Γράφει η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας εόρτασε την μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και στην Μητρόπολή μας πανηγύρισε ο παλαιός και ιστορικός ομώνυμος ναός στην Μάκρη.

Το απόγευμα της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου τελέσθηκε από ιερείς της Μητροπόλεως ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου, ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος τέλεσε την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μάκρης παρουσία πλήθους κόσμου και ωμίλησε επικαίρως προς το εκκλησίασμα.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε το ευτρεπισμένο κόλλυβο της Αγίας που προετοίμασαν κάτοικοι του χωριού.

Λαμπρή Πανήγυρις Αγίας Αναστασίας Μάκρης Λαμπρή Πανήγυρις Αγίας Αναστασίας Μάκρης Λαμπρή Πανήγυρις Αγίας Αναστασίας Μάκρης Λαμπρή Πανήγυρις Αγίας Αναστασίας Μάκρης Λαμπρή Πανήγυρις Αγίας Αναστασίας Μάκρης Λαμπρή Πανήγυρις Αγίας Αναστασίας Μάκρης

 

Η καταγωγή της Αγίας Αναστασίας ήταν από την Ρώμη. Ο πατέρας της ονομαζόταν Πραιτεξτάτος και ήταν Ρωμαίος πατρίκιος ενώ την μητέρα της την έλεγαν Φαύστα. Η Αναστασία διακρινόταν για την ομορφιά του σώματος, τη μόρφωση, το άμεμπτο ήθος και τη σωφροσύνη της.

Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία τον Ποπλίωνα, άρχοντα των Ρωμαίων και φανατικό ειδωλολάτρη. Η Αναστασία όμως, κατηχήθηκε στο λόγο του Χριστού και έλαβε το Θείο Βάπτισμα.

Επειδή δεν φανέρωσε δημόσια, λόγω του ανδρός της, την χριστιανική της πίστη βοηθούσε κρυφά όσους είχαν ανάγκη από ένα χέρι βοηθείας ή ένα λόγο παρηγοριάς. Ντυνόταν πενιχρά και μετέβαινε στις φυλακές πηγαίνοντας τροφή και χρήματα. Γι’ αυτό ονομάστηκε «Φαρμακολύτρια».

Όταν έμαθε ο Ποπλίωνας την δράση της Αγίας, εξοργίστηκε. Αρχικά προσπάθησε να την μεταπείσει με συμβουλές. Όμως, η Αναστασία παρέμενε ακλόνητη στην πίστη της ακόμα και όταν την κακοποίησε.

Αυτή η επιμονή της, εξόργισε τον Ποπλίωνα και την κατέδωσε στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο οποίος διέταξε την φυλάκισή της. Επειδή εξακολουθούσε να υμνολογεί τον Κύριο, ο Διοκλητιανός διέταξε τον βασανισμό της.

Τελικά η αγία Αναστασία παρέδωσε το πνεύμα της στην πυρά το 290 μ.Χ.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.