Γράφει: ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας Κληρικός-εκπαιδευτικός Εφημέριος Παν/κού Ναυδρίου Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών Αιγαίου.
Επίκεντρο της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου είναι και η ιστορική κωμόπολις της Λίνδου στη Ρόδο. Εκεί από τις διηγήσεις των Αποστόλων στη Τρίτη περιοδεία του o Παύλος πέρασε και δίδαξε τον Χριστό από Πάταρα-Κω-Ρόδο.
Υπάρχει από αιώνες το λεγόμενο λιμανάκι του Αποστόλου Παύλου σε ένα μοναδικό και ειδυλλιακό τόπο κάτω από την Αρχαία Ακρόπολη της Λίνδου και τον Τάφο του ενός από τους επτά σοφούς της Αρχαιότητος του Κλεόβουλου του Λίνδιου.
Ο Μακαριστός, αξιαγάπητος και αξέχαστος Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδωνας Συνοδινός, που επί 38 χρόνια (1951-1988) άφησε μια Χρυσή ποιμαντορία στη Ρόδο και όχι μόνο, το 1956 στο ιστορικό αυτό σημείο της Λίνδου έκανε πανηγυρικό Εσπερινό σε ναυαρχίδα με την παρουσία όλων των Πατριαρχείων στο επίσημο και παγκόσμιο συμβούλιο εκκλησιών της Ρόδου.
Τότε θεμελιώθηκε στον αρχαιολογικό αυτό χώρο ένα γραφικό εκκλησάκι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και από τότε γίνεται λαμπρή εορτή με Πανηγυρικό Εσπερινό και Θεία Λειτουργία.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό εφέτος την Παρασκευή (28/06/2019) έλαβαν μέρος 3 Επίσκοποι, ο Ρόδου κος Κύριλλος, ο Νουβίας Σάββας (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) και ο Επίσκοπος Ολύμπου Κύριλλος.
Επίσης, 15 κληρικοί και διάκονοι. Μεγάλη κοσμοσυρροή από Ρόδο, τα γύρω χωριά και πούλμαν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με συνοδό τον εφημέριο πατήρ Κυριάκο Μανέττα, πούλμαν από άλλες ενορίες της πόλης, Κοσκινού και Αρχάγγελο.
Οι προσκυνητές από το Παν/μίο Αιγαίου Ρόδου με τον πατέρα Κυριάκο Μανέττα είχανε προηγουμένως καταλύσει μεσημβρινό φαγητό στην περιοχή ‘’Λαδικό’’ στο Φαληράκι και επισκέφθηκαν για προσκύνημα τον ναό που πρόσφατα εγκαινιάστηκε της Αγίας Υπομονής, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Κυρίλλου Λουκάρεως, βυζαντινού ρυθμού σωστό κομψοτέχνημα.
Εκεί ο διαπρεπής Ρόδιος Αγιογράφος με έργα μεγάλα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Γιάννης Αργυρού, ξενάγησε τους ιερείς και τους προσκυνητές στο έργο που θαυμάσια αγιογραφεί.
Μάλιστα, προσέφερε σαν έκληξη-δώρο είκονα περίπτωση του Δωροδότου Χριστού στον πατέρα Κυριακό Μανέττα ως δείγμα αναγνώρισης για το πολύχρονο έργο σε όλους τους τομείς του πολύτεκνου ιερέα.
Επίσης, οι προσκυνητές και οι ιερείς μαζί με τον προιστάμενο Αρχιμανδρίτη λόγιο, πνευματικό, θεολόγο με βαθύτερες Πανεπιστημιακές περγαμηνές πατήρ Σπυρίδωνα Λίγκα της Λίνδου, έκαναν την πρώτη επίσημη δέηση με περίπου 70 άτομα στο μεγαλοπρεπή βυζαντινό ναό που τιμάται στην Ανάσταση του Χριστού και στον Λίνδιο Άγιο Μαλαχία που έζησε το 1500 στα Ιεροσόλυμα και τιμάται στις 29 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.
Επιπλέον, έγιναν προσφωνήσεις, αρτοκλασίες, γλυκά, κεράσματα και αναψυκτικά σε όλους τους παρευρισκόμενους. Παρούσα υπήρξε και η φιλόθρησκος και δωρήτρια κατηχήτρια Λίνδια Στεργούλα Ελευθερίου και ο αθλητικός σύλλογος ‘’ο Κλεόβουλος’’ που προσέφεραν στον ακούραστο, δραστήριο, ομολογητή της πίστης μας τιμητικό κύπελλο για τα <Παύλεια >.
Άξιζε κάτι τέτοιο στον παραδοσιακό με μητέρα, αδέρφια και συγγενείς φιλόθρησκους με εκατοντάδες πνευματικά παιδιά σε όλο τον κόσμο πατέρα Σπυρίδωνα Λίγκα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ιερομόναχοι ζηλωτές, αγωνιστές με ορθόδοξο ήθος και φρόνημα σπανίζουν στην εποχή μας σαν τον πατέρα Σπυρίδωνα Λίγκα.
Ομορφαίνει την εκκλησία, τον τόπο μας, και την πολυπολιτισμική τουριστική Λίνδο, την ενορία τους, τα δεκάδες ιστορικά παρεκκλήσια και την ιερά Μονή Αγίου Νικολάου του ψάλτου, όπου διαμένει κάνοντας αυστηρή και ασκητική ζωή με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση.
Είναι σύγχρονος Ιεραπόστολος άξιος συγχαρητηρίων και μακάρι τέτοιοι κληρικοί να αξιοποιούνται και σε επισκοπικές θέσεις προς δόξαν Θεού. Άξιος και πάντα υγιής.
Και του χρόνου.