ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE : Θα ήθελα να πω ότι κακώς οι 4 Μητροπολίτες προέβησαν στις δηλώσεις. Θα μπορούσαν να ζητήσουν να κληθεί η σύνοδος και να συζητήσουν εν Συνόδω τα όσα θα ήθελαν , και από εκεί και πέρα να υπάρχει απόφαση και ανακοινωθέν. Βέβαια εξ επόψεως αρχών του κανονικού δικαίου, το μνημόσυνο είναι δικαίωμα του Πρώτου. Και στην ιστορική διαδρομή των πραγμάτων ουδέποτε προκαθήμενοι ζήτησαν την άδεια της τοπικής συνόδου για να μνημονεύσουν τον Πρώτο μιας εκκλησίας η οποίας ανακηρυχθεί ή ως αυτοκέφαλη ή ως Πατριαρχείο από τη μεγάλη του Χριστού Εκκλησία δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το Οικ. Πατριαρχείο έχει αποκλειστικό προνόμιο εκχωρήσεως είτε αυτοκεφαλίας , είτε αυτονομίας , είτε της προαγωγής εις την Πατριαρχική αξία της Εκκλησίας. Αυτό το δικαίωμα είναι αναφαίρετο και είναι συνοδικώς κατοχυρωμένο.

Είναι κάτι το οποίο οφείλουν όλοι να σεβαστούν και εν προκειμένω στην Ουκρανία αν υφίστανται αυτή τη στιγμή αυτοί οι κραδασμοί οφείλονται στο ότι δεν σεβάστηκαν από την άλλη πλευρά την Πανορθοδόξου Κρατούσα αρχή της κοινής συμπλεύσεως και της κοινής πορείας υπό την ευλογία της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από την οποία και έλαβον το φώς του Ευαγγελίου.
Η Ουκρανία έλαβε το φως του Ευαγγελίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Και το Οικουμενικό πατριαρχείο για να υπάρχει η ενότητα στην πολύπαθη αυτή χώρα, εκάλεσε όλους τους εκκλησιαστικούς παράγοντες. Κάλεσε και την μερίδα της σήμερον Ουκρανικής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας υπό τον Επιφάνιο, αλλά και τον Μητροπολίτη Ονούφριο.

Οπότε αν ο Μητροπολίτης Ονούφριος ανταποκρίνετω με την σύνθεση της υπόλοιπης αποκατασταθείσης από το οικουμενικό πατριαρχείο δια της εκκλιτου προσφυγής ιεραρχία, θα μπορούσε πραγματικά να έχει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να είναι ο Ονούφριος εκείνος θα εξελέγετω και να μην υπήρχε πρόβλημα.

Αλλά όπως φαίνεται θέλησαν να υπάρξει το πρόβλημα διότι οι προσπάθειες αυτές αποσκοπούν στο να πλήξουν το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι 4 αδελφοί από την Κύπρο πολύ εύκολα συμμαχούν με μια γραμμή και μια τακτική η οποία εκθέτει όχι μόνο την Εκκλησία της Κύπρου, αλλά αμφισβητεί από την άλλη πλευρά τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου τα οποία είναι κατοχυρωμένα συνοδικώς και τα οποία έχουν επικυρωθεί από την ιστορική πράξη.

Ποιος έδωσε το αυτοκέφαλο στην εκκλησία της Αλβανίας. Ποιος έδωσε την Πατριαρχική αξία στο Πατριαρχείο της Βουλγαρίας. Ποιος έδωσε την Πατριαρχική αξία στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Και όταν εδώθει αυτή η αξία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι άλλοι Πατριάρχες και οι άλλες αυτοκέφαλες εκκλησίες εζήτησαν συνοδική γνώμη για να μνημονεύσουν του προκαθημένους;

Τους μνημόνευσαν χωρίς να υπάρχει αυτή η διαδικασία διότι σεβάστηκαν αυτό που η κανονική πράξης ορίζει και που αποτελεί τον τρόπο με τον οποίοι ειρηνικώς και αρμονικώς συνυπάρχουν και συμπορεύονται οι ορθόδοξες εκκλησίες.

Οι 4 Ιεράρχες πιστεύω εφόσον επικαλούνται τη συνοδικότητα, δια της συνοδικότητας θα μπορούσαν πραγματικά να επιτύχουν αγαθά αποτελέσματα ως προς συμφέρον της ενότητος διότι η εκτός συνοδικής διαδικασίας διατύπωση θέσεων, δημιουργεί προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα και δεν αποτελεί στοιχείο θετικής αντιπροσφοράς.

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

3 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
ΑΠΟΚΟΤΟΔ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΔΙΝΕΙ. ΑΝ ΤΟ ΕΔΙΝΕ ΣΕ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΛΑΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΑΓΑ ΤΑ ΑΜΜΦΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ; ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΟΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΕΛΙΚΑ "ΚΟΛΑΕΙ Ο ΙΟΣ".
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Η ΣΥΝΗΔΗΣΗ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΛΕΕΙ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΑΠΟΚΟΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

2

Συγχαρητήρια στον παλιό αρχιεπίσκοπο Κύπρου,πο ευτυχώς υπάρχει διότι υποδεικνύει σε εμάς τους νεότερους τι είναι ήθος εκκλησιαστικό και ορθόδοξος εκκλησιολογία, αντιθέση με τους ( ΕΥΣΕΒΕΊΣ) αρχιερείς και προκαθήμενους, που θέλουν στην κόλαση τον Επιφάνιο και τον περι εαυτόν, λαό του Θεού. ΚΡΊΜΑ

3

Επιτέλους ένας ιεράρχης μίλησε απλά και Θεολογικά, είπε το αυτονόητο ότι αφού δίδει ο οικουμενικός Πατριάρχης το αυτοκεφέφαλο, σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο απλά οι άλλοι προκαθήμενοι ακολουθούν. Δυστυχώς οι 4
(ευσεβείς) αρχιερείς της Κύπρου, αλλά και άλλοι προκαθήμενοι, και Σλάβοι ( ευσεβείς) αρχιερείς, δεν ενδιαφέρονται για τα εκατομμύρια πιστών του Επιφανίου, απλά η θέση τους είναι ότι δεν έχουν δικαίωμα στην σωτηρία. Ενώ του Ονουφρίου, έχουν