Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Παταγής του Δήμου Ορεστιάδος ιερούργησε την Κυριακή 18 Αυγούστου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός ο οποίος προσεγγίζοντας ερμηνευτικά το θαύμα της διάσωσης του Πέτρου από τον καταποντισμό, που περιγράφεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Θ΄ Κυριακής του Ματθαίου, επεσήμανε.

· «Ο Πέτρος στην περίπτωση αυτή βιώνει διπλή αντιθετική εμπειρία: τη μία στιγμή μετέχει στο θάμβος του θαύματος, περπατώντας πάνω στα κύματα, και μετά από λίγο βιώνει την αγωνία του θανάτου, καταποντιζόμενος μέσα στη θάλασσα. Αιτία για τις μεταπτώσεις αυτές είναι ο κλονισμός της πίστης του προς τον Χριστό, που τον κάνει να ταλανίζεται μεταξύ πίστεως και ολιγοπιστίας…

Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, μπορούμε πρώτιστα να δούμε ότι ο Κύριος είναι ο «κυρίαρχος της φύσης». Αυτός όχι μόνο είναι δημιουργός της αλλά και Εκείνος ο οποίος εξουσιάζει τους νόμους της και προνοητικά την κατευθύνει. Αυτός γαληνεύει την θάλασσα και Αυτός την κάνει τρικυμισμένη… Δεύτερον πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν φταίει η τρικυμία για τον καταποντισμό του Πέτρου αλλά η ολιγοπιστία του.

Η σχέση του με το Χριστό δημιουργεί την προϋπόθεση υπέρβασης των όρων και των νόμων της φύσης. Η υπακοή στο θέλημα Του και η τήρηση των εντολών Του αποκαλύπτει στον άνθρωπο το υπήνεμο λιμάνι της αιώνιας αγάπης Του και το γαληνεμένο πέλαγος της ευσπλαχνίας Του.

Και τρίτον θα πρέπει να πούμε ότι η φύση είναι η σκάλα που υψώνει την σκέψη και την καρδιά μας στο Θεό. Από τα ορατά αναγόμεθα στα αόρατα. Η φύση είναι ένας απέραντος ναός. Όλα γύρω μας ομολογούν το μεγαλείο της δημιουργίας και εμείς σαν ιερείς της Κτίσεως ευχαριστούμε και δοξολογούμε τον Θεό δια στόματος του Προφητάνακτος Δαυίδ· «ως εμεγαλύνθη τά έργα σου Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τον νέο εφημέριο της ενορίας π. Γεώργιο Βελλίδη, που χειροτονήθηκε πρεσβύτερος προ ολίγων εβδομάδων, και του ευχήθηκε καρποφόρο και θεάρεστη διακονία.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.