Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 η Σύναξη των Λακώνων Αγίων στον Ενοριακό περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάρτης.

Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, πού έγιναν την 19η Ιουνίου 1983, ορίζοντας εορτάσιμη ημέρα, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Την Ιερή Εικόνα των Λακώνων Αγίων, φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του Ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους εικοσιέξι συγκεκριμένους Αγίους και Αγίες της Εκκλησίας μας.

Ειδικότερα, ο φετινός εορτασμός ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με την τέλεση του πανηγυρικού Δισαρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε και ομίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, ως προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχη μας. Κατά τη διάρκεια της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα επισήμανε αρχικά ότι για τρίτη χρονιά πραγματοποιείται ο εορτασμός των Λακώνων Αγίων υπό δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες, ενώ φέτος προστέθηκαν και οι κακές καιρικές συνθήκες. Ακολούθως παρουσίασε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Φιλόθεο μιλώντας με επαινετικά λόγια για την πνευματικότητα, το ήθος και την προσφορά του στην Εκκλησία της Ελλάδος, την οποία υπηρετεί πλέον ως Βοηθός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Από την πλευρά του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών ευχαρίστησε θερμά τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την τιμητική πρόσκληση και τα καλά του λόγια, ενώ υπογράμμισε ότι η αφοσίωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας στην Εκκλησία, ο μελίρρυτος και μεστός νοημάτων λόγος του και ο ενάρετος βίος του, που έχει διανθιστεί με ένα τεράστιο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, του οποίου η μνήμη τιμάται την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, τονίζοντας ότι ήρθε αντιμέτωπος με την ηθικιστική στάση και ιδεολογία της Δύσης αναδεικνύοντας την θεοκεντρική φύση της πίστεώς μας. Ακολούθως, αναφερόμενος στους Λάκωνες Αγίους, επισήμανε ότι απέδειξαν ότι ο Θεός είναι προσιτός σε όποιον ζει συνειδητά την ‘’ εν Χριστώ ζωή’’. Ολοκληρώνοντας, διατράνωσε την άποψη ότι σ’ έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο, με κοινωνικές παθογένειες και συνεχείς δοκιμασίες, ο άνθρωπος μπορεί να στηριχτεί μόνο στη Θεία Χάρη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.