Μητρόπολη Φθιώτιδος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου το πρωί το Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: « Ελλάδα, Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός» του Διϊδρυματικού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος της Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επί τη ευκαιρία της λήξεως του Β΄ Εξαμήνου Σπουδών.

Την ευθύνη της διοργανώσεως του Συνεδρίου είχε εξ ολοκλήρου ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας, ενώ το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές των Σχολών και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στην πόλη μας και με εκγαρδιότητα τους υπεδέχθη ο οικοδεσπότης και Προϊστάμενος της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Λαμίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτης Καπανδρίτης, ο οποίος και τυγχάνει μεταπτυχιακός φοιτητής του συγκεκριμένου προγράμματος.

Μετά το πλούσιο πρωινό στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού, περίπου στις 11:00 ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Προϊστάμενος της Ενορίας π. Παναγιώτης Καπανδρίτης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιώτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου για καλή επιτυχία του Συνεδρίου και παντοτινή την ευλογία στη ζωή και το έργο τους. Ακολούθως χαιρετισμό απηύθυναν: ο Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, Διευθυντής του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ, μέλος της Ε.Δ.Ε του Α.Π.Μ.Σ.

Στην συνέχεια και κατά το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν τρείς Συνεδρίες ως εξής:

Α΄ Συνεδρία, Προεδρέυοντος του Καθηγητού του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ κ. Ηρακλέως Ρεράκη, Εισηγητές ήταν:

Κα Μαριαλένα Αλεξιάδη με θέμα: «Η επιστολή Β΄ Προς Κορινθίους του Απ. Παύλου χωρία , των οποίων η μετάφραση ξεφεύγει από τον εν πνεύματι σκοπό της επιστολής».

Κος Γεώργιος Μαραγκουδάκης με θέμα: « Α΄ Προς Κορινθίους του Κλήμη Ρώμης και Α΄-Β΄ Προς Κορινθίους του Απ. Παύλου: Μια συγκριτική προσέγγιση πάνω στη βάση της ορθόδοξης χριστιανικής πνευματικότητος».

Β΄ Συνεδρία, Προεδρέυοντος του Καθηγητού του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτου, πρ. Κοσμήτωρος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Εισηγητές ήταν:

Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτης Καπανδρίτης με θέμα: « Οι προϋποθέσεις της εν πνεύματι Ζωής στους Λόγους 3-7, Νείλου Μοναχού».

Κος Αθανάσιος Δημητρίου με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και η κοινωνική, θρησκευτική και εθνική προσφορά του».

Κος Μιχαήλ Πλατής με θέμα: « Μητροπολίτης Ρόδου Απόστολος (Τρύφωνος) : Η υπέρ της Εκκλησιαστικής και Εθνικής Παιδείας δράση του κατά την Ιταλική και Γερμανική Κατοχή της Δωδεκανήσου».

Γ΄ Συνεδρία Προεδρέυοντος του Επίκουρου Καθηγητού της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου Λιάντα, Αντιπροέδρου Ι.Ε.Θ.Π. Εισηγητές ήταν:

Κος Βάϊος Κυρίτσης με θέμα: « Σύντομη Ιστορική θεώρηση της ελληνοβουλγαρικής εκκλησιαστικής διένεξης από τον Κριμαϊκό πόλεμο μέχρι την έκδοση του φιρμανιού του 1870».

Κα Μαρία Αλεξοπούλου με θέμα: « Οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα».

Κος Χρήστος Σιδηρόπουλος με θέμα: « Η επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στις Νέες Χώρες».

Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Γεώργιος Βλαχόπουλος με θέμα: «Τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου και οι προϋποθέσεις την εν πνεύματι ζωής στο εργό ΘΗΣΑΥΡΟΣ του Δαμασκηνού του Στουδίτου».

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση επί των λεχθέντων μεταξύ των κ.κ. Καθηγητών και των φοιτητών και διηξήχθησαν τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

Ακολούθως στους υψηλούς επισκέπτες, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου παρετέθη πλούσιο γεύμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο και στην συνέχεια άπαντες επισκέφθησαν την Ιστορική Ιερά Μονή Αγάθωνος, προκειμένου να προσκυνήσουν και να ξεναγηθούν.

Στην Ιερά Μονή έγιναν δεκτοί με περισσή αγάπη από τον Καθηγούμενο π. Γερμανό Γιαντσίδη και τους πατέρες της αδελφότητος.

Ο π. Γερμανός ξενάγησε τους Καθηγητές και φοιτητές στο Καθολικό, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους όπου προσεκύνησαν το άφθαρτο και ευωδιάζων σκήνωμα του οσίου γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, στον τάφο του γέροντος καθώς και στο μουσείο της Μονής.

Μετά το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα, αργά το απόγευμα ανεχώρησαν για τον προορισμό τους, κατατίθοντας την ευγνωμοσύνη τους στον π. Παναγιώτη για την αβραμιαία φιλοξενία καθώς και για την άρτια διεξαγωγή του Συνεδρίου.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.