Την Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου 2022, Επίσκοποι και Αρχιεπίσκοποι της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ιερούργησαν στη Θεία Λειτουργία και χοροστάτησαν στον Α’ Κατανυκτικό Εσπερινό σε καθεδρικούς ναούς, εκκλησίες και μοναστήρια που επισκέφθηκαν, και μίλησαν επίκαιρα για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Τρανσυλβανίας Λαυρέντιος: “Πριν αρχίσουμε τη νηστεία, πρέπει να έχουμε ψυχική ηρεμία”
Οι πιστοί της Εκκλησίας «Άγιος Προφήτης Ηλίας» και «Άγιος Μηνάς» από το Τουρνισόρ της περιοχής Σιμπίου έλαβαν την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σιμπίου και Τρανσυλβανίας κ. Λαυρέντιος.

Ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην εκκλησία που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια στο Τουρνισόρ της περιοχής Σιμπίου. Πολλοί πιστοί της περιοχής Σιμπίου συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία για να λάβουν ιεραρχική ευλογία και να προσευχηθούν στον Θεό για παγκόσμια ειρήνη και προστασία.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε: «Αυτή την Κυριακή της Τυρινής θυμόμαστε ότι ήμασταν στον Παράδεισο, τον οποίο χάσαμε, αλλά μέσω του Χριστού έχουμε την ευκαιρία να τον ανακτήσουμε, και να τον ξανακερδίσουμε. Λέγεται και Κυριακή της Συγχώρεσης γιατί, πριν αρχίσουμε τη νηστεία, πρέπει να έχουμε ψυχική ηρεμία, γιατί αλλιώς περιττεύουν όλοι οι κόποι μας, όλες μας οι πράξεις και ό,τι κάνουμε. Το σημερινό Ευαγγέλιο παρουσιάζει το έργο που είναι το θεμέλιο της ζωής μας: «Εάν δεν συγχωρήσετε τις αμαρτίες των άλλων, ούτε ο Πατέρας σας στους ουρανούς δεν θα συγχωρήσουν τις δικές σας.

Χουσίου Ιγνάτιος: “Ας αποφύγουμε τη χρήση ψηφιακών μέσων”

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χουσίου κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον Α’ Κατανυκτικό Εσπερινό την Κυριακή της Τυρινής, στον Καθεδρικό Ναό στο Χούσι, και υπογράμμισε το γεγονός ότι η αυθεντική νηστεία αποσκοπεί στην απελευθέρωση των παθών.

«Ας προσπαθήσουμε να νηστέψουμε από τη χρήση των ψηφιακών μέσων, τα οποία μας αιχμαλωτίζουν», είπε ο Θεοφιλέστατος.
«Δεν αρκεί να απέχουμε από ορισμένες τροφές, αλλά, όπως επισημαίνουν πολλοί ιερείς, πρέπει να νηστεύουμε από το κακό, από τα κακά λόγια, από τις άσχημες σκέψεις, από τα κακά που κατακλύζουν τις ψυχές μας», πρόσθεσε ο Θεοφιλέστατος.

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι περίοδος πνευματικής προετοιμασίας για την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου: «Είναι καιρός προετοιμασίας, εντεινόμενης προσευχής, περισσότερης λαχτάρας για να αποκτήσεις ταπείνωση, να κάνεις καλά έργα, να μετέχεις το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και να παρακολουθείς συχνότερα τις ιερές ακολουθίες».

«Καλούμαστε να στραφούμε προς τον εαυτό μας, να πατάξουμε τα ζιζάνια της αμαρτίας που μας ταράζουν και μας δημιουργούν πολύ άγχος», είπε ο Θεοφιλέστατος.

Ο Θεοφιλέστατος επανέλαβε επίσης ότι η νηστεία είναι μια μόνιμη άσκηση για την απελευθέρωση από τα πάθη και τους εθισμούς: «Να προσπαθήσουμε να μην χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και άλλες μεθόδους ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα της νηστείας».

«Θα παρατηρήσουμε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο, ότι έχει δημιουργηθεί ένας εθισμός, ότι είναι σαν ναρκωτικό. Το τηλέφωνο είναι πάντα μαζί μας. Είναι μια απίστευτη άσκηση στη δύναμη της θέλησης το χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο μόνο για τα απαραίτητα», υπογράμμισε.

«Θα διαπιστώσουμε, με μεγάλη χαρά, ότι αυτή η απελευθέρωση από τα ψηφιακά μέσα θα μας φέρει πολύ γαλήνη στο μυαλό στην καρδιά μας», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η τεχνολογία είναι δώρο Θεού, ευλογία. Σημασία όμως έχει το πώς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και πώς σχετιζόμαστε μαζί της. Μπορεί να είναι κάτι ευλογημένο, αλλά και κάτι που μπορεί να μολύνει την ψυχή μας».

Αρχιεπισκοπή Τιργοβιστίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τιργοβιστίου κ. Νήφων, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό στο Τιργκόβιστε. Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε το μήνυμα του κυριακάτικου Ευαγγελίου, τονίζοντας την ανάγκη για συγχώρεση, αγάπη και αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων.

ope.gr

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.