Στις 17 Απριλίου 2018, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησε μεγάλη δεξίωση για το Πάσχα. Συμμετείχαν θρησκευτικοί ηγέτες, επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών και ρώσοι και ξένοι διπλωμάτες. Στην εορταστική συνάντηση παρευρέθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Παρόντες στην εκδήλωση από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας , επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR). Ο Μητροπολίτης Αρσένι της Ιστράς, πρώτος παραστάτης του Πατριάρχη της Μόσχας και της Ρωσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Sergiy του Solnechnogorsk, επικεφαλής της διοικητικής γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας. Αρχιεπίσκοπος Sergiy Privalov, επικεφαλής του συνδικάτου τμήματος συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις και την επιβολή του νόμου. Β. Λεγόδα, επικεφαλής των σχέσεων της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Νικολάι Μπαλάσσοφ και ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετ (Bulekov), αντιπρόεδροι του DECR. και κληρικούς και μέλη του προσωπικού του DECR.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν επίσης εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Πατριαρχική Θάλασσα της Μόσχας, όπως ο Μητροπολίτης Αθανάσιος της Κερύνειας (Εκκλησία της Αλεξάνδρειας), ο Μητροπολίτης Νίφωνας της Φιλιππόπολης (Εκκλησία της Αντιόχειας), ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος (Δισιράκης), ο επίσκοπος Αντώνιος της Αρχιμανδρίτης Φεροκτίστης (Δημητρόφ) (Βουλγαρική Εκκλησία), Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ (Σεμιάτοφσκι) (Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας), και Αρχιερέα Ντάνιελ Αντρέγουκ (Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής).

Η συνοδική χορωδία της Μόσχας τραγούδησε τους ύμνους του Πάσχα.

Ο κ. Λαβρόφ υποδέχτηκε όλους τους καλεσμένους, σημειώνοντας ειδικότερα: «Σε όλες τις εποχές η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν με το ποίμνιό  της, μοιράζοντας τη μοίρα της Ρωσίας, εμπνέοντας τους ανθρώπους για κατορθώματα στο όνομα της πατρίδας τους, βοηθώντας τους να κρατηθούν σε χρόνια σκληρών δοκιμών .

Σήμερα η Εκκλησία συμβάλλει σημαντικά στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων σε πιεστικά προβλήματα στην ατζέντα όλων των Ρωσών, στη διατήρηση της ειρήνης και συμφιλίωσης των πολιτών, στην εδραίωση της κοινωνίας γύρω από τις αδιάκοπες πνευματικές και ηθικές αξίες, στην εντατικοποίηση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής εργασίας, να ενισχύσει τον θεσμό της οικογένειας και την εκπαίδευση της νεότερης γενιάς για τα χριστιανικά ιδεώδη.

«Αυτό το ανιδιοτελές έργο είναι ακόμα πιο απαιτητικό σήμερα, καθώς η κατάσταση στον κόσμο γίνεται όλο και πιο χαοτική και λιγότερο προβλέψιμη. Σε πολλές δυτικές χώρες υπάρχει μια επικίνδυνη και ταυτόχρονα ντροπιαστική τάση απόρριψης των δικών τους πνευματικών και πολιτισμικών ριζών.

Και η άνεση και η επιτυχία δηλώνονται ως τα βασικά κριτήρια της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως εσείς, η Αγιότητά σας, σημειώσατε στο Πασχάλιο Μήνυμά σας. Αυτό το μάθημα δεν είναι μόνο κακό αλλά και αντιδημοκρατικό, διότι μεταδίδεται από την επιθετική μειονότητα σε αντίθεση με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών ».

Ο υπουργός υπενθύμισε στη συνάντηση ότι η «εξαγωγή» ψευδο-φιλελεύθερων αξιών, σε συνδυασμό με υπερθερμάνσεις με ριζοσπάστες, διάσπαση των τρομοκρατών σε «κακούς» και «καλούς» οδήγησαν στο χάος και την αναρχία σε τεράστιους χώρους της Μέσης Ανατολής – το λίκνο του Χριστιανισμού. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση γύρω από τη Συρία, τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

«Στη δύσκολη κατάσταση, η ευρύτερη αναγνώριση έχει αποκτηθεί από τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Αγιότητάς σας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων επαφών σας με τον Πάπα Φραγκίσκο της Ρώμης και τους επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης, της Αντιόχειας, της Αλεξάνδρειας και της Ιερουσαλήμ», επικεφαλής της δήλωσε το ρωσικό τμήμα εξωτερικής πολιτικής απευθυνόμενος στην Αγιότητά του Κυρίλλου.

Αναφερόμενος σε άλλες εστίες έντασης στον κόσμο, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε μια ειδική αναφορά στην κατάσταση στην Ουκρανία, λέγοντας: «Χρησιμοποιώντας αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να επισημάνω το ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αγιότητά σας στην επίλυση οξείας ανθρωπιστικής προβλήματα που προκαλούνται από τις καταστροφές που έχουν επηρεάσει τη χώρα τόσο κοντά μας ».

Στις περαιτέρω παρατηρήσεις του, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η ρωσική διπλωματία συνεχίζει να κάνει τα μέγιστα για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των χριστιανών και άλλων παραδοσιακών ομολογιών. «Είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω την πολλαπλή συνεργασία με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και να διατηρήσουμε στενή συνεργασία με άλλες παραδοσιακές θρησκείες στη Ρωσία με σκοπό να προωθήσουμε ένα τίμιο και αρμονικό διεθνές πρόγραμμα που θα αγωνίζεται για το μέλλον», δήλωσε.

Απευθυνόμενος στη συγκέντρωση, ο Πατριάρχης Κύριλλος χαιρέτισε όλους τους παρόντες με την ευκαιρία της Ανάστασης του Χριστού. Είπε: «Εμφανίζοντας μπροστά στους αποστόλους Του κατά την Ανάστασή Του, ο Κύριος τους χαιρέτησε με επιθυμίες ειρήνης» (Ιω. 20:19). Η διατήρηση της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των εθνών είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα των κρατικών, δημόσιων και θρησκευτικών θεσμών, όλων των ανθρώπων καλής θέλησης.

Σε αυτές τις μέρες του Πάσχα, η Εκκλησία απευθύνει εκ νέου έκκληση για την παύση αντιπαράθεσης και διαχωρισμού, για να μοιραστεί την εγκάρδια ζεστασιά και τη φροντίδα με εκείνους που βρίσκονται κοντά και που είναι μακριά ». Σημειώνοντας ότι ο γύρω κόσμος είναι γεμάτος αντιφάσεις με την κοινωνία που παραμένει ευάλωτη εν όψει πολυάριθμων προκλήσεων και απειλών, ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι η τρομοκρατία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα του σήμερα, καθώς χρησιμοποιεί θρησκευτικά συνθήματα για να διώξει τις θρησκευτικές κοινότητες,

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών αποκαλύπτουν στον κόσμο την ενότητα της Ορθοδοξίας, την κοινή δέσμευσή τους στη διδασκαλία του Ευαγγελίου, είπε η Αγιότητά του. Ανέφερε σημαντικά πρόσφατα γεγονότα στον τομέα των δια-ορθόδοξων σχέσεων.

Ανάμεσα στα θέματα των παρατηρήσεων της Αγιότητάς του ήταν η κατάσταση που αναπτύχθηκε στη Μέση Ανατολή σε σχέση με την πρόσφατη επίθεση πυραύλων στη Συριακή επικράτεια. Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τόνισε:

«Τις τελευταίες μέρες, όλος ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας ορολογικής επιδείνωσης της διεθνούς κατάστασης στη Συρία. Η Συρία, κατά τη διάρκεια του βράδυ του Σαββάτου, υποβλήθηκε σε αεροπορικό εισιτήριο από τρία δυτικά κράτη. Η απειλή μιας σοβαρής παγκόσμιας σύγκρουσης μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων έχει προκύψει.

«Αξιολογώντας τις εξελίξεις, πρώτα απ ‘όλα, προσανατολίζουμε τον εαυτό μας προς τα αποδεικτικά στοιχεία που δίνουν οι εκκλησίες που υπηρετούν στην πληγείσα περιοχή. Αμέσως μετά τον βομβαρδισμό, τρεις Πατριάρχες της Συρίας – ο Μακαριώτατος Ιωάννης Χ, ο πατριάρχης Αντιοχείας και όλης της Ανατολής, ο πατριάρχης Μελκίτης Γιουσέφ Α Ασβί και ο συριακός ορθόδοξος πατριάρχης Ιγνάτιος Αφφρέμ Β, κάλεσαν μια δήλωση που ονομάζει τον βομβαρδισμό της χώρας τους μια βίαιη και άδικη επιθετικότητα, καταστρέφει τις πιθανότητες μιας ειρηνικής πολιτικής λύσης και οδηγεί σε κλιμάκωση και επιπλοκές, καθώς και «ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους δίνει ώθηση να συνεχίσουν την τρομοκρατία τους».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα δεινά των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή, για την εξόντωση των παλαιότερων χριστιανικών κοινοτήτων που εντοπίζουν την ιστορία τους από τις εποχές του Ευαγγελίου, στις ανεύθυνες ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε παγκόσμια καταστροφή.

Για το λόγο αυτό, θεωρούσα απαραίτητο το Σάββατο να έρθω αμέσως σε επαφή με τον Πάπα Φραγκίσκο και όλους τους Ορθόδοξους Πατριάρχες στη Μέση Ανατολή – τον Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης, τον Θεόδωρο της Αλεξάνδρειας, τον Ιωάννη της Αντιόχειας και τον Θεόφιλο της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες μου την ίδια νύχτα, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ήλθε σε επαφή μέσω τηλεφώνου με πρωτεύοντα των Συριακών Jacobite και Coptic Εκκλησιών. Όλοι εκείνοι με τους οποίους διεξήχθησαν οι συνομιλίες ενώνονται με ανησυχία για τον τρομερό κίνδυνο που απειλεί την περιοχή και τον κόσμο εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων.

Για να επιλυθεί η κατάσταση απαιτείται ένας υπεύθυνος διάλογος μεταξύ όλων των πολιτικών και των δημοσίων δυνάμεων.

Κύριλλος: Η Ρωσική Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα δεινά των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή

Κύριλλος: Η Ρωσική Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα δεινά των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή

Κύριλλος: Η Ρωσική Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα δεινά των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή

Κύριλλος: Η Ρωσική Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα δεινά των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.