Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου Γερασίμου στην ομώνυμη Ιερά Μονή στα Ομαλά Κεφαλληνίας το διήμερο 15 & 16 Αυγούστου 2023.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, συγχοροστατούντων του Κεφαλλήνος Σεβ. Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου, του Θεοφ. Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου και του Ποιμενάρχου της Νήσου Σεβ. Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

Αμέσως μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών.

Την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου και συνιερουργούντων των Θεοφ. Επισκόπων Αμορίου κ. Νικηφόρου, Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου και του επιχωρίου Σεβ. Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

Ο Μητροπολίτης κ. Αλέξιος δεήθηκε υπέρ των απανταχού της γης Κεφαλλήνων και κήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στον βίο του Αγίου.

«Είναι μεγάλη δωρεά του Θεού, να μπορούμε να εορτάζουμε τους αγίους μας. Να μπορούμε να τους εικονογραφούμε, να τους έχουμε πλάι μας, στους ιερούς Ναούς, στα σπίτια μας, να ασπαζόμαστε τα πρόσωπά τους, να μελετούμε το βίο τους και να ζητούμε τις πρεσβείες τους προς τον Τριαδικό Θεό. Ο Όσιος Γεράσιμος γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1506. Γονείς του οι ευλαβείς Δημήτριος και Καλή, που ανέθρεψαν τον μικρό Γεώργιο «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (Εφεσ. 6, 4). Ο νεαρός Νοταράς είναι ανήσυχος˙ η ψυχή του αναζητάει μεγάλα και θαυμαστά. Έχει ακούσματα και θέλει να τα κάνει εμπειρίες. Μεταβαίνει, λοιπόν, στο κέντρο της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη και τιμάται με Πατριαρχική Ευλογία. Στη συνέχεια γίνεται μοναστής του Αγίου Όρους, όπου λαμβάνει και το όνομα «Γεράσιμος» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος πρόσθεσε: «Αφού έμεινε αρκετά στο «Περιβόλι της Παναγίας», ταξιδεύει στα Πανάγια Προσκυνήματα και βαδίζει στα ίχνη του Κυρίου. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Γερμανός τον εκτιμά και του αναθέτει τη διακονία του Παναγίου Τάφου. Μετά από την ορισμένη δοκιμασία τον χειροτονεί Διάκονο και Πρεσβύτερο. Όμως ο Γεράσιμος συνεχίζει την πορεία του στη Δαμασκό, στην Αντιόχεια, στο Θεοβάδιστο Σινά, στην έρημο της Θηβαΐδας, στην Αλεξάνδρεια και στην Κρήτη, όπου έμεινε δυό χρόνια. Από εκεί επιστρέφει στη Ζάκυνθο, γεμάτος με ιερές εμπειρίες και με την πίστη ενισχυμένη, και αποφασισμένος πλέον να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στον Θεό. Την ίδια εποχή γεννιέται στη Ζάκυνθο ο Άγιος Διονύσιος και μια παράδοση θέλει να τον έχει βαπτίσει ο άγιος Γεράσιμος. Πάντως είναι βέβαιο ότι ο άγιος Διονύσιος επηρεάστηκε από την προσωπικότητα του αγίου Γερασίμου που ήταν ήδη πολύ γνωστός».

«Η δημοφιλία και η συνακόλουθη ενόχληση ωθούν τον Όσιο να φύγει στην Κεφαλονιά. Ασκητεύει στο σπήλαιο του Αργοστολίου στη Λάσση, για πέντε χρόνια. Προκειμένου να έχει περισσότερη ησυχία για την προσευχή του, στρέφεται στα Ομαλά στους πρόποδες του Αίνου. Εκεί του παραχωρείται ερημοκλήσι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και, με επισκοπική ευλογία, ιδρύει τη Μονή της «Νέας Ιερουσαλήμ». Ο άγιος συνομιλεί με τον Θεό και εμπνέει τους προσκυνητές. Ο Όσιος ζει βίο ασκητικό και εμπνέει με τη ζωή και με τη διδασκαλία του, εκπαιδεύει τις Μοναχές και στηρίζει τους πιστούς. Καταξιώνοντας την ύπαρξή του, διήνυσε το παρόν στάδιο και εκοιμήθη στις 15 Αυγούστου 1579. Στην ανακομιδή του ιερού λειψάνου του ο Όσιος Γεράσιμος βρέθηκε άφθορος. Ο θαυματουργός μας Άγιος είναι προστάτης του νησιού μας και τιμάται από όλο τον κόσμο» – συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον καταστρεπτικό σεισμό που συνέβη στην Κεφαλονιά πριν από 70 χρόνια.

«Ήταν 9 Αυγούστου του 1953 όταν άρχισε η σεισμική ακολουθία, αρχικά με χαμηλά ρίχτερ, ώσπου την Τετάρτη 12 Αυγούστου, στις 11:25 ήλθε ο καταστρεπτικός σεισμός των 7,2 ρίχτερ, που ισοπέδωσε το νησί μας, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και στη Ζάκυνθο, καθώς και στην Ιθάκη. 455 άνθρωποι σκοτώθηκαν. 2412 ανασύρθηκαν τραυματίες, ενώ υπήρξαν 21 αγνοούμενοι» – τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Στην συνέχεια ο Μητροπολιτης Νικαίας πρόσθεσε: «Ήσαν οι καταστροφικότεροι σεισμοί στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Το Αργοστόλι και το Ληξούρι έγιναν σωροί ερειπίων, ενώ το νησί ανυψώθηκε κατά 60 εκατοστά. Οι συνέπειες των σεισμών ήταν προφανώς άμεσες, για την τοπική οικονομία με την καταστροφή των αναγκαίων δομών λειτουργίας του, αλλά και έμμεσες, με τη διαπίστωση ότι ως το 1971, σε είκοσι χρόνια, ο πληθυσμός των τριών νησιών που επλήγησαν εμφανίζεται μειωμένος κατά 27.000».

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή του τότε Ιεράρχου Κεφαλληνίας, μακαριστού Ιεροθέου Βουή, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Αγία Ευφημία και αναδείχτηκε Μητροπολίτης Κεφαλληνίας το 1951, δυο χρόνια πριν από την καταστροφή.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: «Σήμερα δεόμενοι υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του σεισμού, διαπιστώνουμε ότι οι φιλοπρόοδοι συντοπίτες μας ξανάχτισαν την Κεφαλονιά πιο όμορφη και πιο γερή. Ωστόσο δεν μας διαφεύγει ότι οι φυσικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες και η κλιματική κρίση θα οδηγήσει σε ποικίλες καταστροφές λόγω της αδιαφορίας του ανθρώπου για το περιβάλλον. Είναι εύθραυστο το οικοσύστημά μας και πρέπει να το σεβόμαστε και να το προσέχουμε, προσευχόμενοι στον Παντοδύναμο Κύριο, με τις ευχές και του Ποιμενάρχου σας, Σεβασμιωτάτου κ. Δημητρίου, τον οποίο ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση, να τιμήσουμε μαζί τον προστάτη του νησιού μας».

Τέλος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτάνευση του αφθάρτου Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου έως τον Πλάτανο που ο ίδιος φύτεψε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.