Στον απόηχο της Δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού της ιστορικής κωμόπολης των Μεταξάδων, την Κυριακή μετά τα Φώτα, 12 του μηνός Ιανουαρίου ε.ε.

Αναλύοντας το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας ο Σεβασμιώτατος τόνισε· «…Ο ευαγγελιστής Ματθαίος πολύ εύστοχα, σημειώνει ότι «ὁ λαός ὁ καθήμενος ἐν σκότει εἶδε φῶς μέγα». Πράγματι ο λαός ήταν μέσα στο σκοτάδι της απουσίας του Θεού, αλλά όχι μόνον εκείνη την εποχή. Δυστυχώς και σήμερα παρότι το ιλαρό και εκτυφλωτικό φως της Θεότητας έλουσε τη γη, η ανθρωπότητα δεν δραπέτευσε από τα σκοτάδια της θεϊκής άρνησης, δεν έσπασε τα δεσμά της αμφισβήτησης, δεν προσπάθησε να αποβάλει από πάνω της την πίσσα της ανηθικότητας. Οι άνθρωποι, τόσο στην εποχή του Χριστού, όσο και εικοσιένα αιώνες μετά, εξακολουθούν να αναπαύονται στη σκοτεινή σπηλιά του εγωισμού τους και να αρκούνται στις σκιές της ελπίδας και της προσδοκίας για κάτι καλύτερο και όχι στον Θεάνθρωπο Λυτρωτή.

»Η μετάνοια δεν ανήκει στο «θα», ανήκει στο τώρα. Το σκοτάδι δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει, εάν εμείς δεν ανάψουμε το φως της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας. Μόνον ο Κύριος, που είναι το αληθινό φως, μπορεί να διαλύει τα σκοτάδια της πνευματικής κούρασης, του άγχους, της αγωνίας για τα ευτελή, της πολύπλευρης θλίψης από τα χτυπήματα της ζωής. Μόνον ο Χριστός σαν αληθινό φως μπορεί να καθοδηγήσει στα σταυροδρόμια της ζωής, μπορεί να προφυλάξει από τις παγίδες της καθημερινότητας, μπορεί να μας παρηγορήσει στα δύσκολα της κακίας, της προδοσίας, της ασθένειας, του θανάτου. Χωρίς το πρόσωπο του Κυρίου η ανθρώπινη ζωή είναι ένας δρόμος χωρίς φανάρια, μια σκοτεινή διαδρομή χωρίς ελπίδα, παρηγοριά, χαρά και ελευθερία.

»Το φως του Χριστού, αγαπητοί, ανάβει μέσα από την εμπειρία της μετάνοιας. Ο λαός πάντοτε θα κάθεται στο σκοτάδι της θεϊκής απουσίας. Το φως της θεϊκής παρουσίας θα έρχεται για όποιον επιλέγει να δραπετεύσει από το σκοτεινό δρόμο της απόγνωσης και να περπατήσει στο φωτεινό δρόμο της γνώσης. Αυτό γίνεται πρακτικά με την μετάνοια, που ξεκινάει από το πετραχήλι του πνευματικού και συνεχίζεται με τον καθημερινό και αδιάκοπο πνευματικό αγώνα. Μπορεί η προσπάθεια να φαίνεται δύσκολη. Τα αποτελέσματα όμως αφορούν την παρούσα και την αιώνια ζωή μας».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Βασιλόπιτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξάδων και επήνεσε την Πρόεδρο και τα μέλη του για τις δράσεις τους και την πολύτιμη συμβολή τους στην διατήρηση των εθίμων και των τοπικών παραδόσεων.

Την Θεία Λειτουργία και την κοπή της Βασιλόπιτας στη συνέχεια παρηκολούθησαν ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Άγγελος Ιλαρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Παρασκευάς Μπιλιακάκης και Πασχάλης Αδαμάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεταξάδων Χρήστος Κισσούδης και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Βασιλόπιτα της Δημοτικής Κοινότητας Κομάρων, του τέως Δήμου Τριγώνου, και ωμίλησε στους παρισταμένους για την αξία του χρόνου και τις ευκαιρίες που δίδει ο Θεός για να Τον συναντήσουμε, να Τον ακολουθήσουμε, να γίνουμε καλύτεροι και να τηρήσουμε τις εντολές Του. Παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Σπυρίδων Σαλίβερος Αντιδήμαρχος Ορεστιάδος Πέτρος Αργυριάδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κομάρων Πασχάλης Αρχοντόγλου και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων της ακριτικής αυτής κωμόπολης

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.