Κυριακή των Βαΐων σήμερα ή της Ελιάς, όπως στα καθ’ ημάς τής απέδιδαν το αποκλειστικό δενδρωνύμιο οι ευσεβείς γονιοί κι οι παππούδες μας, οι πιστοί στις λατρευτικές ακολουθίες της Ορθοδοξίας και στα ήθη της τοπικής μας παράδοσης.

Οι καμπάνες, όπου κι αν πανηγυρικά σήμερα ηχούν, από τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου μέχρι τον Άγιο Μάμαντα της κατεχόμενης Μόρφου για την εκεί τέλεση της τέταρτης αρχιερατικής θείας λειτουργίας, διαμηνύουν το προανάκρουσμα της Εβδομάδος των Παθών και της Αναστάσεως.

Η «προ εξ ημερών του Πάσχα» ανάμνηση, ωστόσο, της θριαμβευτικής εισόδου τού Ιησού στα Ιεροσόλυμα συνεορταζόταν αρχικά με το «Σάββατο του Λαζάρου», πριν από το 378 μ.Χ., σύμφωνα με τον Επίσκοπο Βόστρων Τίτο.

Γραφικά τα παραδοσιακά μας έθιμα την Κυριακή της Ελιάς, που εμπλουτίζουν τις σελίδες της Κυπριακής Λαογραφίας. Ελιοφορούσαν, θα λέγαμε, οι πιστοί κατ’ αυτήν την ημέρα, καρφιτσώνοντας σταυροειδώς στο στήθος δύο φύλλα ελιάς, ενώ σε αρκετές περιοχές στερέωναν κλαδί ελιάς στα παράθυρα ή στην εξώπορτα του σπιτιού τους.

Στο προαύλιο, επίσης, είτε εντός της εκκλησίας, την ώρα που ακούγεται η ευαγγελική περικοπή, είθισται να μαδούν και να πετούν φύλλα ελιάς. Την ίδια μέρα, καθώς και τις επόμενες μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη προσκομίζουν στους ναούς ρούχινα σακούλια από ελιόφυλλα, που αφήνουν εκεί έως της Αναλήψεως, ώστε να αγιαστούν και να «καπνίζουν» (θυμιατίζουν) ολόχρονα, παρακαλώντας για κάθε καλό και ξορκίζοντας το κακό.

Για τον ίδιο σκοπό συνήθιζαν να μεταφέρουν σε εκκλησιαστικό χώρο ορισμένων χωριών ολόκληρο ελαιόδεντρο, που ανήκε στην εκκλησιαστική περιουσία, για να το μοιράζονται οι χριστιανοί.

Κατά την φετινή εορτή της εισόδου του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος προεξήρχε αρχιερατικής θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου στον Άγιο Δομέτιο, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε τον θείο λόγο, όπου ανάμεσα σε άλλα είπε τα εξής: «Κατά την υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν ως τον βασιλέα τους. Και δεν έκαναν λάθος, διότι ήταν ο βασιλιάς τους.

Όμως, η βασιλεία Του δεν ήταν εκ του κόσμου τούτου. Ο ιουδαϊκός λαός, ακόμη και οι μαθητές Του, πίστευαν ότι η βασιλεία του Κυρίου θα ήταν επίγεια. Πριν λίγες μέρες, που ξεκίνησε την πορεία για τα Ιεροσόλυμα και τους διηγούνταν το πάθος και την Ανάστασή Του, οι υιοί του Ζεβεδαίου ζήτησαν να καθίσουν ένας εκ δεξιών και ένας εξ αριστερών της δόξης του Κυρίου.

Όμως δεν ήξεραν ότι η δόξα του Κυρίου είναι ο Σταυρός και η Ανάστασή Του. Τον έβλεπαν δυστυχώς συμφεροντολογικά. Έβλεπαν την τριετή πορεία Του να θεραπεύει αρρώστους, να χορταίνει πεινασμένους, να ανασταίνει νεκρούς, όπως και τον Λάζαρο και είπαν «αυτός πρέπει να είναι βασιλιάς μας!

Όταν αρρωσταίνουμε να μας θεραπεύει, όταν πεινούμε να μάς χορταίνει, όταν πεθαίνουμε να μάς ανασταίνει»! Ο άνθρωπος, δυστυχώς πάντοτε θέλει την εξασφάλισή του. Και τότε, μάλιστα ήταν η περίοδος του Νόμου, που ακόμη δεν επήλθε η Χάρις να φωτίσει τους μαθητές.

Για αυτό και οι μαθητές ήθελαν να καθίσουν δίπλα στον Χριστό στη δόξα Του. Εμείς, όμως, που ζούμε στην περίοδο της Χάριτος, της Αναστάσεως, πρέπει να έχουμε συνεχώς τον Χριστό στις καρδιές μας, φτάνει να Του ανοίξουμε τις πόρτες εμείς για να τελεσιουργήσει όλη εκείνη τη μεταμόρφωση του εαυτού μας ώστε να μας ανεβάσει στους ουρανούς.

Για να μάς ανεβάσει όμως, πρέπει πρώτα να ταπεινωθούμε, όπως Εκείνος, που έφτασε μέχρι την εσχάτη ταπείνωση, κι έπειτα να ανεβούμε».

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας έγινε λιτανεία πέριξ του ναού, με εξαπτέρυγα και λαμπάδες, με τους ιερείς να κρατούν το ιερό Ευαγγέλιο και την εικόνα της Βαϊοφόρου, ενώ στην δυτική είσοδο του ναού και βλέποντας προς δυσμάς, ο Μακαριώτατος ανέγνωσε το Ευαγγέλιο του Όρθρου της ημέρας.

Στο σημείο όπου ο Ευαγγελιστής αναφέρει την υποδοχή του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα, το εκκλησίασμα έστρωνε φύλλα ελιάς στο έδαφος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.