Κυριακή των Αγίων πάντων: Οι Άγιοι είναι αυτοί που έγιναν μάρτυρες της δύναμης του Αναστάντος. Διότι πριν από την έλευση του Σωτήρος Χριστού, σημειώνει ο Άγιος Ιουστίνος ο Πόποβιτς, στον επίγειο κόσμο μας εμείς οι άνθρωποι γνωρίζαμε μόνο τον θάνατο και ο θάνατος εμάς. Κάθε τι το ανθρώπινο ήταν διαποτισμένο με τον θάνατο, αιχμαλωτισμένο και κατανικημένο από αυτόν.

Κυριακή των Αγίων Πάντων: 27 Ιουνίου

Ο θάνατος μας ήταν πλησιέστερος και από τον εαυτό μας και περισσότερο πραγματικός από εμάς τους ιδίους. Ασυγκρίτως δυνατώτερος από κάθε άνθρωπο χωριστά και από όλους τους ανθρώπους μαζί. Η γη ήταν φρικαλέα φυλακή του θανάτου και εμείς ανίσχυροι, δέσμιοι και δούλοι του. Μόνο με την έλευση του θεανθρώπου Χριστού «η ζωή εφανερώθη»· εφανερώθη «η ζωή η αιώνιος» στους απηλπισμένους θνητούς, στους άθλιους δούλους του θανάτου, εμάς. Αυτό κατάλαβαν οι Άγιοι. Οι άνθρωποι δηλαδή μέσα στους αιώνες που ξύπνησαν από την λήθη και αναζήτησαν την όντως ζωή, τον Χριστό.

Η αληθινή ζωή πάνω στη γη αρχίζει ακριβώς από την Ανάσταση του Σωτήρος, διότι είναι ζωή που δεν τελειώνει με τον θάνατο. Και μια τέτοια ζωή έγινε δυνατότητα πάνω στη γη μόνο με την Ανάσταση του Θεανθρώπου Χριστού. Η ζωή είναι αληθινή μόνο όταν βρίσκεται «εν τώΘεώ».

Διότι αυτή είναι η αιώνια ζωή και επομένως η αθάνατη ζωή. Μόνο με την πίστη στον Αναστάντα Χριστό ο άνθρωπος ζει το πιο αποφασιστικό θαύμα της υπάρξεώς του: την μετάβαση από τον θάνατο στην αθανασία,από το πεπερασμένο στην αιωνιότητα, από τον άδη στον παράδεισο.

Οι τέλειοι Χριστιανοί

Οι Άγιοι είναι οι περισσότερο τέλειοι Χριστιανοί διότι έχουν αγιασθεί στον μέγιστο κατά το δυνατόν βαθμό με την άσκηση της πίστεως στον Αναστάντα και αιωνίως ζώντα Κύριον Ιησούν. Οι Άγιοι είναι οι μοναδικοί και όντως αθάνατοι μέσα στο ανθρώπινο γένος, διότι με όλο το είναι τους ζούν «εν τω Αναστάντι» και για τον Αναστάντα Χριστό και κανείς θάνατος δεν έχει εξουσία πάνω τους. Ο Γέροντας Σωφρόνιος τόνιζε ότι ο Χριστός καλεί τον άνθρωπο με τις εντολές της αγάπης να υψωθεί στο Φως της θείας Αγάπης των Υποστάσεων, Αγάπης η οποία «δεν είναι εκ της γης, αλλά εκ του ουρανού». Η κλήση αυτή του Κυρίου απευθύνεται στην καρδιά, «το πνευματικόν κέντρον του προσώπου», που κατέχει την ικανότητα να προσλάβει την αιωνιότητα και «να γνωρίζει το αρχέτυπον αυτής, τον Ζώντα Θεόν». Οι εντολές και το κάθε ρήμα του Κυρίου φέρουν μέσα τους το μυστήριο του σταυρού, την ενέργεια της Αγίας Αγάπης του Θεού. Όταν έλθει το ρήμα Θεού στον άνθρωπο και το αποδεχθεί, το μυστήριο αυτό γίνεται ενεργό και η θεία αγάπη ως «πυρ» διαπερνά την καρδιά του.

Αυτό το «πυρ» διαπέρασε ανά τους αιώνες την καρδιά τόσων ανθρώπων, καρποφόρησε μέσα τους και τους αναγέννησε σε μία νέα διάσταση ζωής. Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος δυσκολεύεται να προσλάβει την ζωή του Θεού. Και αυτό διότι ο αγώνας για την αυτοθέωση είναι μεγάλος και ο άνθρωπος δυσκολεύεται να υπερβεί τον εαυτό του. Όταν όμως ο άνθρωπος καταφέρει να μπεί στην προοπτική των ευαγγελικών εντολών και να αγαπήσει τις εντολές αυτές, αναγεννάται πλήρως.

«εν αγάπη άπασαν την κτίσιν»

Έχει άλλα αισθήματα, άλλο νού, άλλη καρδιά. Η καρδιά του ευρύνεται ώστε να περιπτυχθεί «εν αγάπη άπασαν την κτίσιν». Κατανοεί ότι σκοπός του ερχομού του στη ζωή αυτή, όπως και κάθε ψυχής, είναι η «διαμονή μετά του Θεού, εν Αυτώ και εν τη αιωνιότητι Αυτού». Ο Χριστός και ολόκληρο το στερέωμα των Αγίων που εορτάζει σήμερα, μας καλούν σ’ αυτό το πανηγύρι της ζωής. Δεν είναι εύκολος δρόμος, αλλά έχει συνοδοιπόρο τον Χριστό. Δεν είναι μακρινό όνειρο που αφορά μόνο σε μερικούς. Αλλά πρόκληση και πρόσκληση σε μία ζωή που «ούκ έστι εκ του κόσμου τούτου».

Έτσι στους ανθρώπους που επέλεξαν να ζήσουν κατ’ αυτό τον τρόπο είναι φυσική η ομολογία που δίνουν για τον Χριστό, αφού με την ελεύθερη ολοκληρωτική προσφορά τους στον Θεό γίνονται δέκτες και προβολείς της θείας λαμπρότητας. Έτσι φυσική θα είναι και η ομολογία που θα δώσει ο Χριστός γι’ αυτούς στον Πατέρα Του. Οι Άγιοι ως ήλιοι θα λάμψουν στην Βασιλεία των Ουρανών διότι ενώθηκαν με το Φως τον Χριστό. Θα ακτινοβολήσουν, σημειώνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, «ως θείου φωτός γεννήματα». Και ο Χριστός θα είναι Αυτός που θα μαρτυρεί περί αυτών και θα γίνονται αγαπητοί στον Πατέρα.
Αγαπητοί Χριστιανοί, ας εμπνευστούμε από τους βίους τόσων Αγίων διότι αυτοί οι βίοι είναι ιερές μαρτυρίες περί της θαυματουργικής δυνάμεως του Σωτήρος μας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.