Με λαμπρότητα και θρησκευτική τάξη εόρτασε η ιερά Μητρόπολη Κανάνγκας τον πολιούχο και προστάτης της Άγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, στην έδρα της Μητροπόλεως, στον καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Κανάνγκα.

Το εσπέρας της Τετάρτης τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Χαρίτωνος. Έλαβε μέρος πλήθος ιερέων, που έφτασαν στο κέντρο απ’ όλες τις αρχιερατικές περιφέρειες.

Μαθητές και μαθήτριες των σχολείων «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» και πλήθος πιστών όλων των ενοριών κατέκλυσαν τον περίλαμπρο νέο ναό του Αγίου Ανδρέα, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλεως, και χτίστηκε εις μνήμην του Ιεραποστόλου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι από τον Σύλλογο Εξωτερικής ιεραποστολής «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ».

Το πρωί της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία λειτουργία.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο προϊστάμενος του ιερού ναού π. Ανδρέας Bukasa, στον οποίο ο Σεβασμιότατος προσέφερε έναν σταυρό ευλογίας εις τιμήν και έπαινον για την θυσιαστική διακονία του τόσο στην ενορία του όσο και στην ιερά Μητρόπολη γενικότερα.

Τίμησε επίσης με το οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου τον π. Διονύσιο Ntenda και τον π. Ανδρέα Mutombo.

Κατά την ιερά λιτανεία της εικόνας του Αγίου Ανδρέα έγινε στάση στο κοιμητήριο, που βρίσκεται πίσω από το ιερό του παλαιού ναού του αγίου Ανδρέα, όπου έγινε δέηση υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ιεραποστόλων ανδρών και γυναικών.

Ακολούθησε εορταστικό γεύμα για τους ιερείς και όλους τους πιστούς.

Την Παρασκευή το απόγευμα θα ψαλεί η ιερά παράκλησις ενώπιον της εικόνας του αγίου Ανδρέα, που ένθρονος δεσπόζει στο μέσον του ιερού ναού, (έργο και δωρεά αγιογράφου αδερφού μας από την Κανάνγκα) και ευλογεί το πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, την ποίμνη του, αφού αυτός είναι ο Επόπτης και Πολιούχος της.

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην αίθουσα τελετών των σχολείων « ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» για να εορταστούν τα 50 χρόνια της ενθρόνισης του Αγίου Ανδρέα και της άφιξης του π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι καθώς και τα 40 χρόνια λειτουργίας των σχολείων.

Φέτος ο εορτασμός ήταν επετειακός. Πενήντα χρόνια πέρασαν, απ’ όταν ο Άγιος Ανδρέας ενθρονίστηκε στον πρώτο ορθόδοξο ναό στην απέραντη επαρχία του Κασάϊ, στην πόλη της Κανάνγκα αλλά και στις καρδιές των ορθοδόξων πιστών της επαρχίας.

Ο αείμνηστος π. Χαρίτων Πνευματικάκις, Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για πολλά χρόνια, μέλος της Αδελφότητος θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ», το 1973 άφηνε τη νύμφη του πατραϊκού κόλπου και συμπορεύονταν με τον αγαπημένο του Άγιο Ανδρέα για να συνεχίσει στο Κονγκό το ιεραποστολικό έργο που μόνο άρχισε ένα χρόνο πριν ο αείμνηστος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, αφού τρεις μήνες μετά την άφιξή του εκοιμήθη.

Δεν ήρθε μόνος ο μεγάλος ιεραπόστολος στην Κανάνγκα. Μπροστά ο άγιος Ανδρέας για να εμπνέει και να ενδυναμώνει με την ευλογία του και τον σταυρικό του θάνατο το πλήρωμα της εκκλησίας και πίσω ο π. Χαρίτων ταπεινός ψαράς και η Ορθοδοξία ρίζωσε και η ιεραποστολική φλόγα φούντωσε. Και είναι αμέτρητοι οι εργάτες που έσκαψαν και πότισαν τον αμπελώνα της Ορθοδοξίας στο Κασάϊ.

Ο εκάστοτε Πατριάρχης από την μεγάλη πόλη της Αλεξανδρείας, Νικόλαος, Παρθένιος, Πέτρος και τα τελευταία 20 χρόνια ο Πατριάρχης της αγάπης κ. κ. Θεόδωρος, αείμνηστοι Μητροπολίτες Νικόδημος, Τιμόθεος, Ιγνάτιος, Νικηφόρος, Θεοδόσιος ως πρώτος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κανάνγκας με τη ίδρυσή της το 2018 και νυν Μητροπολίτης Κινσάσας και από τον Ιανουάριο του 2022 ο ιθαγενής Μητροπολίτης κ. Χαρίτων.

Συμπαραστάτης από την πρώτη στιγμή ο ιεραποστολικός Σύλλογος «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ», τον οποίο ο ίδιος π. Χαρίτων Πνευματικάκις ίδρυσε, στην Πάτρα, για την βοήθεια του αειμνήστου π. Χρυσοστόμου το 1972. Από την αδελφότητα θεολόγων ο «ΣΩΤΗΡ» περισσότερα από 30 μέλη της εργάστηκαν και συνεχίζουν να προσφέρουν την διακονία τους.

Η Ελληνική Κοινότης όλα αυτά τα 50 χρόνια συμπαραστάθηκε ποικιλοτρόπως στο ιεραποστολικό έργο στο Κονγκό. Με την ακάματο προσφορά και διακονία των ιθαγενών ιερέων και όλων των ιεραποστόλων σήμερα η Ορθοδοξία έχει φτάσει στα ενδότερα της επαρχίας του Κασάϊ και όλο και πληθαίνουν οι ορθόδοξοι και αυξάνονται οι ενορίες και ναοί.

Το ίδιο συμβαίνει και με σχολεία « ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» των οποίων εμπνευστής και ιδρυτής υπήρξε ο π. Χαρίτων Πνευματικάκις. Δέκα χρόνια μετά την άφιξή του, το 1983, άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο δημοτικό σχολείο. Κι από τότε ως σήμερα, 40 χρόνια, προστέθηκαν κι άλλα νηπιαγωγεία, δημοτικά, εξατάξια γυμνάσια και ορθόδοξο Πανεπιστήμιο.

Σεμνύνεται η Ορθόδοξη Εκκλησία για την ποιότητα της αγωγής και της γνώσεως που προσφέρουν τα σχολεία μας στο Κονγκό καθώς όλοι οι παράγοντες και οι κρατικοί φορείς επαινούν και συγχαίρουν για την ορθόδοξη εκπαίδευση στη χώρα τους και την στηρίζουν παντοιοτρόπως.

Εμείς ανάξιοι και ταπεινοί εργάτες στις ευλογίες και τις δυσκολίες που κρύβει ένα τόσο μεγάλο έργο που μας κληροδότησαν οι πνευματικοί μας καθοδηγητές και πνευματικοί μας πατέρες, θ’ αγωνιστούμε να κρατήσουμε την Ορθοδοξία τέτοια που την παραλάβαμε και το αίμα μας θα δώσουμε αν χρειαστεί.

Ευχαριστούμε εκ καρδίας όλους τους φιλόθεους και αδελφόθεους συμπαραστάτες μας σ’ αυτό το έργο και αδιαλείπτως δεόμεθα υπέρ των αδελφών, δωρητών και ευεργετών του ιεραποστολικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως της Κανάνγκα αλλά και όλης της χώρας του Κονγκό και ταπεινά ζητούμε τη συμπαράσταση όλων εξαιρέτως δε των προσευχών σας.

Η χάρις του Θεού, η ευλογία του Αγίου Ανδρέα και οι πρεσβείες των κεκοιμημένων πατέρων και ιεραποστόλων μας ας είναι πάντα μαζί μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.