Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη στην εντός των τειχών Λευκωσία πλαισιωμένος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Πολύκαρπο Πολυκάρπου και τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι, την Κυριακή της Απόκρεω, 27 Φεβρουαρίου 2022. Ο Θεοφιλέστατος μεταξύ άλλων μίλησε για τη σημασία της προσευχής στη ζωή της Εκκλησίας και ειδικότερα στη ζωή του κάθε ανθρώπου.

Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος με αφορμή την ευαγγελική περικοπή που διαβάστηκε επισήμανε ότι “η προσδοκία όλων μας είναι να ζήσουμε την ανάσταση της ζωής και όχι την ανάσταση κρίσεως. Καθημερινά ζούμε το μαρτύριο της συνειδήσεως μέσα στην οικογένειά μας, στο χώρο εργασίας, στη σχέση με τον ανώτερο ή τον κατώτερό μας.

Αλλά καλούμαστε να έχουμε μέσα μας ταπείνωση, συγχωρητικότητα, ανεκτικότητα και αγάπη προς το συνάνθρωπό μας. Εισερχόμαστε σύντομα σε αυτό το κατανυκτικό στάδιο της Εκκλησίας μας, την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, με προοπτική τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Όλη αυτή η περίοδος είναι μια μικρογραφία του σωτηριολογικού έργου του Θεού μέσα στη ζωή μας, όπου ζούμε την πτώση μας, ως άνθρωποι με αδυναμίες, αλλά και την ανάστασή μας μαζί με τον Αναστημένο Χριστό“.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας έκανε αναφορά στον Ιερομάρτυρα Ρηγίνο, Επίσκοπο Σκοπέλου, τον οποίον τιμούμε ιδιαίτερα στον ιστορικό ναό του Αρχαγγέλου της Παλαιάς Λευκωσίας, εκεί όπου υπάρχει όχι μόνο εικόνισμα αλλά και τεμάχιο του ιερού λειψάνου του.

Ακόμη, ο Θεοφιλέστατος μίλησε για τη σημασία της προσευχής στη ζωή της Εκκλησίας και ειδικότερα στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Εξήγησε γιατί το δισκάριο όπου υπάρχουν οι μερίδες του Χριστού, της Παναγίας, και όλων των χριστιανών, ζώντων και κεκοιμημένων, που ο Επίσκοπος και ο Ιερέας μνημονεύουν είναι στρογγυλό. Αυτό δηλώνει την πληρότητα και καθολικότητα, που έχουμε εμείς ενωμένοι με το Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους μας, ήτοι τη Μία, Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.

Να προσευχηθούμε για όλους τους αδελφούς μας που χάθηκαν αυτές τις μέρες, ένεκα των ταραχών που υπάρχουν στον κόσμο, γι’ αυτούς που βιαίως εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αλλά και για όλους που ζουν καθημερινά δυσκολίες και ταλαιπωρίες.

Να κάνουμε βίωμα στη ζωή μας την έμπρακτη συμπαράσταση στους εμπερίστατους αδελφούς μας, όπως μας διδάσκει η σημερινή ευαγγελική περικοπή της μέλλουσας κρίσης, για να ακούσουμε τον Κύριο να μας καλεί να εισέλθουμε στη βασιλεία Του, γιατί «ἐφ’ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε» (Ματθ. κε΄, 40).

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν Εορτές και Μνημόσυνα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.