Με τη λαμπρότητα της Πασχαλίου περιόδου και μεγάλη συμμετοχή ευσεβών χριστιανων της περιοχής πανηγύρισε την Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά), 5 Μαΐου, η Ιερά Μονή Aγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου.

Αντί κηρύγματος αναγνώσθηκε η Συνοδική Εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, περί της επανακομιδής αποτμημάτων του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου του Ομολογητού, «ο οποίος είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος Ασκητής της Μεγαλονήσου».

Όπως τονίσθηκε στην Συνοδική Εγκύκλιο, ικανό μέρος από τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Κοσμά, που βρισκόταν στο νησί του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος της Βενετίας, καθώς είχε κλαπεί το 1058 από Βενετσιάνους εμπόρους, δόθηκε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για να φιλοξενηθούν για πάντα στον τόπο μας και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Κουδουμά της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, αποτελώντας «από πλευράς αρχαιότητας το δεύτερο σπουδαιότερο γεγονός επιστροφής Τιμίου Λειψάνου στη Μεγαλόνησο Κρήτη, μετά την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης».

Την προσεχή Κυριακή 12 Μαΐου, κατά την οποία εορτάζεται η 53η επέτειος της ανακομιδης επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου, τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Κοσμά θα μεταφερθούν από το Μοναστήρι του Κουδουμά στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου, όπου θα τελεσθεί Συνοδική Θεία Λειτουργία.

Η Συνοδική Εγκύκλιος κατέληξε με την πρόσκληση «να συνεορτάσουμε όλοι μαζί το χαρμόσυνο αυτό γεγονός στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12/5 και να ζητήσουμε τις πρεσβείες των δύο Αγίων της Κρήτης, του Αγίου Αποστόλου Τίτου και του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου, για την πνευματική μας προκοπή και πρόοδο».

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα χρόνια πολλά με πλούσια την χάρη του Αγίου Αποστόλου Θωμά και τις πρεσβείες του ανώνυμου αγίου του Αγιασμένου, και διένειμε το αντίδωρο σε όλο το εκκλησίασμα.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έψαλε πολυμελής χορός που διηύθυνε ο Άρχων Πρωτοψάλτης και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Αρώνης και παρέστησαν πολυάριθμοι ευσεβείς χριστιανοί της Ιεράπετρας, που συνέχισαν την παλαιά παράδοση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας να τιμούν την ημέρα των λαμπρών Εγκαινίων του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Αγιασμένου, που έλαβαν χώρα την Κυριακή του Θωμά του έτους 1890.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.