Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 22 Μαρτίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Πέρα Χωρίου Λεβαδείας, κεκλεισμένων των θυρών, την οποία μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός «ΣΕΙΡΙΟΣ FM».

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία με την παρουσία μόνο δυο ιερέων, δυο ψαλτών και ενός εκκλησιαστικού επιτρόπου, με τον Σταυρό του Κυρίου μας στο κέντρο του Ναού, τον οποίο προβάλλει η Εκκλησία μας πάντα, αλλά και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, προς ενίσχυση των πιστών στο μέσον της Αγίας Τεσσαρακοστής.

Στη Θεία Λειτουργία έψαλαν ο Πρωτοψάλτης κ. Ηλίας Στάθης και ο κ. Δημήτριος Καλομοίρης. Ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος από τον άδειο από πιστούς Ιερό Ναό, λόγω των έκτακτων μέτρων αναστολής τέλεσης των ακολουθιών στους Ιερούς Ναούς στα πλαίσια προστασίας από τον κορωνοϊό, απευθύνθηκε μέσω του ραδιοφώνου στους πιστούς λέγοντας τα εξής:

«Μέσα στην καρδιά του πνευματικού οδοιπορικού της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής η αγία μας Εκκλησία σήμερα προβάλλει με πίστη προς προσκύνηση και ενίσχυση το μοναδικό ακατάλυτο ανά τους αιώνες σύμβολο, τον Σταυρό.

Ο σταυρός που ήταν όργανο φρικτού και επονείδιστου θανάτου, έγινε σύμβολο ζωής και δόξας, γιατί πάνω του συντελέσθηκε η σωτηρία μας με την εκούσια θυσία του Χριστού μας, του Θεού Λόγου, που ακριβώς γι’ αυτό το λόγο προσέλαβε θνητή και παθητή ανθρώπινη φύση.

Ο σταυρός του Κυρίου ταυτίσθηκε με την κορυφαία ώρα της απολύτρωσης. Είναι τόσο κεντρική και σπουδαία η θέση του σταυρού στην Εκκλησία, ώστε στη συνείδηση των πιστών αναδείχθηκε από άψυχο αντικείμενο σχεδόν σε ζωντανό πρόσωπο. Έτσι ερμηνεύεται η λογικά ακατανόητη προσευχητική επίκληση: «Σταυρέ τοῦ Χριστοῦ σῶσον ἡμᾶς τῇ δυνάμει Σου» πού είναι το ίδιο σα να λέει: «Ἐσταυρωμένε Κύριε σῶσον ἡμᾶς».

Ο σταυρός απέβη συνώνυμος με το Χριστό, αφού η κατ’ εξοχήν ώρα του Χριστού υπήρξε η ώρα της σταυρικής θυσίας. Τι θα ήταν ο Χριστός χωρίς σταυρό.

Θα ήταν σίγουρα ένας σπουδαίος θρησκευτικός αναμορφωτής ένας διδάσκαλος υψηλής ηθικής, ακόμα κι ένας τολμηρός κοινωνικός επαναστάτης, όπως πολλές φορές λέγεται, δεν θα ήταν όμως ο Σωτήρας της ανθρωπότητας.

Ο σταυρός σήμανε τον θρίαμβο και τη δόξα Του Ιησού, την «ύψωση» του Υιού του Ανθρώπου, που ήλθε στον κόσμο με αυτή ακριβώς την αποστολή: την δια του σταυρού εκπλήρωση της Πατρικής Βουλής και Οικονομίας.

Οι απόστολοι και οι πατέρες έμειναν δια των αιώνων πιστοί και αμετάθετοι στο λόγο του σταυρού, στη διδαχή για τη σημασία του σταυρού του Κυρίου μας.

Όλο το σοφό σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου που προτυπώνεται και προεξαγγέλλεται στην Παλαιά Διαθήκη, κορυφώνεται και πραγματώνεται στο σταυρό.

Ο σταυρός, θεολογεί ο κορυφαίος απόστολος των εθνών Παῦλος, αποτελεί τη σοφία και δύναμη του Θεού. Αν κάτι έχει ανυπέρβλητη αξία στον κόσμο, που αξίζει γι΄ αυτό κανείς να καυχάται, αυτό είναι μόνο ο σταυρωμένος Χριστός.

Ο Χριστός κρεμάσθηκε σαν κατάρα επί του σταυρού, και έτσι μας εξαγόρασε από την κατάρα ενός αδιέξοδου νόμου. Το νεκρό σώμα Του φάνηκε επί του σταυρού «σάν ὁμοίωμα σαρκός ἁμαρτίας» καί έτσι ο Θεός «κατέκρινε τήν ἁμαρτία ἐν σαρκί».

Το αίμα που έβαψε τον σταυρό έγινε η καταλλαγή του Θεού με τον άνθρωπο.

Όλες οι έχθρες και αντιθέσεις καταργήθηκαν και ο σταυρός απέβη σημείο ενότητας όλων των ανθρώπων μεταξύ τους και των ανθρώπων με το Θεό.

Επάνω στον Σταυρό γράφτηκε και υπογράφτηκε η απελευθέρωση μας από τα δεσμά του Άδου, το κράτος της αμαρτίας από την τυραννία του διαβόλου.

Ο Σταυρός είναι το μυστικό κλειδί που άνοιξε τον κλεισμένο παράδεισο. Με τον Σταυρό αγιάζεται ο άνθρωπος μέχρι τα κατάβαθα της υπάρξεώς του.

Τολμώ να πω ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε γραπτό Ευαγγέλιο, θα αρκούσε να αντικαταστήσει το νόημα και το περιεχόμενο του ο Σταυρός.

Αλλά ο σταυρός δεν είναι μόνο κεντρικός στη ζωή του Χριστού, είναι το ίδιο κεντρικός στη ζωή κάθε χριστιανού. Αν δεν νοείται Χριστός χωρίς σταυρό, άλλο τόσο δεν νοείται Χριστιανός χωρίς σταυρό.

Η πρόσκληση και πρόκληση του Χριστού, όπως ακούσαμε σήμερα στο Ευαγγέλιο, είναι σαφής: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθείτω μοι». Ο σταυρός είναι οδός σωτηρίας και τρόπος ζωής. Η χριστιανική ζωή είναι εσταυρωμένη ζωή.

Γι’ αυτό εγκαινιάζεται με το βάπτισμα που είναι εμπειρία και μετοχή στο σταυρικό θάνατο του Κυρίου μας «Χριστῷ συνεσταύρωμαι» βροντοφωνάζει ο μέγας Παύλος.

Ο πιστός που πορεύεται μέσα στη σημερινή εκκοσμικευμένη κοινωνία, η οποία δεν αναγνωρίζει ιερό και όσιο, επισύρει τη χλεύη, τον ονειδισμό και την κατακραυγή του κόσμου για την πίστη του, που δεν μπορούν οι άγευστοι πνευματικής ζωής να κατανοήσουν και είναι ένας σύγχρονος Κυρηναίος που φέρει το σταυρό του Χριστού εν μέσῳ δυσκολιών, πειρασμών και εχθρικών διαθέσεων.

Ο Θεός επιτρέπει να σηκώσουμε σταυρό δοκιμασιών και θλίψεων, αλλά συγχρόνως μας ενισχύει προς τούτο.

Την ώρα της δοκιμασίας που βιώνουμε με πνευματική διάκριση ως σταυρό δεν πρέπει να μας κυριεύει η λύπη και να μας κατακυριεύει απελπισία. Γνωρίζουμε τον λόγο του Κυρίου ότι: «ἡ λύπη ἡμῶν εἰς χαράν γενήσεται». Το «πένθος εἶναι χαροποιό», η πέρα από τη λογική χαρμολύπη.

Ο τελετουργικός σταυρός ευλογίας έχει δύο όψεις: στη μια πλευρά εικονίζεται ο εσταυρωμένος και στην άλλη ο Αναστημένος Χριστός. Αυτό παραστατικά εκφράζει το αλάθητο πνευματικό αξίωμα ότι «ἀεί τῷ σταυρῷ ἔπεται ἡ ἀνάστασις» πάντα το σταυρό ακολουθεί η ανάσταση αλλά και κάτι ακόμα δεν μπορεί να αναστηθεί όποιος από δειλία και υπολογισμό απορρίψει το σταυρό που του παραχώρησε ο Θεός.

Αυτές οι σκέψεις γίνονται εξαιρετικά επίκαιρες στις μέρες μας που όλοι ζούμε πρωτόγνωρες δύσκολες συνθήκες από την απειλή του κορωνοϊού.

Είναι και αυτός ένας σταυρός, μια δοκιμασία μεγάλη κατά παραχώρησιν Θεού.

Αν δούμε το όντως μέγα αυτό πρόβλημα με πνευματική διάθεση και το αξιολογήσουμε με «νοῦν Χριστοῦ» σίγουρα τελικά μπορεί να αποκομίσουμε πνευματικό κέρδος και ωφέλεια. Άλλωστε όσα συμβαίνουν, συμβαίνουν επειδή το επιτρέπει και παραχωρεί ο πάνσοφος Δημιουργός και Κύριος της κτίσεως και της ιστορίας. Το πνεύμα και το μήνυμα των προφητών είναι ότι, και οι μεγαλύτερες συμφορές προέκυψαν σαν παιδαγωγία, ώστε να οδηγηθούν οι άνθρωποι στη μετάνοια, στη σωστή ζωή και την σωτηρία.

Έτσι ας το δούμε και τώρα, σαν μια ευκαιρία για πνευματική ανάταξη και ευκαιρία επιστροφής στο Θεό και στις σωτήριες απελευθερωτικές εντολές Του.

Ας αγαπήσουμε εκ καρδίας τον Θεό και τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας. Ας μην αφήσουμε μικρότητες και πικρίες να μας διχάσουν. Αυτή τη δύσκολη ώρα προέχει η ανάγκη αμοιβαίας αγάπης και ενότητας.

Η Εκκλησία μας δίνει και πάλι πρώτη το παράδειγμα και αγκαλιάζει με στοργή όχι μόνο το ποίμνιό της, με τη στενότερη έννοια, αλλά το σύνολο των ανθρώπων που ζουν στην πατρίδα μας. Η στάση της Εκκλησίας όπως προκύπτει από τις αποφάσεις της έκτακτης συνεδρίας της ΔΙΣ της 16ης Μαρτίου 2020 είναι αποτέλεσμα κενωτικής και αγαπητικής διαθέσεως.

Έτσι υιοθετεί όλα τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Πολιτεία και πρόθυμα συνεργάζεται για την εμπόδιση της διασποράς του θανατηφόρου ιού.

Συνιστά ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, καθώς και εμπιστοσύνη στις υπεύθυνες υγειονομικές αρχές.

Τονίζει ότι αποτελεί υποχρέωση όλων η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών υγείας.

Ας έχουμε υπομονή! Ας προσέξουμε, ας μείνουμε στο σπίτι μας προσευχόμενοι.

Ας θυμηθούμε τον πατερικό λόγο: «νεφύδριον ἐστί καί θᾶττον παρελεύσεται»!

Δηλαδή αυτό που μας φαίνεται τώρα καταιγίδα, αργότερα θα καταλάβουμε, ότι ήταν ένα μικρό σύννεφο που πέρασε.

Τώρα όλους ασφαλώς μας λυπεί, ότι από ανάγκη έχουν αναβληθεί οι καθημερινές ιερές ακολουθίες στους ναούς μας, αλλά ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι γρήγορα, χωρίς φόβο πλέον και κίνδυνο, θα μπορούμε και πάλι να συναθροισθούμε στους ιερούς λατρευτικούς χώρους, ώστε όλοι μαζί να δοξάζουμε το όνομα του Τριαδικού Θεού και να πραγματώνουμε το μυστήριο της ενότητας των ανθρώπων εν Χριστῷ Ιησού.

Συγκινούμαι βαθύτατα αγαπητοί μου Πατέρες και συλλειτουργοί, Οσιώτατοι Πατέρες και Οσιώτατες Μοναχές και πολυαγαπητοί αδελφοί καθώς ατενίζω τον άδειο τούτο Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Πέρα Χωριό Λεβαδείας. Εγκάρδια και με εμπιστοσύνη στον Κύριο μας Ιησού Χριστό τελέσαμε σήμερα ελάχιστοι την Θεία Λειτουργία και η προσευχή μας αγκάλιασε όλους Σας. Σαν να είστε όλοι παρόντες, να Σας διαφυλάξει η Θεϊκή Χάρις όλους εν υγεία ψυχής και σώματος με την Χάρη του Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας. Υψώνοντας το Σταυρό Του, το όπλον της ειρήνης και το μέσον της σωτηρίας, ευλογούμε ικετευτικά τα 4 σημεία του ορίζοντος που περικλείουν όλους Σας, Σας εναγκαλίζομαι και σας εύχομαι δύναμη, ενίσχυση και καρτερία.

Κρατήστε την αισιοδοξία μέσα σας και την ειρήνη στις ψυχές σας. Έτσι για άλλη μια φορά θα ψάλουμε εγκάρδια “τόν Σταυρόν Σου προσκυνοῦμεν Δέσποτα καί τήν ἁγίαν Σου Ἀνάστασιν δοξάζωμεν”. Αμήν να αξιωθούμε όλοι αδελφοί μου αγαπημένοι».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.