Με την τέλεση του πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου, εις το οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, ολοκληρώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις επί τη Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Η  εορτή της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης, παρότι τιμάται από την Εκκλησία μας την 28 Φεβρουαρίου, εδώ και περίπου δύο αιώνες υπάρχει η παράδοση από τους κατοίκους της κωμοπόλεως της Όσσης, οι οποίοι μη θέλοντας να στερηθούν την χαρά και την ευλογία της εορτής της συντοπίτισσας Αγίας τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι την επομένη των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου επέστρεφαν στις εργασίες τους στις μεγάλες πόλεις και ξαναγύριζαν στον τόπο τους κατά την διάρκεια του Πάσχα, έχουν καθιερώσει να την τιμούν και να την εορτάζουν την ακροτελεύτια ημέρα των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου και της εορτής του Συνάξεως του Τιμίου και ενδόξου Ιωάννου του Προδρόμου, την 8η Ιανουαρίου κ. έ., με επίκεντρο τον φερώνυμο Ιερό Ναό της, εις τον οποίο και φυλάσσονται Σεπτά και Χαριτόβρυτα Λείψανά της.

Τον προεξάρχοντα της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, Σεπτό Ιεράρχη της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτη Κυδωνίας κ.κ. Δαμασκηνό, πλαισίωναν συλλειτουργούντες οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ο οποίος χοροστάτησε του Όρθρου, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, ο εκ της Όσσης καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, καθώς επίσης και ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, που παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες προσήλθαν με ευλάβεια για να τιμήσει την συντοπίτισσα Αγία τους, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος κ. Αστέριος Μπρατάνης, ο εξ Όσσης καταγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης και πρ. Υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως καθώς επίσης και αντιπροσωπία μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως.

Την Διακονία του Θείου Λόγου υπούργησε ο Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ο οποίος και αναφέρθηκε στην δύναμη που αντλεί ο κάθε άνθρωπος από τους Αγίους, το Μαρτύριο τους και τα Σεπτά Λείψανα τους, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «με την παρουσία μας στην σημερινή εορτή της Αγίας Κυράννης, μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη για την πορεία της ζωής μας.

Ο Απόστολος Παύλος μας λέει ότι «Όταν ασθενώ, τότε δυνατός ειμί» (Β΄Κορ. ιβ΄10), έτσι και ο άνθρωπος μπορεί να δυναμωθεί από τα Λείψανα, διότι αυτή είναι η Πίστη μας. Ο Ιησούς πάνω στον Σταυρό πέθανε για να ζήσει ο άνθρωπος αιώνια και η Αγία Κυράννα η οποία πέθανε διά του Μαρτυρίου, κατέστησε το Ιερό της Σώμα, Ναό του Αγίου Πνεύματος που προσδοκά την Ανάσταση των νεκρών και μέσα από το παράδειγμά της, όλοι εμείς μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη και ισχύ για να συνεχίζουμε τον πνευματικό αγώνα μας.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε λόγους ευχαριστίας ονομαστικά προς το κάθε Μητροπολίτη καθώς και προς όλους τους παρισταμένους που παρέστησαν στην εορτή αυτή της επαρχίας μας και τίμησαν την μνήμη της μεγάλης Νεομάρτυρος Αγίας Κυράννης της Οσσαίας.

Εν συνεχεία, προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα προς όλους τους προσκυνητές, ενώ οι Σεβασμιώτατοι μετέβησαν για προσκύνημα εις τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης, όπου και ερεύθησαν κατά θαυμαστό τρόπο προ ολίγων ετών, τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης-Αγγελίνης της εξ Ζαγκλιβερίω καταγομένης.

Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 2 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.