Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και τη δέουσα λαμπρότητα πανηγύρισε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας.

Το απόγευμα της Κυριακής 24 Νοεμβρίου 2019 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε εμπνευσμένα με τον γλαφυρό και χειμαρώδη λόγο του, μεταφέροντας το μήνυμα του μαρτυρίο της Αγίας Αικατερίνας. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε εγκάρδια τους δύο Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης για την ευλογητική παρουσία τους στον εορτασμό της πολιούχου και προστάτιδος της Σητείας. Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε σε όλους τους παρισταμένους τις πρεσβείες της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης και καλωσόρισε στην πόλη της Σητείας τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος παρέστη στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού μαζί με τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Λασιθίου κ. Γιώργο Τσιφετάκη και τον τέως Δήμαρχο κ. Θεοδ. Πατεράκη.

Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ακολούθησε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος και συνιερούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος. Επίσης έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης, ο Πανοσιολ. Υπογραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης, ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Ιερός Κλήρος της πόλεως και άλλοι Κληρικοί.

Κατά την ώρα του Κοινωνικού ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος επεσήμανε ότι οι ευσεβείς Σητειακοί πρόγονοί μας επέλεξαν την πάνσοφο Νύμφη του Χριστού Αγία Αικατερίνη ως προστάτιδα και πολιούχο της πόλεως της Σητείας και στη συνέχεια καλωσόρισε και ευχαρίστησε από καρδιάς τους Αρχιερείς για την παρουσία και συμμετοχή τους στη λαμπρότερη φέτος πανύγυρη, και ειδικότερα τον εκ της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης Σεβ. Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο, τον οποίο και παρακάλεσε να ομιλήσει στο εκκλησίασμα, τον όμορο Ιεράρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, «ο οποίος κάθε χρόνο λαμπρύνει με την παρουσία του την πανήγυρη», και το νεότερο Ιεράρχη της Εκκλησίας Κρήτης, τον Θεοφ. Επίσκοπο Κνωσού κ. Πρόδρομο, Βοηθό του πολιού Γέροντος Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Εηρηναίου, «ο οποίος έχει νωπή τη χάρη της Αρχιερωσύνης, «μετά την πρόσφατη εις χειροτονία του σε Επίσκοπο στον Ι.Μ. Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου».

Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος με λόγο απλό, γλαφυρό και με θεολογική σαφήνεια μίλησε για το βαθύτερο νόημα του μαρτυρίου της Αγίας Αικατερίνης, αφού πρώτα εξέφρασε τη χαρά του για όσα βίωσε από κοντά το διήμερο της πανηγύρεως με ένα ποίμνιο προσευχόμενο και δύο χορούς να ψάλλουν εσωτερικά και κατανυκτικά. Όπως σημείωσε ο Σεβ. κ. Μακάριος, η τιμώμενη αγία δεν είχε μία φαινομενική σχέση τηρήσεως εξωτερικών τύπων με τον Σωτήρα Χριστό, αλλά αντίθετα είχε μια όντως προσωπική και πυρακτωμένη σχέση μαζί του, σχέση που σημαίνει ανάληψη ευθύνης. Αναφερόμενος στη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου συνεχώς επεκτείνεται ο άξονας των εγκοσμίων και η αυτονόμηση του ανθρώπου από το Θεό, τόνισε ότι το μεγαλύτερο είδωλο σήμερα είναι ο εαυτό μας και η δήθεν πνευματική μας αυτάρκεια, το πνεύμα της αυτοδικαίωσης, το κάλυμμα του ευσεβισμού και η ύπουλη αυτοεπιβεβαίωσή μας. Το «αυτοείδωλο», ο αλαζονικός και νάρκισσος σύγχρονος άνθρωπος, αυτοκτονεί μέσα στον ναρκισσισμό του, καθίσταται ανάπηρος ψυχικά και ψυχολογικοποιεί τη ζωή του, έχοντας νωθρότητα, υποκρισία, καταλαλιά, συκοφαντία, ψέμα, αδικία, φθόνο, εκδικητικότητα, σκοπιμότητα. Όμως ο Χριστός αναπαύεται στην απονήρευτη μειλιχιότητα της σχέσης μαζί Του, δια των ιερών Μυστηρίων. Ο Σεβ. κ. Μακάριος ευχήθηκε όλοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αγίας Αικατερίνης που πολέμησε τα είδωλα για να σκοτώσουμε το είδωλο του «ψευτοεαυτού» μας, καταθέτοντας κάτω από το επιτραχήλιο του πνευματικού τα πάθη της ψυχής μας, ενόψει της προετοιμασίας μας για να υποδεχθούμε την ενσάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου.

Στο τέλος της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος προχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον ιερατικώς Προϊστάμενο του πανηγυρίζοντος ιερού ναού Αιδεσιμ. Οικονόμο π. Νικόλαο Παθιάκη «σε ένδειξη αναγνώρισης της αφοσιώσεώς του στη διακονία του, αλλά και για να λάβει κουράγιο και ενδυνάμωση στην επιτέλεση των καθηκόντων του, για κέντρισμα και συμμετοχή όλων των μελών της Εκκλησίας στην ενοριακή ζωή». Ακόμα ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλο το εκκλησίασμα και ιδιαιτέρως καλή δύναμη στον νέο Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη, καθώς και στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Γουλιδάκη, και σε όλους τους παριστάμενους εκπροσώπους των στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών του τόπου.

Λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της βροχόπτωσης που προηγήθηκε ματαιώθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της σεπτής εικόνας και των ιερών λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη της Σητείας.

Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός του Δήμαρχο κ. Γεώργιο Ζερβάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Γουλιδάκη, ο Διοικητής της 11ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου Προειδοποίησης (Μ.Σ.Ε.Π.) Ζήρου Αντισμήναρχος κ. Μάριος Σφενδουράκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμαν. Καζαμίας εκ της Αστυνομικής Διεθύνσεως Λασιθίου, ο Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος κ. Ιωάννης Ψαράκης, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου κ. Εμμ. Παθιάκης, ο Διοικητής του Κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Σητείας κ. Νικ. Μεραμβελλιωτάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ελένη Πλατανάκη, Γ. Αϊλαμάκης, Νικ. Μακρυνάκης, Ιω. Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ κ. Μιχ. Περάκης, ο Περιφερ. Σύμβουλος κ. Ιω. Ανδρουλάκης, ο πρώην Δήμαρχος Σητείας κ. Νικ. Κουρουπάκης, και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Αρχών και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.