Λαμπρό πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη ευκαιρία της μεγάλης εορτής του Προστάτου και Πολιούχου της Αποστολικής πόλεως των Θεσσαλονικέων, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, τελέσθηκε το πρωί της Δευτέρας, 26 Οκτωβρίου 2020, εις τον μεγαλοπρεπέστατο φερώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου.

Εν συνεχεία παρουσία της Εξοχώτατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κα. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου, ως εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως και των Αρχών της πόλεως τελέσθηκε προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, τελέσθηκε η Επίσημος Δοξολογία επί τη Απελεθευρώσει της πόλεως.

Το εσπέρας της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, και συνχοροστατούντων του πολιού Γέροντος και οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και των Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων και Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

Το Πανηγυρικό Λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και εκ μέρους των Ιεραρχών προς τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την ευγενή πρόσκλησή του να λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου και ανέπτυξε στο λόγο του τη φράση του Αποστόλου Παύλου προς Α’ Κορινθίους Επιστολή «Θεμέλιον γάρ ἄλλον οὐδείς δύναται θεῖναι παρά τόν κείμενον, ὅς ἐστιν Ἰησοῦς Χριστός».

Προ της Απολύσεως ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος τόνισε το γεγονός ότι ο φιλάγιος λαός της Συμπρωτεύουσας παρόλο τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν τήρησε τα προβλεπόμενα μέτρα και προσήλθε με ευλάβεια για να τιμήσει τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο, αναμένοντας υπομονετικά να προσκυνήσει την ιερή του Λάρνακα και να λάβει τη χάρη του, ενώ εξέφρασε και τις ευχαριστίες του προς τους παρισταμένους Αρχιερείς που προσήλθαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους, την μεγάλη αυτή εορτή της Πόλεως.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.