Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως- 27 Μαρτίου: Βρισκόμενοι στο μέσον του πελάγου της Νηστείας, η Αγία μας Εκκλησία μας προβάλλει εις προσκύνηση το πανσεβάσμιο Ξύλο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, το νίκος των Βασιλέων και το καύχημα των Ιερέων, όπως τον ονομάζει ο υμνογράφος της Εορτής.

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως– 27 Μαρτίου

Η Εκκλησία καυχάται για τον Τίμιο Σταυρό και βιώνει το μήνυμά του σε κάθε σημείο της Θείας Λατρείας. Σε κάθε ακολουθία, σε ολόκληρη την εκκλησιαστική ζωή είναι διάχυτη η παρουσία του Ξύλου της ζωής.

Ο Τίμιος Σταυρός προβάλλεται ως πηγή δύναμης και ζωής στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, θυμίζοντάς μας ότι ο δρόμος που οδηγεί στη συνάντηση με τον Αναστημένο Χριστό διαπερνά μέσα από το σταύρωμα, σύμφωνα με τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς. Αν κάποιος δεν περάσει από τον Σταυρό δεν θα μπορέσει να φθάσει στην Ανάσταση.

Ο Τίμιος Σταυρός είναι το όργανο εναντίον του διαβόλου: «Κύριε όπλον κατά του διαβόλου τον Σταυρόν Σου ημίν δέδωκας», λέει ο Ιερός υμνογράφος. Είναι το σημείο της χάριτος του Θεού. Από ατιμωτικό σύμβολο, σύμβολο του θανάτου σύμφωνα και με την Παλαιά Διαθήκη «επικατάρατος πας ο κρεμάμενος επί ξύλου», στην Καινή Διαθήκη γίνεται σύμβολο νίκης, γίνεται η ζωηφόρος δύναμη, το αήττητο τρόπαιο, το σταθερό στήριγμα στη ζωή μας.

Στη διάρκεια της νηστείας των σαράντα ημερών, κατά κάποιο τρόπο, και μείς σταυρωνόμαστε, νεκρωνόμαστε από τα πάθη, έχουμε την πίκρα της ακηδίας και της πτώσης, γι΄ αυτό υψώνεται ο τίμιος και ζωοποιός Σταυρός, για αναψυχή και υποστήριξή μας, για φωτισμό και έμπνευση, ενθυμούμενοι τα πάθη του Κυρίου μας.

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός θέλει να μας πει ότι ο Σταυρός του δεν είναι απλά ένα σύμβολο, αλλά ένα βίωμα, ένας τρόπος ζωής. Ζώντας στο Σταυρό του Χριστού έχουμε την ευκαιρία να σωθούμε, να αναζωογονηθούμε και να νικήσουμε τον θάνατο, όπως και ο ίδιος ο Κύριος νίκησε τον θάνατο, «θανάτω θάνατον πατήσας» θα ψάλλουμε την Κυριακή του Πάσχα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.