Μετά την Λιθουανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Εσθονία.

Κοινές δηλώσεις με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται την χώρα της Βαλτικής.

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Ingrida Šimonytė

Η ανάπτυξη των στενών σχέσεων είναι φυσική δεδομένων των ομοιοτήτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας όπως οι αναθεωρητικές δυνάμεις, η ενεργειακή κρίση και το μεταναστευτικό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε «συζητήσαμε τα τελευταία δεδομένα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας να είμαστε στο πλευρό του Κιέβου. Καταδικάσαμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τελευταίες επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις με θανάτους αμάχων και καταστροφές κρίσιμων υποδομών και τονίσαμε ότι στηρίζουμε την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας καθως και ότι θα είμαστε στο πλευρό της για όσο διάστημα χρειαστεί».

«Ενημέρωσα την πρωθυπουργό της Λιθουανίας για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κλιμακούμενη ρητορική που βάζει σε κίνδυνο την σταθερότητα στην περιοχή. Αποτελεί ένα παράδειγμα, η Τουρκία, το πώς μια αναθεωρητική δύναμη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός «η Ελλάδα κρατάει ανοιχτή την πόρτα στον διάλογο αλλά κλειστή την πόρτα στις απειλές κατά της εδαφικής μας κυριαρχίας. Η Τουρκία πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να διαλέξει στρατόπεδο στον πόλεμο της Ουκρανίας σαν να μην υπάρχει σωστό ή λάθος σε αυτή την περίπτωση και πρέπει να καλέσουμε χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας να ευθυγραμμιστούν με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν και το μεταναστευτικό, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε εργαλειοποίηση μεταναστών για πολιτικούς λόγους. Η Ελλάδα θα προστατεύει τα σύνορά της που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης και καλούμε τους γείτονές μας, όπως η Τουρκία, να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.