παναγία έχει παρρησία επειδή πόνεσε, βάστασε τον μεγαλύτερο πόνο μόνη της στην ρίζα του Σταυρού.

Όσες μανάδες έχουν πονέσει για τα παιδιά τους, βρίσκουν έλεος και από την Παναγία και από τον Κύριο της Δόξης.

Σήμερα ερχόμαστε σε ένα Μοναστήρι που τιμά την εύρεση της Παναγίας της Ελεούσας. Να κάνουμε όλοι μας προσευχή η Ελεούσα Παναγία να φωτίσει και να ελεήσει τα παιδιά μας και τον κόσμο, να απαιτήσει από τον Θεό, γιατί η Παναγία έχει την δύναμη να απαιτεί. Να ζητούμε το έλεος του Θεού, όχι για να έχουμε υλικά αγαθά και να περνάμε καλά στην ζωή αυτή, αλλά για να περνάμε σωστά την ζωή αυτή, να την ζούμε. Η Εκκλησία μας θέλει πρωταγωνιστές στην ζωή και όχι παθητικούς αποδέκτες, όχι ανθρώπους του καναπέ. Η Παναγία μας θέλει στερεωμένους στα πόδια μας για να πραγματώνουμε στην ζωή μας το θέλημα του Θεού».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ετόνισε:

«Η Παναγία μας λέει: «Κάντε ό,τι σας λέει ο Χριστός. Μην κάνετε του κεφαλιού στην ζωή σας» και αυτή είναι η παρακαταθήκη της Παναγίας στην αιωνιότητα.

Σήμερα εορτάζουμε εδώ την Παναγία την Ελεούσα, την πονεμένη Παναγιά, που αυτό τον πόνο τον μετήλλαξε σε έλεος και χάρη στον κόσμο, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Παναγία γι΄αυτό που είναι, γι΄αυτό που κάνει στον κόσμο για το ότι μα στέκεται, μας συμπαρίσταται. Δεν γίναν μόνο θαύματα τω καιρώ εκείνω, αλλά γίνονται και σήμερα και αυτό είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η πίστη μας είναι ζωντανή και η Παναγία μας παρούσα και ζωντανή στην ζωή μας».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε σε όλους:

«Η Παναγία να μας σκεπάζει και να μας διαφυλάττει από κάθε κακό και σε κάθε περίπτωση στα προβλήματά μας η Παναγία ως Μητέρα που ακούει θα είναι η λύση στα προβλήματα μας, η απαντοχή και η παρηγοριά μας».

Ακολούθησε μεγαλειώδης και πάνδημη Ιερά Λιτανεία της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης από το Μοναστήρι στους δρόμους της Ξυνιάδος υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Καρδίτσας.

Αύριο το πρωί στην Ιερά Μονή θα τελεσθεί ο Όρθρος και ακολούθως η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος θα κηρύξει και τον Θείο Λόγο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.