ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Αντωνίου του Μεγάλου και καθηγητού της ερήμου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως του Αγίου Νικολάου. Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του ανέφερε: “… ο Όσιος Αντώνιος, ολόκληρη η χορεία των Αγίων της Εκκλησίας μας, υποδεικνύουν με τη ζωή τους ότι δεν πρέπει να παραμένουμε στην βρωμιά της αμαρτίας…

Ο Μέγας Αντώνιος, ο Μέγας της Ερήμου, ο Μέγας της Εκκλησίας, ο Μέγας της Ορθοδοξίας τιμάται σήμερα. Διαρκώς βρισκόταν μέσα στην Εκκλησία όπου και άκουσε τον τον λόγο του Χριστού: “πώλησον τα υπάρχοντά σου και δός πτωχοίς και έξεις θησαυρόν εν ουρανώ”.Ο Μέγας Αθανάσιος, αναφέρει στον βίο του Οσίου που συνέγραψε, ότι είχε κληρονομήσει από τους γονείς του τριακόσια είκοσι κτήματα, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν τον δελέασαν. Κάνει πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, πουλάει τα υπάρχοντά του, προικίζει την αδελφή του και παραμένει μέσα στην πόλη για δεκαπέντε χρόνια απομονωμένος και ασκούμενος και κατόπιν αναχωρεί για την έρημο. Εκεί ο πειρασμός τον πολέμησε ασταμάτητα, όμως δεν κατάφερε να τον νικήσει. Ο Αντώνιος είδε τις παγίδες του διαβόλου πάνω στη γη, όμως δεν γονάτισε ακόμη και όταν ο διάβολος προσπάθησε να τον ρίξει στην παγίδα του εγωισμού, βάζοντας στον λογισμό του την ιδέα ότι ήταν ο καλύτερος μοναχός. “Ακόμα δεν τελείωσε ο αγώνας μου, έλεγε, ακόμα δεν νίκησα”, αν και είχε κατακτήσει την κορυφή της αγιότητας. Μόνο όταν ήλθε ο Άγγελος να πάρει την ψυχή του είπε: “τώρα νίκησα”.

Να παρακαλέσουμε τον Όσιο Αντώνιο να μας βοηθά, ώστε να βλέπουμε τις παγίδες που υπάρχουν μέσα στον κόσμο και να ξεπερνούμε όλες τις θλίψεις και τις δοκιμασίες, δοξάζοντας αληθινά και όχι “δήθεν” τον Θεό. Στην ζωή μας να μην είμαστε “δήθεν” αλλά αληθινοί χριστιανοί, ώστε να μην παραμένουμε στην κατάσταση που λέγει ο υμνωδός: “πολλάκις την υμνωδίαν εκτελών ευρέθην την αμαρτίαν εκπληρών”.

Να μιμηθούμε όλους τους Αγίους, τους οποίους μετά τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου προβάλλει η Αγία μας Εκκλησία. Να μιμηθούμε τον Παύλο τον Θηβαίο, τον Ιωάννη τον Καλυβίτη, τους Πατέρες Αθανάσιος και Κύριλλο, τον Όσιο Ευθύμιο και τον Όσιο Μάξιμο τον Ομολογητή. Η οδός που βάδισαν όλοι αυτοί οι Άγιοι, είναι η οδός που πρέπει να βαδίσουν όσοι αγαπούν τον Χριστό και αναζητούν την σωτηρία τους. Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα. Να έχουμε μια δημιουργική χρονιά”.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο κ. Αντώνιος Ζερβός, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος κ Θωμάς Χαριτάκης και ο εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας του Δήμου κ. Αντώνιος Μαυρής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.