Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλήσεις.

Έτσι, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 31 Mαρτίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε, όπως κάθε χρόνο, σε Σύναξη τους Αναγνώστες και Υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, οι οποίοι προέρχονται από όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το πρώτο και κύριο μέρος της Συνάξεως ήταν η αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος.

Προ της ενάρξεώς της, στο τέλος του Όρθρου, σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας, έγινε και η τελετή της Λιτάνευσης και Προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως και πυκνού εκκλησιάσματος.

Στην θεία λειτουργία διηκόνησαν οι υποψήφιοι Κληρικοί, είτε στο Ιερό Βήμα, είτε βοηθώντας τους δύο Χορούς των εκλεκτών Ιεροψαλτών του Ναού κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και κ. Δήμου Τσίμπου.

Αμέσως μετά την ανάγνωση της διατεταγμένης Ευαγγελικής περικοπής, ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου «Περί των Ιερατικών Κλήσεων».

Μετά τον Χερουβικό Ύμνο και την Μεγάλη Είσοδο, ετελέσθη κατά την τάξη, η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακ. Πορφυρίου Γερμανού, ο οποίος πρόκειται, συν Θεώ να υπηρετήσει ως Εφημέριος της γενέτειράς του Ενορίας, του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Δ.Δ. Αγίου Νικολάου Μπούρτζι.

Στην ομιλία του πριν από την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Προφήτη Μωυσή, με αφορμή το περιστατικό της διαιρέσεως των υδάτων της Ερυθράς θαλάσσης και κάλεσε τον νέο Ιερέα, ως άλλος Μωυσής, να καθοδηγεί το λαό του Θεού στηριζόμενος στον Σταυρό του Χριστού και να προβάλει Αυτόν ως όργανο σωτηρίας των πιστών.

Οι γονείς, τα αδέλφια και πλήθος συντοπιτών του νέου Ιερομονάχου προσήλθαν και αναφώνησαν το «ΑΞΙΟΣ» στο νέο Ιερέα τους με μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση και ο Σεβασμιώτατος, αμέσως μετά την χειροτονία, προσέφερε στον π. Πορφύριο το οφφίκιο του Συγκέλλου.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χειροθέτησε και όρισε νέο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως τον Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου, Αρχ. Επίτροπο Χαλκίδος, Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Αρρένων και κατά σάρκα αδελφό του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου.

Αναφερόμενος στην επιλογή του π. Νικηφόρο, ο οποίος εργάζεται ανύστακτα σε ό,τι του αναθέσει η Εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος πληροφόρησε το εκκλησίασμα για την επάξια προαγωγή του προηγουμένως κατέχοντος την θέση, Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοχάρη, σε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο νέος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική επιλογή και υποσχέθηκε πως θα επιδοθεί με αμείωτο ζήλο στη νέα διακονία του.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.