Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εόρτασε η τοπική μας Εκκλησία την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, στον περικαλλή Ιερό ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης, την σύναξη των Λακώνων Αγίων.

Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, πού έγιναν την 19η Ιουνίου 1983, ορίζοντας ως εορτάσιμη ημέρα, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών.

Την Ιερή Εικόνα των Λακώνων Αγίων, φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του Ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους 25 συγκεκριμένους Αγίους και Αγίες της Εκκλησίας μας.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου, η αρτοκλασία και στη συνέχεια η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε και η εις διάκονον χειροτονία ενός ευσεβούς νέου από τα Βάτικα, του κ. Νικολάου Τσέγκα. Στη χειροτονητήρια ομιλία του ο νέος Διάκονος τόνισε ότι την μοναδική αυτή στιγμή τον συνέχει βαθύ δέος και τον διακατέχει ιερός φόβος αναλογιζόμενος το βάρος της ευθύνης που επωμίζεται στους ώμους του λαμβάνοντας τον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης.

Στη συνέχεια ο χειροτονηθέντας Διάκονος ευχαρίστησε την σύζυγό του, την οικογένειά του, τους ιερείς π. Παναγιώτη Κοντάκο και π. Κωνσταντίνο Ορφανάκο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχ. Θεόφιλο Μαντζαβράκο, τον Διευθυντή και το προσωπικό του Ασύλου Ανιάτων Σπάρτης στο οποίο το τελευταίο διάστημα πρόσφερε τις υπηρεσίες του, καθώς και όλους όσοι τον στήριξαν κατά την διάρκεια της ζωής του, αλλά και στην απόφασή του να υπηρετήσει το Ιερό Θυσιαστήριο.

Επίσης αναφέρθηκε , εμφανώς συγκινημένος, στον αείμνηστο πατέρα του, αλλά και σ τον αείμνηστο πατέρα της συζύγου του.

Ολοκληρώνοντας την χειροτονητήρια ομιλία του εξέφρασε ολόθερμες ευχαριστίες προς τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο, για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε από τα παιδικά του χρόνια, αλλά και για το μεγαλύτερο δώρο που του προσέφερε, αυτό της Ιεροσύνης. Υποσχέθηκε δε να αγωνισθεί με όλες του τις δυνάμεις για να φανεί αντάξιος της μεγαλοσύνης του Θεού, αλλά και της εμπιστοσύνης του σεπτού Ποιμενάρχη μας.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο νέο διάκονο, ο οποίος είναι ένας αξιόλογος νέος, που αποφάσισε να τάξει τον εαυτό του – με όλη τη δύναμη της ψυχής του – στην υπηρεσία του Πανάγαθου Θεού. Επαίνεσε τον χειροτονηθέντα για το ήθος και την πίστη του, ενώ τόνισε ότι θα βρίσκεται δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί.

Παράλληλα επισήμανε ότι ο βίος του κληρικού αποτελεί μαρτυρία και μαρτύριο και γι’ αυτό θα πρέπει να διακατέχεται από βαθιά πίστη προς τον Θεό, θυσιαστική αγάπη για τον συνάνθρωπο και ταπεινοφροσύνη.

Ολοκληρώνοντας τον εποικοδομητικό λόγο του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε στον χειροτονηθέντα να έχει την ευλογία του Τριαδικού Θεού και των Λακώνων Αγίων. Ακολούθησε η χειροτονία και αμέσως μετά, μέσα σε συγκινησιακό κλίμα, ο νέος διάκονος δέχθηκε τις ευχές των συγγενών του.

Με την ολοκλήρωση της πανηγυρικής Δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο για την παρουσία του και την ομιλία του στον Εσπερινό, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο, τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, τους νεωκόρους και επιτρόπους του Ναού, καθώς και τους πιστούς που κατέκλυσαν το Ναό και τις δύο ημέρες, ευχόμενος οι Λάκωνες Άγιοι να ευλογούν και να αγιάζουν τη ζωή τους. Ιδιαίτερα για τον συμπατριώτη μας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Πρόδρομο εξέφρασε ευχές για ψυχική και σωματική δύναμη, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο εξαιρετικά δύσκολο ιεραποστολικό του έργο στην μακρινή αυτή Χώρα της Αφρικής.

Από την πλευρά του ο. Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την ολόψυχη στήριξή του, ενώ τόνισε ότι πάντα θα νιώθει μέρος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας την οποία, όποτε έχει τη δυνατότητα, θα επισκέπτεται.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.