Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος κατά την ομιλία του στις 17 Μαΐου 2022 στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπενθύμισε στο πλαίσιο των Ι΄ Κοινοβουλευτικών Συναντήσεων την πνευματική ενότητα των λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Το ποίμνιό μας βρίσκεται και στη Ρωσία και στην Ουκρανία και εμείς προσευχόμαστε θερμώς για την αποκατάσταση της ειρήνης και για να ανατρέψει ο Θεός τους σχεδιασμούς της εξωτερικής δύναμης του κακού, που υποδαυλίζει το μίσος», τόνισε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, απευθυνόμενος στην ομήγυρη.

«Δεν μπορούμε να μην πούμε, ότι το σχίσμα της ουκρανικής Ορθοδοξίας αποτελεί άλλον έναν κρίκο σε αυτήν την φαύλη αλυσίδα των διαιρέσεων. Οι ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που νομιμοποίησε το σχίσμα, μπορούν να συγκριθούν ιστορικά με την Ουνία. Ο τελικός σκοπός αυτού του σχεδίου είναι ο αναπροσανατολισμός της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έτσι, ώστε να μην μπορεί πλέον να υπηρετεί την ενότητα δύο αδελφών λαών, του ρωσικού και του ουκρανικού», συνέχισε ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος.

«Πολιτικός σκοπός της δημιουργίας όλων αυτών των αυτοκεφαλιών, όλων αυτών των σχισματικών μορφωμάτων είναι να αποδυναμωθεί η επιρροή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της ενιαίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, χρησιμοποιώντας ιδεολογικά στερεότυπα για την υποδαύλιση της έχθρας και τη δημιουργία νέων μύθων, που αποξενώνουν τον ένα λαό από τον άλλο», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κάλεσε επίσης τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία να κάνουν το παν, προκειμένου να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ των αμάχων, αναφέρει η ιστοσελίδα Patriarchia.ru, επικαλούμενη το Συνοδικό Τμήμα για τις Σχέσεις της Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ.

«Ναι, είναι γεγονός ότι οι πολεμικές συγκρούσεις συνόδευαν όλη την ιστορία της ανθρωπότητας μετά την Πτώση. Ως μια από τις θλιβερές εκφάνσεις της αμαρτίας, οι εχθροπραξίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνοδεύουν την ανθρώπινη ιστορία και στο μέλλον. Όμως, ακόμη και υπό τις συνθήκες των ενόπλων συγκρούσεων, ο άνθρωπος μπορεί και πρέπει να διατηρεί την αξιοπρέπειά του και να φροντίζει την αξιοπρέπεια των γύρω του», ανέφερε ο Αγιώτατος Πατριάρχης.

«Η αποφυγή απαγορευμένων μεθόδων στη διεξαγωγή των εχθροπραξιών, η προστασία των αμάχων, ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ο σεβασμός των αιχμαλώτων και των τραυματιών, αυτά είναι όσα ως Πατριάρχης πασών των Ρωσσιών προτρέπω τα μέρη της σύγκρουσης και παρακαλώ να πράξουν παν το δυνατό, προκειμένου να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ των αμάχων», είπε εν κατακλείδι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.