Τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια, φόβος Θεού, υπομονή, ταπείνωσις, ανεξικακία, ζήλος, αγαθωσύνη, αυταπάρνησις, θείος έρωτας. Να τα μελετάμε συνέχεια αυτά και να εξετάζουμε τον εαυτό μας, αν τα έχουμε. Να διακρίνουμε, τι είναι του Θεού και τι του διαβόλου· και εκείνα που είναι του διαβόλου να τα αποφεύγουμε και να τα αποβάλλουμε. Ο φθόνος, η κατάκρισις, το μίσος, η μνησικακία είναι απ᾿ τον διάβολο και πρέπει να τα διώχνουμε. Ο μοναχός θα κριθή απ᾿ τις λεπτομέρειες. Γι᾿ αυτό και το παραμικρό να το ψηλαφούμε και να το εξετάζουμε. Ο Θεός θέλει να είμαστε Άγγελοι, να ζούμε σαν Πολυόμματα και να έχουμε ταπείνωσι και συντριβή.

Κυριακή της Πεντηκοστής: 7 Ιουνίου

Το Άγιον Πνεύμα είναι σαν την αύρα, σαν την πάχνη, που όπου πέφτει δροσίζει. Μερικές φορές έρχεται σαν φλόγα και λες από που έρχεται αυτή η φωτιά; Ή σαν αεράκι και κοιτάς γύρω σου να δης από που έρχεται, αλλά δεν βλέπεις τίποτε. Γιατί αυτή η φλόγα που φλογίζει τα σπλάγχνα σου, την καρδιά σου, και κάνει τον νού σου φωτεινό, δεν καίει, αλλά δροσίζει.

Όταν ο άνθρωπος προσέχη στην υπακοή και στην ταπείνωσι, ο Χριστός δωρεάν του χαρίζει την Χάρι του Αγίου Πνεύματος. Αλλά θέλει να Τον αγαπήσουμε πολύ, όχι ψεύτικα. Όπως αγαπούμε πολύ ένα πρόσωπο και το προσέχουμε και το στολίζουμε και προσπαθούμε να το φυλάξουμε, έτσι πρέπει και τον Χριστό να Τον αγαπούμε. Ο Χριστός δεν θέλει πολλά πράγματα από μας. Τον νού μας μόνο θέλει να μη τον αφήνουμε να ασχολήται με μεμψιμοιρίες, με πράγματα του κόσμου, αλλά να αδολεσχή σε θεωρία όλην την ημέρα.

Άλλοτε να είμαστε γονατισμένες στα πόδια του Χριστού και να τα αγκαλιάζουμε. Σαν την Μαρία την Μαγδαληνή που απ᾿ τον πολύ σεβασμό, όπως παριστάνεται στις αγιογραφίες, κάλυπτε με τα ρούχα τα χέρια της, για να αγκαλιάση τα πόδια Του. Από ᾿ κεί να πηγαίνουμε την ψυχή μας στον Παράδεισο, στους τόπους των Αγίων.

Και όταν οι πειρασμοί μας περικυκλώνουν, να κρεμώμαστε στον τράχηλο του Γέροντα, για να μας περάση από τις παγίδες του διαβόλου, ώστε να μη πάθουμε τίποτε. Όταν έτσι περνούμε όλη μέρα, τότε θα νομίζουμε ότι και εδώ Παράδεισος είναι. Και έρχεται και γίνεται η ψυχή του ανθρώπου σαν βελούδο άσπρο. Τίποτε δεν την επηρεάζει. Τα ελαττώματα των άλλων δεν της φαίνονται τίποτε. Μόνο αισθάνεται ότι αυτή είναι χειρότερη από όλους και δεν θέλει να ακούη να της λένε καλά λόγια, αλλά να την μαλώνουν, να την εξευτελίζουν. Και αν δη κάποια άλλη ψυχή πεσμένη, κλαίει γι᾿ αυτήν και προσεύχεται απ᾿ την πολλή αγάπη που αισθάνεται.

Κυριακή της Πεντηκοστής: 7 Ιουνίου

Η ευσπλαχνία του Θεού

Η ευσπλαχνία του Θεού είναι ατελείωτη σαν το πέλαγος, σαν τον ουρανό. Ο Θεός δεν λέει γιατί αμάρτησες, αλλά γιατί δεν σηκώνεσαι. Όλα μας τα συγχωρεί, αρκεί να μετανοούμε, μόλις καταλαβαίνουμε ότι κάναμε ένα σφάλμα. Άνθρωποι δεν είμαστε; Πέφτουμε . Όμως σηκωνώμαστε. Ο Χριστός πολύ μας αγάπησε. Ποιος; Αυτός που δημιούργησε όλο τον κόσμο. Μας διάλεξε μέσα από τον κόσμο και μας έκανε νύμφες Του. Οι νύμφες του Χριστού πρέπει να είναι ακέραιες, να έχουν υπακοή και ταπείνωσι. Ο επίγειος νυμφίος θέλει να έχη η νύμφη του παπούτσια, φορέματα, θέλει τα δικά του.

Ο ουράνιος Νυμφίος θέλει υπακοή, ταπείνωσι, σεβασμό, εγκράτεια, όχι αργολογία και αντιλογία. Θέλει ακρίβεια και ιδιαίτερα στο θέμα της υπακοής. Η υπακοή θα φέρη την ειρήνη, τη γαλήνη της ψυχής, την καλωσύνη, την πραότητα, το μεγαλείο του Θεού. Με την υπακοή θα δη τον Θεό. Ο μοναχός που έχει υπακοή, δεν αισθάνεται καμμία δέσμευσι, είναι σαν το ελεύθερο πουλάκι.

Αισθάνεται ξένοιαστος, όπως τα πουλάκια, τα αηδονάκια, τα χελιδονάκια που κελαηδούν και υμνολογούν τον Θεό. Όταν τηρή κανείς το θέμα της υπακοής και της αναπαύσεως του Προεστώτος Γέροντα ή Γερόντισσας αναπαύει τον Θεό, διότι η υπακοή γίνεται για Εκείνον. Πρέπει να γίνουμε πραγματικές νύμφες Του και να Τον αγαπούμε. Είπαμε και άλλοτε ο Χριστός ζηλεύει, είναι ζηλωτής και θέλει εξ ολοκλήρου να Του προσφέρουμε την αγάπη μας. Όταν θάναι αληθινή η αγάπη μας, θα είμαστε εν τάξει και στο καθήκον και στην εκκλησία και στο εργόχειρο, παντού.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.