Με αισθήματα πνευματικής χαράς οι Κιλκισιώτες εόρτασαν τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Θεράποντος του θαυματουργού στον περιώνυμο Ιερό Ναό του Κιλκίς.

Των όλων Λατρευτικών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από Ιερείς και Ιεροδιακόνους καθώς και από τον Εφημέριο του πανηγυρίζοντος Ναού Πρωτ. π. Κωνσταντίνο Τσαβδαρίδη.

Απευθυνόμενος στο πυκνό εκκλησίασμα που προσήλθε και σήμερα να λάβει την ευχή του Αγίου και να προσευχηθεί στη χάρη του ο Σεβασμιώτατος τόνισε:

“Σεβαστοί μου Πατέρα και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, Χριστός Ανέστη. Σήμερα, η αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει την ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος του θαυματουργού, Επισκόπου Κύπρου και η παρουσία αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου μας ευλογεί και μας δίδει δύναμη που πηγάζει από τη χάρη και την μαρτυρία του Αγίου στη ζωή μας” και εστίασε τον λόγο του στη μαρτυρία και στο Μαρτύριο του Αγίου.

“Όλοι γνωρίζουμε τον θαυμαστό του βίο και το μαρτυρικό του τέλος. Την ώρα που επιτελούσε τη Θεία Λειτουργία, αν και επληροφορήθη το γεγονός ότι πλησιάζουν στον Ναό Μουσουλμάνοι σαρακηνοί, δεν λιγοψύχησε, δεν λιποτάκτησε και συνέχισε να υμνολογεί το όνομα του Αγίου Θεού, έως ότου να γνωρίσει τον θάνατο. Ένα σημείο πατρικής και πνευματικής ευθύνης και του μέτρου το οποίο μας παρουσιάζει ο Άγιος Θεράποντας. Αυτό είναι και το σημείο που καλούμαστε όλοι οι πνευματικοί Πατέρες να συνεχίσουμε και να έχουμε υπόψιν μας ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να καταθέτουμε τα πνευματικά μας όπλα αλλά να πολεμάμε ειρηνικά και προσευχητικά υπέρ της αλήθειας του Χριστού και του Ευαγγελίου” είπε ο σεπτός Ποιμενάρχης της Εκκλησίας του Κιλκίς και συνέχισε:

“Είμαστε χειροτονημένοι από τον Θεό για να παραμένουμε στις επάλξεις, δυνατοί και κραταιοί, ατρόμητοι, όπως υπήρξαν πάντοτε οι Άγιοι και οι Μάρτυρες της πίστεως. Γι’ αυτό λοιπόν ο Άγιος Θεράποντας ας αποτελέσει ένα παράδειγμα για όλους μας, Κληρικούς και λαϊκούς, και να γνωρίζουμε ότι εφόσον ανήκουμε στην Εκκλησία του Χριστού, στην Εκκλησία της αλήθειας και του φώτους, πρέπει να παραμένουμε μέσα σε αυτήν με τέτοιους όρους και προϋποθέσεις ώστε ποτέ να μην καταστέλουμε τη σημαία και τον ένδοξο παιάνα της Αναστάσεως του Κυρίου μας, αλλά πάντοτε να ζούμε τη χάρη και την ευλογία!”.

Προ της απολύσεως χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον νεαρό Ρίζο Σιδηρόπουλο που διακονεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος, επαινόντας τους γονείς του για την εμπιστοσύνη προς την Μητέρα Εκκλησία αλλά και για την πνευματική ανατροφή του παιδιού τους, καθώς και τον ίδιο τον Ρίζο που αγαπά τον Χριστό και προσφέρει στην Εκκλησία από το περίσσευμα της καρδιάς του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.