Στις 4 Ιουλίου 2022, που η Δημοκρατία της Σλοβακίας εορτάζει τους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και η Ορθόδοξη Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας τον Άγιο ισαπόστολο Ραστισλάβο, τον ηγεμόνα της Μεγάλης Μοραβίας που κάλεσε τους Αγίους Έλληνες αυταδέλφους στο αρχαιότερο σλαβικό κράτος της κεντρικής Ευρώπης, η Ι. Μητρόπολη Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας πανηγυρίζει την μνήμη των τεσσάρων πολιούχων της.

Εκτός από τον Άγιο Ραστισλάβο σήμερα εορτάζονται και δύο νεομάρτυρες της περιόδου της Τουρκοκρατίας, η Αγία Ελένη της Σινώπης, προστάτιδα της νεολαίας, ο Άγιος Παχώμιος ο Νέος, ο εκ των σημερινών συνόρων Ρωσίας και Ουκρανίας ορμώμενος και εν τω Ουσάκ της Μικράς Ασίας μαρτυρήσας, προστάτης του ποιμνίου μας που ζεί στο εξωτερικό, μαζί με τον Άγιο δίκαιο πρεσβύτερο Αλέξιο (Τώθ, +1907), Σλοβάκο τη καταγωγή, πρώην Ουνίτη ιερέα που μετά την επιστροφή του στην Ορθοδοξία βοήθησε στην Αμερική περίπου 20 χιλιάδες συμπατριώτες μας να γυρίσουν στην Εκκλησία των προγόνων τους.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας οι πλειοψηφία των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας και πλήθος ευσεβών πιστών μετά χαράς εόρτασαν την λαμπρή μνήμη των Τεσσάρων Αγίων Πολιούχων μαζί με τον επίσκοπό τους, τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Γεώργιο.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου Μιχαλουπόλεως (Michalovce) πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος και των ιερών λειψάνων των Τεσσάρων Πολιούχων, ευλογήθηκαν τα κόλλυβα, κόπηκε η πίττα της εορτής και τελέστηκε ο Μικρός Αγιασμός στον υπό κατασκευή καμπαναριό, όπου θα στεγαστεί επίσης το Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο για βαπτίσεις ενηλίκων, η αίθουσα πνευματικών συναντήσεων και η κρύπτη των εκάστοτε μητροπολιτών Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας.

Το πανηγύρι ολοκληρώθηκε με πλούσιο τραπέζι αγάπης για όλους τους συμμετέχοντες στην λαμπρή εορτή, καθώς και με την παραδοσιακή λαϊκή μουσική, την οποία έπαιξαν οι μουσικότατοι κληρικοί της καθ’ημάς Ι. Μητροπόλεως.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.