Εκκλησία Κύπρου- Ουκρανικό ζήτημα-Θα ήθελα να πω ότι κακώς οι 4 Μητροπολίτες προέβησαν σε αυτές τις δηλώσεις. Θα μπορούσαν να ζητήσουν να κληθεί η σύνοδος και να συζητήσουν εν Συνόδω τα όσα θα ήθελαν , και από εκει και πέρα να υπάρχει απόφαση και ανακοινωθέν. Βεβαια εξ επόψεως αρχών του κανονικού δικαίου, το μνημόσυνο είναι δικαίωμα του Πρώτου.

Και στην ιστορική διαδρομή των πραγμάτων ουδέποτε προκαθήμενοι ζήτησαν την άδεια της τοπικής συνόδου για να μνημονέυσουν τον Πρώτο μιας εκκλησίας η οποίας ανακυρηχθει ή ως αυτοκέφαλη ή ως Πατριαρχείον από τη μεγάλη του Χριστού Εκκλησία δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το. Οικ. Πατριαρχείο έχει αποκλειστικό προνόμιο εκχωρήσεως είτε αυτοκεφαλίας , είτε αυτονομίας , είτε της προαγωγής εις την Πατριαρχική αξία της Εκκλησίας. Αυτό το δικαίωμα είναι αναφαίρετο και είναι συνοδικώς κατοχυρωμένο, είναι κάτι το οποίο οφείλουν όλοι να σεβαστούν και εν προκειμένω στην Ουκρανία αν υφίστανται αυτή τη στιγμή αυτοί οι κραδασμοί οφείλονται γιατί δεν σεβάστηκαν από την άλλη πλευρά την Πανορθοδόξου Κρατούσα αρχή της κοινής συμπλεύσεως και της κοινής πορείας υπο την ευλογία της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από την οποία και έλαβον το φως του Ευαγγελίου.

Η Ουκρανία έλαβε το φως του Ευαγγελίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να υπάρχει η ενότητα στην πολύπαθη αυτή χώρα, εκάλεσε όλους τους εκκλησιαστικούς παράγοντες.

Η συνέχεια στο άρθρο Λαγκαδά Ιωάννης στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ατυχές εμείς να κλείνουμε Ναούς και να ανοίγει Τέμενος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.