Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως γιορτάζουμε και τιμούμε το σύμβολο του σταυρού. Όπως είναι γνωστό, Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε πάνω στο σταυρό έως ότου να αναστηθεί τρεις ημέρες αργότερα. Από τότε, ο σταυρός αποτελεί σύμβολο του Χριστιανισμού με ιδιαίτερη σημασία.

Για αυτό το λόγο, κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί μία ημέρα στην οποία οι πιστοί συνηθίζουν να προσκυνούν τον σταυρό. Το προσκύνημα μπορεί να περιλαμβάνει έναν ασπασμό, ένα φιλί, μια υπόκλιση ή μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο θελήσει ο πιστός.

Ο αυθεντικός σταυρός πάνω στον οποίο σταύρωσαν τον Χριστό είναι ξύλινος (τίμιο ξύλο). Για αυτό το λόγο οι περισσότερες εκκλησίες προτιμούν να έχουν σταυρό κατασκευασμένο από κάποιο ξύλο έτσι ώστε να αναπαριστά καλύτερο τον αυθεντικό.

Πότε πέφτει η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως το 2024

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως για το 2024 πέφτει στις 07 Απριλίου. Όπως αναφέραμε παραπάνω, πρόκειται για κινητή γιορτή. Πέφτει πάντα 28 μέρες πριν το Πάσχα. Είναι μία από τις Κυριακές της Σαρακοστής και βρίσκεται εντός της νηστείας.

Για τα επόμενη έτη η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως πέφτει:

● 2025: 23 Μαρτίου
● 2026: 15 Μαρτίου

Οι υπόλοιπες Κυριακές της Σαρακοστής

Όλες οι Κυριακές της Σαρακοστής έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς κάθε μία από αυτές είναι αφιερωμένη σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός ή τιμούν κάποιο πολύ σημαντικό σύμβολο. Αναλυτικά οι Κυριακές της Σαρακοστής είναι:

● Α’ Κυριακή των νηστειών: Της Ορθοδοξίας
● Β’ Κυριακή των νηστειών: Γρηγορίου του Παλαμά
● Γ΄ Κυριακή των Νηστειών: Της Σταυροπροσκυνήσεως
● Δ΄ Κυριακή των Νηστειών: Ιωάννου της Κλίμακος
● Ε΄ Κυριακή των Νηστειών: Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας
● Κυριακή των Βαΐων: Τελευταία Κυριακή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.