Σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή που διαβάζεται στη Θεία Λειτουργία. Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη των Αγίων Λέοντος Επισκόπου Κατάνης, Αγάθωνος Πάπα Ρώμης και των Κυπρίων Μαρτύρων Διδύμου, Νεμεσίου και Ποταμίου.

Ο Άγιος Λέων γεννήθηκε στη Ραβέννα από οικογένεια ευγενών και διακρινόταν από την παιδική του ηλικία για τη θερμή πίστη, τον ιεραποστολικό ζήλο και τον ενάρετο βίο του. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην πατρίδα του και κατά λαϊκή απαίτηση ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Κατάνης στη Σικελία.

Διακρίθηκε για τους σθεναρούς αγώνες του κατά των αιρετικών και δικαιολογημένα έχει γραφεί ότι η ψυχική του γενναιότητα ήταν ανάλογη του ονόματός του.

Με τη χάρη του Θεού κατόρθωσε να καθαρίσει την επισκοπική του περιφέρεια από υπολείμματα της ειδωλολατρίας και να ξεριζώσει φαινόμενα και συνήθειες που είχαν σχέση με τη μαγεία και ποικίλες δεισιδαιμονίες. Επιβραβεύοντας ο Θεός τους αγώνες του, τον προίκισε με χαρίσματα ιαμάτων, ώστε πλήθη ασθενών να θεραπεύονται από ποικίλες ασθένειες και να ωφελούνται σωματικά και ψυχικά.

Μετά την ειρηνική κοίμηση του Αγίου Λέοντος, το ιερό και χαριτόβρυτό του λείψανο μεταφέρθηκε στο ναό της Αγίας Λουκίας, που ο ίδιος είχε ανεγείρει, και εξακολουθεί, προς δόξα Θεού, να αναβλύζει ευωδιαστό μύρο, για την παρηγορία των ανθρώπων.

Σήμερα, σύμφωνα με το Τριώδιο, είναι η Κυριακή που ακούγεται στο ιερό Ευαγγέλιο η παραβολή του Ασώτου υιού και του ευσπλαχνικού πατέρα. Καλούμαστε, αγαπητοί μου, να συνειδητοποιήσουμε μέσα από το ιερό Ευαγγέλιο καθώς και μέσα από τους σχετικούς με το θέμα ύμνους του Εσπερινού και του όρθρου της ημέρας, την άπειρη αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο και την αξία της μετάνοιας και μεταμέλειας για ό,τι μας κρατά μακράν του πλησίον και της αγάπης του Θεού, ο οποίος μας αναμένει ως ευσπλαχνικός πατέρας, πηγή της αγάπης και της συγχώρεσης.

Είναι μεγάλη η χαρά στον ουρανό όταν ένας άνθρωπος που ζει στο στάδιο του αγώνα εδώ, στην επίγεια ζωή και μετανοεί με συνείδηση και πίστη στην αμετακίνητη πατρική ευσπλαχνία του Θεού.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.