Στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Ραψάνη βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος που τέλεσε τη θεία λειτουργία μέσα σε κλίμα μοναστικής κατάνυξης πλαισιωμένος από ιερείς της μητρόπολης, παίρνοντας αφορμή από τη σημερινή εορτή της μεταμορφώσεως και τα ευαγγελικά αναγνώσματα σημείωσε πως “ο Χριστός δεν έρχεται να μας προσεγγίσει κυριαρχικά και δεσμευτικά αφού δεν θέλει να μας υποδουλώσει. Μας προσεγγίζει όμως με ελευθερία προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσει συνθήκες αγάπης, αμοιβαίας αναγνώρισης και σεβασμού”, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως η εορτή αυτή είναι η φανέρωση της δόξας της θεότητας. “Είναι δηλαδή ένα παράθυρο προς αυτό που μας περιμένει στη δόξα του παραδείσου και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε αφού μαζί με τη μεταμόρφωση θα έρθει και η δική μας αποκατάσταση”.

Θέλοντας να αναφερθεί στην απληστία του σημερινού ανθρώπου, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως οι άνθρωποι στις μέρες μας δρούμε παράλογα και νομίζουμε ότι κυριαρχούμε στο φυσικό περιβάλλον. “Δεν το σεβόμαστε και μας κυριεύει η απληστία. Πηγαίνουμε να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο πλουτοπαραγωγικούς πόρους θέλοντας έτσι να εκμεταλλευτούμε τα πάντα. Αυτό βέβαια δεν αναφέρεται μόνο στους μεγάλους οι οποίοι είτε θέλουν να εξορύξουν πετρέλαια, είτε θέλουν να παράξουν ενέργεια κάνοντας έτσι διάφορα πάνω στο περιβάλλον, αφού πολλές φορές και εμείς οι απλοί άνθρωποι το παρακάνουμε”.

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος πρόσθεσε πως “έτσι μόνοι μας δημιουργούμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε η φύση να αμυνθεί και να σταθεί εκδικητική απέναντί μας. Για αυτό όμως δεν φταίει ο Θεός, αφού μας έχει δώσει μυαλό και πρέπει να το χρησιμοποιούμε για το αγαθό και όχι για το κακό. Η ανθρώπινη όμως πονηριά έχει φτάσει σε τέτοια μέτρα ώστε να μην μπορούμε τελικά να σκεφτούμε τίποτα άλλο παρά μόνο επιβλαβή πράγματα”.

Επιχειρώντας να στηλιτεύσει όλους εκείνους που καταφεύγουν σε ακραίες συμπεριφορές, ο μητροπολίτης Λαρίσης επεσήμανε πως πολλές φορές εμείς οι χριστιανοί προδίδουμε την πίστη μας αφού αντί να συμπεριφερθούμε με αγάπη αρχίζουμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο απαράδεκτο. “Δηλαδή με φωνές, με ύβρεις και με καταγγελίες. Η ένταση όμως της φωνής, ο θυμός και η οργή δεν δείχνουν ανθρώπους του Θεού. Δεν δείχνουν πνευματικότητα αφού ο πνευματικός άνθρωπος χαρακτηρίζεται από ησυχία όχι εξωτερική αλλά κυρίως εσωτερική”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως τον τελευταίο καιρό μας αρέσει να ξεμπροστιάζουμε και να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο ακόμη και με ψέματα. “Μας αρέσει να φωνάζουμε, να σηκώνουμε το δάχτυλο και να κατηγορούμε τον αδελφό μας ως αμαρτωλό. Να ξέρουμε όμως ότι αυτό είναι του φαρισαίου και του υποκριτή και όχι του τελώνου και του μετανοημένου”.

Τέλος, ο κ. Ιερώνυμος αφού συνεχάρη το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν όλες αυτές τις ημέρες ώστε να κατασβηστούν οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα, έκλεισε ευχόμενος “το φως της θείας Μεταμορφώσεως να λάμπει πάντα στις καρδιές όλων”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.