Πατριαρχεία: Μέσα σε πάνδημη εορταστική ατμόσφαιρα, έγινε την παρελθούσα Κυριακή, η ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχη στην καθέδρα της εκκλησιαστικής επαρχίας Βάλιεβο Σερβίας.

Πρόκειται για τον πρώην Βικάριο Μοχακίου, του Μητροπολίτη Μπάτσκας κ.Ειρηναίου στην Βοϊβοντίνα, Πανιερώτατο κ.Ησύχιο ο οποίος προήχθη σε επαρχιούχο ποιμενάρχη Βάλιεβου, στην πρόσφατη Σύνοδο της Ιεραρχίας των Σέρβων.

Η πανηγυρική λατρευτική σύναξη της ενθρόνισης έλαβε χώρα στον μεγάλο νεόδμητο Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως, με πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, χοροστατούντος του ενθρονιζόμενου, συμπροσευχομένων του Πατριάρχη των Σέρβων κ.κ.Πορφυρίου του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος & Μητροπολίτη Σκοπίων κ.Ιωάννη, και του Παν/τατου Νόβι-Σαντ κ.Ειρηναίου.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν επίσης και οι εψηφισμένοι επίσκοποι Μοχακίου κ.Δαμασκηνός, Μαρκάνης (Marcani) κ.Σάββας και Θερμών κ.Ιερόθεος.

Συλλειτούργησαν με τον κ.Ησύχιο οι Επίσκοποι Σάμπατς κ.Λαυρέντιος, Βανάτου Νικάνωρ, Βρετανο-Σκανδιναβίας κ.Δοσίθεος, Βρανίων κ.Παχώμιος, Ζβορνικίου-Τούζλας κ.Φώτιος, Γερμανίας κ.Γρηγόριος, Γορνιοκαρλοβικίου κ.Γεράσιμος, Σλαβονίας κ.Ιωάννης, Τιμοκίου κ.Ιλαρίων, Ναϊσσού κ.Αρσένιος, Αυστραλίας & Ν.Ζηλανδίας κ.Σιλουανός, Δαλματίας κ.Νικόδημος, Μπαράνιας κ.Χερουβείμ, Ερζεγοβίνης κ.Δημήτριος, Μπρεγκαλνίτσας κ.Μάρκος, οι Βικάριοι επίσκοποι Διοκλείας κ.Μεθόδιος & Ρεμέσιανης κ.Στέφανος και ο εφησυχάζων πρώην Καναδά κ.Γεώργιος. Έλαβαν μέρος πολυάριθμοι ιερείς και διάκονοι από διάφορες επισκοπές. Έψαλλαν 4 πολυμελείς χορωδίες, παρέστησαν αδελφότητες μοναχών και μοναζουσών, ενώ παρέστει μέγα πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Μετά την Θ.Λειτουργία, ακολούθησε η τελετή ενθρόνισης. Μεταξύ των πολυάριθμων εκλεκτών προσκεκλημένων της τελετής ήταν, εκ μέρους του Προέδρου της Σερβίας, κ.Αλεξάνδρου Vučić, ο υπουργός Εξωτερικών, Νικόλαος Selaković και χαιρέτησε τον νέο Επίσκοπο: <<Δέσποτα ήρθες σε μια μεγάλη ως προς τη σημασία της επισκοπή, για τους διάσημους αγίους της, τον επίσκοπο Νικόλαο και τον πατέρα Ιουστίνο Πόποβιτς. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ναός στη Ρωσία στον οποίο να μην έχω δει την εικόνα αυτών των δύο Σέρβων Αγίων>>, είπε ο κ.Υπουργός. Επίσης παρέστη ο δήμαρχος κ.Λάζαρος Gojković, εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικήσεων της περιοχής, εκπρόσωποι του Σερβικού Στρατού, του Υπουργείου Εσωτερικών και λοιπών δημόσιων φορέων.

Ευλογώντας τον Επίσκοπο Ησύχιο, ο Πατριάρχης Πορφύριος είπε μεταξύ άλλων: Έντιμοι και ευσεβείς πιστοί αυτής της περιοχής, έχετε σήμερα έναν άξιο διάδοχο του επισκόπου Milutin. Ζει στο πνεύμα του Αγίου Σάββα, του Αγίου Επισκόπου Νικολάου και του πατέρα Ιουστίνου Πόποβιτς, που είναι «το στολίδι της Εκκλησίας του Χριστού». ( η προσφώνηση του Πατριάρχη εδώ: https://youtu.be/bp1efCarwbg )

Ο Επίσκοπος κ. Ησύχιος είπε: «Η σημερινή γιορτή στην οποία κοινωνούμε με όλους τους αγίους, μας διδάσκει ότι όλοι είμαστε καλεσμένοι στην αγιότητα. Ευχή μου είναι, μιμούμενοι τους αγίους, να γίνουμε όλοι μαζί σαν τον Κύριο. Θα προσπαθήσω να κηρύξω την αληθινή πίστη, βασισμένη στις Γραφές και στους Αγίους Πατέρες», δήλωσε ο Επίσκοπος Ησύχιος. ( ο ενθρονιστήριος λόγος του εδώ: https://youtu.be/9s-JMCP6_CE)
Ακολούθησε τράπεζα όπου έγιναν προσφωνήσεις και ανταλλαγές δώρων.
Το Βάλιεβο είναι πόλη της Σερβίας, 80 χιλ. ΝΔ του Βελιγραδίου, έχει πληθυσμό 60.000 κατ. και όλη η επαρχία 140 χιλ. κατοίκους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.