Την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλισμένης.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο και ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, που αναφέρεται στον σφαγιασμό 14.000 νηπίων υπό του Ηρώδου. Και ανέφερε: «Ο βασιλιάς Ηρώδης σκόρπισε με αυτή του την πράξη τη θλίψη και την οδύνη. Και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα αν έκανε καλά ο Θεός που επέτρεψε αυτό τον μεγάλο σφαγιασμό. Ο μεγάλος ιεροκήρυκας και ερμηνευτής των Ευαγγελίων και των Επιστολών των Αποστόλων μάς λέγει ότι ο Πανάγαθος Θεός βεβαίως και έπραξε ορθώς, διότι γλίτωσε αυτά τα παιδιά από τις θλίψεις και τις δοκιμασίες της ζωής, ώστε κέρδισαν το ποθούμενο, τον Παράδεισο.

Βλέπουμε λοιπόν τι υπέστη από την πρώτη ημέρα της ελεύσεώς Του στη γη ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος είναι τέλειος Θεός αλλά και τέλειος άνθρωπος. Γεννήθηκε και δεν υπήρχε ένας τόπος να φιλοξενηθεί η κυοφορούσα Μητέρα Του. Και εμφανίζεται στον Ιωσήφ Άγγελος Κυρίου που τον συμβουλεύει να φύγει από το σπήλαιο και να πάει στην Αίγυπτο για την ασφάλεια του παιδιού. Γίνεται λοιπόν νεογέννητος πρόσφυγας αυτός ο οποίος προσέφερε τη λύτρωση και τη σωτηρία στο ανθρώπινο γένος. Γι’ αυτό, αγαπητοί μου αδελφοί, πάντοτε θα πρέπει με το πνεύμα και το στόχο του Παραδείσου να υπομένουμε τις δοκιμασίες, τις ασθένειες, τις θλίψεις, ακόμα και τους θανάτους».

Προ της απολύσεως τελέσθηκε το 40θήμερο μνημόσυνο του μικρού Παναγιώτη Αγγελάκη. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά για την εκδημία του προς Κύριον: «Συμπληρώνονται σήμερα σαράντα ημέρες από τότε που ανεχώρησε για τον ουρανό ένας μικρός άγγελος, ο Παναγιώτης. Και έχουμε την βεβαιότητα ότι αυτό το παιδί που δοκιμάσθηκε υπέρ του δέοντος, ευρίσκεται σήμερα μετά των αγγέλων που ανυμνούν και δοξολογούν τον Γεννηθέντα Κύριο λέγοντας: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία». Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.