Με κατάνυξη και ελπίδα εκατοντάδες πιστοί από όλες τις γωνιές της ελεύθερης Κύπρου, συρρέουν στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Κενδέα παρά την κοινότητα Αυγόρου, για να τιμήσουν τη μνήμη ενός εκ των Αγίων Αλαμάνων, μιας ομάδας Αγίων με ανακριβή αριθμητικό προσδιορισμό, οι οποίοι ερχόμενοι από διάφορα μέρη -κυρίως τα Ιεροσόλυμα-, ήλθαν και μαρτύρησαν στην Κύπρο.

Πλησίον της σπηλιάς εκεί όπου έζησε και εκοιμήθη ο Όσιος Κενδέας, εδώ όπου η παρουσία του είναι αισθητή πάντοτε, λίγα μέτρα από τη νεκρή ζώνη και το τουρκικό φυλάκιο του Αττίλα, ανηγέρθη με πολύ κόπο και μόχθο σε καιρούς δύσκολους, από την μακαριστή Γερόντισσα Χριστοφόρα Μοναχή και την περι αυτής μοναστική αδελφότητα, περιφρούρητο ιερό καθίδρυμα, πνευματικός φάρος προς τιμή Του.
Αν και ο βίος του Οσίου δεν είναι ευρύτερα γνωστός, εντούτοις στη συνείδηση των Κυπρίων το όνομα του συνδέθηκε με τα άλγη (τους πόνους) του ανθρωπίνου σώματος, τις λεγόμενες κατά την τοπική διάλεκτο «τζιεγκές» (Άγιος Κενδέας-> Άης Τζιεγκιάς), γι΄ αυτό και ο ευσεβής λαός προσέρχεται με πίστη, ευλάβεια και ελπίδα, ανάβοντας ένα κερί και επικαλούμενοι ίαση των ασθενειών τους, αλλά και σύντμηση της δοκιμασίας της ιδιαίτερης μας πατρίδας που για σαραντά πέντε και πλέον έτη βιώνει ακόμα τις συνέπειες της εισβολής με την παράνομη στρατιωτική κατοχή, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης πολιτισμικής κληρονομιάς της.
Η περίοπτη αυτή Μονή, αποτελεί ένα μεγάλο παγκύπριο προσκύνημα ιδιαίτερα κατά την ημέρα της μνήμης του, το 2ο κατά σειρά θα λέγαμε χωρίς υπερβολή, μετά τους Αγίους Κυπριανό και Ιουστίνη στην κοινότητα Μένικο της επαρχίας Λευκωσίας, οι οποίοι επίσης εόρταζαν προ τεσσάρων ημερών.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2021, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, πλαισιούμενος από τον εφημέριο της ιεράς Μονής π. Κωνσταντίνο Αθανασίου, τους κατά σάρκα αδελφούς του π. Παναγιώτη και π. Κυπριανό και άλλους κληρικούς της Μητροπόλεως.
Πριν την απόλυση εψάλλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων μελών της αδελφότητας και πάντων των διακονησάντων στην ιερά Μονή.

Τους ιεροψάλτες στο ιερό αναλόγιο πλαισίωσαν μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής το Τάλαντον υπό τη διεύθυνση του κ. Ευάγγελου Γεωργίου.

Την ακολουθία παρακολούθησαν επίσης οι αξιότιμοι Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας, ο βουλευτής Αμμοχώστου Γεώργιος Κάρουλλας κ.α.

Στην Ιερά Μονή έχουν μεταφερθεί για προσκύνηση και ευλογία των πιστών τεμάχιο ιερό λειψάνων του Οσίου Κενδέα το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κύκκου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.