Η Ιερά Μητρόπολις Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασε τη μνήμη των εν Σάμω διαλαμψάντων Αγίων, Λέοντος, Ερμογένους και Ηρακλείου, των επισκόπων Σάμου, Λέοντος, Θεοδώρου και Γρηγορίου των στρατιωτικών μαρτύρων, του νεομάρτυρος Γεωργίου του εκ Χώρας Σάμου και εν Εφέσω αθλήσαντος, του Οσίου Παύλου του Λατρινού και των Αγίων ενδόξων Κολλυβάδων Πατέρων.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 τελέσθηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Σάμου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ Ευσεβίου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και των Ιερών Εικόνων των Αγίων στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης με τη συνοδεία της Στρατιωτικής μουσικής της 79 ΑΔΤΕ και τιμητικού αγήματος, έως την Πλατεία Πυθαγόρα, όπου τελέσθηκε η Αρτοκλασία.
Μετά το πέρας της τελετής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευσέβιος αναφέρθηκε με συντομία στο βίο και τα πνευματικά χαρίσματα των εορταζομένων Αγίων και ομίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος για το μήνυμα, που κομίζουν στην σύγχρονη εποχή.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αγώνα τους για την πίστη και τη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στη μαρτυρία του καθενός για την εποχή του. Τόνισε δε πως είναι επάναγκες στη δύσκολη συγκυρία της εποχής μας να ακολουθήσουμε ανυπερθέτως το παράδειγμά τους και να εγκολπωθούμε τον πνευματικό τους αγώνα.

Την Κυριακή 28η Ιουλίου το πρωί, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και στη συνέχεια η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρλοβάσου.
Ακολούθως τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των απανταχού γης αποδήμων Σαμίων, αφού καθιερώθηκε η Κυριακή των Σαμίων Αγίων να είναι αφιερωμένη στους αποδήμους Σαμίους, ενώ έγινε και η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και των Ιερών εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού με την παρουσία της Φιλαρμονικής Καρλοβάσου «Κλεάνθης ο Σάμιος».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.