Εορτάστηκε λαμπρά παρουσία του προέδρου της Αλβανίας η μνήμη του οσίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου! Του π. Ηλία Μάκου. Εορτάστηκε λαμπρά, με την παρουσία του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και με λιτανεία, το διήμερο 3 και 4 Ιουνίου το η μνήμη του αγίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου στο μοναστήρι του Αγίου, στο Ελμπασάν Αλβανίας.

Πιστοί από διάφορες περιοχές της Αλβανίας, αλλά και την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και τη Σερβία είχαν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν το λείψανο του αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου.

Γιορτή Οσίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου Αλβανία Ελμπασάν 2021

Την παραμονή της εορτής Πέμπτη 3 Ιουνίου ανοίχτηκε από το Σεβ. Μητροπολίτη Ελμπασάν Αντώνιο η λάρνακα με το λείψανο του Αγίου, το ασπάστηκε εκείνος και οι συμμετέχοντες κληρικοί, και ακολούθησε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Ανήμερα της εορτής ιερούργησαν ο Σεβασμιώτατος Αντώνιος και ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ, πλαισιούμενοι από ιερείς, ενώ προς το τέλος της θείας λειτουργίας μετ’ αρτοκλασίας έγινε λιτανεία περιμετρικά του ναού του μοναστηριού.

Κατά τη λιτάνευση του λειψάνου, που μαρτυρείται ότι θεραπεύει ασθένειες, και της εικόνας του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου, ο οποίος πέρασε πολλές δοκιμασίες και από δικούς του ανθρώπους, αλλά αυτός αμυνόταν με την προσευχή, οι πιστοί, προπορευόμενου του προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, μέσα στις δυσκολίες των καιρών, ένιωσαν πως ο Θεός δοκιμάζει τα φτερά μας.

προέδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα

Αλλά και παρακολουθεί. Και μας συμπαραστέκεται και μας βοηθάει, όταν τον έχουμε ανάγκη. Μας σηκώνει στα δικά Του φτερά.

Επιπλέον μπροστά στο λείψανο του Αγίου αισθάνθηκαν την ανάγκη να είναι καθαρός ο ιερός χώρος της ψυχής τους απ’ ότι ακάθαρτο μυστικό υπάρχει.

Γιατί στην ψυχή του καθενός μας θέλει να μένει ο ίδιος ο Θεός, γι’ αυτό ας φυλάμε αμόλυντο το άδυτό της.

Να σημειωθεί ότι στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού λειτούργησε και έκθεση αγιογραφίας και τα έργα των δημιουργών είδαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Μέτα και ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος.

Οσίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου Ιλίρ Μέτα

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βλαδίμηρου, το οποίο ανακαίνισε σε βάθος ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος είναι ένα από αυτά, που είχε ιδρύσει ο ίδιος ως ηγεμόνας της Διοκλείας (περιλάμβανε το σημερινό Μαυροβούνιο και το μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας).

Το καθολικό της μονής καταστράφηκε από δύο διαδοχικές πυρκαγιές, από τους Ιταλούς αρχικά και τους Γερμανούς στη συνέχεια.

Στην κόγχη σώζονται αγιογραφίες.

Κάτω από το πάτωμα του ναού μαρτυρείται η ύπαρξη νεκροταφείου, η οποία επιβεβαιώνεται από μια θολωτή είσοδο βορειοανατολικά του ναού.

Ο χώρος του Ιερού Βήματος, διαχωρίζεται από το υπόλοιπο τμήμα του ναού με τέμπλο κτισμένο από τούβλα.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βλαδίμηρος στην πολυτάραχη ζωή του δεν εγκατέλειψε το Θεό, σήκωσε τα βάρη της ζωής στους σταυροφόρους ώμους του, όπως Εκείνος, και με τα θαύματά του οδηγεί πολλούς Ορθοδόξους στη μάντρα της σωτηρίας.

Και είναι ένα φωτεινό και αιώνιο παράδειγμα για όσους θέλουν όχι μόνο την επιτυχία στη ζωή, αλλά και μια αληθινά πετυχημένη ζωή.

Για τους Χριστιανούς δεν υπάρχουν περίοδοι καρποφορίας και ακαρπίας. Συνεχώς οφείλουμε να είμαστε καρποφόροι, ώστε να μη στρέψει η καρδιά, να μη νεκρωθεί ο νους, αλλά να σχεδιάζουμε πορείες δραστικής πίστης.

Και τότε ο Κύριός μάς συναντά με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Πότε μέσα στο φως και στο θάμβος και στη γαλήνη και τη λεπτή αύρα και πότε μέσα στη λύπη και στην απογοήτευση και στο κατρακύλισμα και στον πόνο.

Είναι πάντα δίπλα μας, έτοιμος να ανοίξει διάλογο μαζί μας. Στις κρούσεις Του ας μην αδιαφορήσουμε. Ας τον αφήσουμε να μπει στη ζωή μας.

Και τότε με την καρποφόρα και δημιουργική παρουσία μας η άγονη εποχή μας μπορεί να ανθίσει.

Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου Αλβανία Ελμπασάν 2021

Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου Αλβανία 2021

Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου Ελμπασάν 2021

Εορτή Οσίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου Ελμπασάν 2021

Εορτή Οσίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου Αλβανία 2021

Εορτή Οσίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου 2021

Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος

Γιορτή Οσίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου

Εορτή Οσίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου Αλβανία Ελμπασάν 2021

πάτερ Ηλίας Μάκος

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-4)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.