Ανοιχτές επιστολές από το Κογκρέσο δέχεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, λίγο πριν από την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στην Βιέννη, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα.

Βουλευτές και γερουσιαστές ζητούν από το Μάικ Πομπέο να αξιοποιήσει τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Δένδια, προκειμένου να καλέσει ευθέως την Άγκυρα να απομακρύνει όλα τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου.

Η πρώτη επιστολή υπογράφεται από τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν, ενώ η δεύτερη από τους συμπρoέδρους της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς. Κοινός παρονομαστής στις δύο επιστολές είναι το αίτημα να υπάρξει σαφήνεια στα μηνύματα που θα εκπέμψει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι δύο γερουσιαστές, Μενέντεζ και Βαν Χόλεν, υπενθυμίζουν στον Μάικ Πομπέο τη διαβεβαίωσή του ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων. Όπως αναφέρουν, ο Αμερικανός υπουργός είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσουν ότι όλες οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι νόμιμες.

«Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις σας, σας ζητούμε να καλέσετε την Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Ελλάδας και να επιλύσει αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και ζητούν οι ΗΠΑ να αναπτύξουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας. Οι γερουσιαστές ζητούν να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να διευθετήσει αυτά τα προβλήματα κάτω από τη διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Δεύτερον, σας ζητάμε να αρχίσετε αμέσως να συνεργάζεστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συντονισμένη απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε δύο τουρκικά ενεργειακά στελέχη και η Γαλλία ανέπτυξε πρόσφατα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξουν αμέσως ένα σχέδιο συνολικών κοινών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να επιλύσει αυτά τα θέματα μέσω ενός αμερόληπτου διεθνούς δικαστηρίου», επισημαίνουν οι γερουσιαστές.
Επιπλέον, στην επιστολή διατυπώνεται το πάγιο αίτημα της Γερουσίας για την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων κυρώσεων για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Όπως επισημαίνεται, η ολιγωρία του Λευκού Οίκου έχει παράγει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η μη επιβολή των κυρώσεων έχει ενθαρρύνει την επιθετικότητα του προέδρου Ερντογάν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, υπενθυμίζει τις κυρώσεις της CAATSA, οι οποίες έχουν ψηφιστεί από το Κoγκρέσο, αλλά η επιβολή τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα, με ευθύνη της αμερικανικής Κυβέρνησης.

«Υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία έχει παραμελήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και απομακρύνεται από την συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η αποτυχία των ΗΠΑ να ενεργήσουν αποφασιστικά σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει τις θέσεις της Τουκίας. Για αυτό, σας ζητούμε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η Τουρκία θα αποσύρει τα πολεμικά πλοία από την ΑΟΖ της Ελλάδας και θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της», αναφέρει στο τέλος ο κ. Μενέντεζ.
Οι γερουσιαστές κάνουν λόγο για μια κρίσιμη στιγμή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι μια ενδεχόμενη χλιαρή αντίδραση από την Ουάσιγκτον θα οδηγήσει μόνο στην περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν παροτρύνουν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα απομακρύνει τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και θα τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες το απόγευμα με τους δυο συγκεκριμένους γερουσιαστές.

Αναλυτικά, η επιστολή Μενέντεζ – Βαν Χόλεν έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Υπουργέ Εξωτερικών κ. Πομπέο,

Πριν από την συνάντησή σας με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια αύριο στην Βιέννη, γράφουμε με έκδηλη ανησυχία αναφορικά με τις προβοκατόρικες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν ένα γεωτρητικό πλοίο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας (ΑΟΖ), προκειμένου να διερευνήσει το νερό για ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, έχει πει ότι η Άγκυρα θα εξέδιδε άδειες για σεισμική έρευνα και γεώτρηση έως το τέλος Αυγούστου.

Όπως έχετε δηλώσει κατά το παρελθόν, οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν σε κανένα, ούτε στην Τουρκία, να πραγματοποιήσουν παράνομες γεωτρήσεις» και ότι «έχουμε πει στην Τουρκία ότι ενέργειες σε διεθνή ύδατα είναι απαράδεκτες και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου όλες οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν να είναι νόμιμες».

Σε ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες δηλώσεις σας, σας ζητάμε να καλέσετε την Τουρκια να αποσύρει τα πλοία της από την Α.Ο.Ζ. της Ελλάδας και να επιλύσετε το ζήτημα σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία.

Δεύτερον, σας ζητάμε να αρχίσετε άμεσα να εργάζεστε με την Ε.Ε. για μια συντονισμένη απάντηση στις αυξανόμενες προβοκατόρικες και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εκδηλώσει μια απαγόρευση εισόδου και πάγωμα κεφαλαίων για δυο υψηλόβαθμους Τούρκους και η Γιαλλία ανέπτυξε πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει άμεσα να καταστρώσουν ένα σχέδιο περιεκτικών κοινών κυρώσεων που θα στοχεύουν σε κομβικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας, εάν η Τουρκία συνεχίσει να προχωράει σε παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και αρνείται να επιλύσει αυτά τα θέματα μεσω ενός αμερόληπτου διεθνούς δικαστηρίου.

Τρίτον, επαναλαμβάνουμε την επιμονή μας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει το νόμο και να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία υπό τον Τομέα 231 της CAATSA.

Υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία έχει παραμελήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και απομακρύνεται από την συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η αποτυχία των ΗΠΑ να ενεργήσουν αποφασιστικά σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει τις θέσεις της Τουκίας. Για αυτό, σας ζητούμε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η Τουρκία θα αποσύρει τα πολεμικά πλοία από την ΑΟΖ της Ελλάδας και θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.