Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσίου.

Ο Μέγας Διδάσκαλος, ο Οποίος απλά και ταπεινά έκλεινε Ουρανούς και ήλθε στην γη να σώσει τον άνθρωπο από το πάθος της αμαρτίας, αποκαλύπτει στους ανθρώπους τις θρησκευτικές και ηθικές αλήθειες με απλό και πρακτικό τρόπο.

Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή, την οποίαν ακούσαμε, ο Κύριος μας διδάσκει ότι δεν πρέπει ο κατ’ εικόνα Θεού άνθρωπος να φροντίζει δια το φθαρτό και υλικό σώμα του, αλλά δια την ψυχή του και τα αιώνια αγαθά.

Η ψυχή είναι πολύ ανώτερη από το σώμα, «τί γάρ ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδίση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή; ή τί δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;». Ο Κύριος με τους λόγους Του δεν θέλει να κάμει τους ανθρώπους ανέργους, αλλά πρόθυμους στην εργασία.

Ο άνθρωπος δεν πρέπει να απορροφάται από την μέριμνα των υλικών αγαθών, αλλά να υψώνει το βλέμμα του και τον νουν και την καρδιά του στο Θεό της αγάπης και της δικαιοσύνης, του ελέους και των οικτιρμών.

Ο άνθρωπος, της κάθε εποχής, πρέπει πρώτα να έχει την αναφορά του στον Θεό, και να ζητά κατά πρώτο την βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνη του και όλα – τα απαραίτητα υλικά αγαθά, θα δοθούν μαζί με τα ανεκτίμητα αγαθά της βασιλείας των ουρανών.

Όμως οι άνθρωποι, αγνώμονες, λησμονούν την αλήθεια αυτήν και στηρίζονται όχι στην αγαθότητα και την αγάπη του Θεού, αλλά στις δικές τους ανθρώπινες δυνάμεις, και ζητούν πολλές φορές με δολίους τρόπους να πλουτίσουν «πλούτου αδηλότητι». Και επιδίδονται να πολλαπλασιάσουν και να αυξήσουν τα πρόσκαιρα και μάταια του κόσμου τούτου αγαθά σε βάρος των συνανθρώπων τους και χρησιμοποιούν πολλάκις μέσα δόλια και ψευδή.

Δοσμένοι, ψυχή τε και σώματι, στα πρόσκαιρα και μάταια αγαθά του κόσμου τούτου, λησμονούν την φωνή του Θεού Πατέρα, πού είπε στον άφρονα πλούσιο: «άφρων, ταύτη τη νυκτί την ψυχήν σου απαιτούσιν από σου, ά δε ητοίμασας τίνι έσται;».

Ο Θεός της αγάπης και του ελέους ενεφύτευσε στον άνθρωπο ένα πνευματικό μάτι, ένα φως ηθικής γνώσης και καθοδήγησης. Αυτό το θείο μάτι ο άνθρωπος κάνοντας χρήση της ελευθερίας του το σκοτίζει και το αμαυρώνει δυστυχώς από τα πάθη της σαρκός, με αποτέλεσμα να χάσει την παρουσία του Θεού Πατρός.

Η ζωή του ανθρώπου δεν εξαρτάται από τα πλούτη του κόσμου τούτου, ούτε διατηρείται από τα υπάρχοντα αγαθά του, που μπορεί να έχει και για τα οποία δεν κάνει καλή χρήση. Τα πλούτη δεν εξασφαλίζουν μακροζωία και ευχάριστη ζωή, αλλά είναι μάταια και πρόσκαιρα και πολλάκις δημιουργούν προβλήματα στην ζωή του έχοντος και κατέχοντος.

«Πάντα ματαιότης τα ανθρώπινα, όσα ούχ υπάρχει μετά θάνατο. Ού παραμένει ο πλούτος, ου συνοδεύει η δόξα, επελθών γάρ ο θάνατος, ταύτα πάντα εξηφάνισται».

Όμως, η πίστη του ανθρώπου στην πρόνοια του Θεού Πατέρα παρέχει την δυνατότητα να γνωρίσει τον Θεό και να ετοιμάσει από τον κόσμο αυτό την πέραν του τάφου ζωή, ζωή χαράς και ευλογίας, λουσμένη με την χάρη του Τριαδικού Θεού.

Αδελφοί μου,

Ας έχουμε πίστη ακράδαντη, πίστη ζέουσα και πεποίθηση στην πρόνοια του Θεού, η οποία πλουτίζει και ανυψώνει τον άνθρωπο· και ας ακούσουμε τον άγιο Δοσίθεο πού λέγει, «πιστεύομεν πάντα τα όντα, είτε ορατά είτε αόρατα υπό του Θεού κυβερνάσθαι προνοίας».

Ο ουράνιος Πατέρας μας βοηθά και μας ενισχύει στο αγαθό, Αυτός μας οδηγεί εν μέσω της ερήμου στην γή της Επαγγελίας, Αυτός μας παρέχει το Μάννα της ζωής, Αυτός επιτρέπει να εισέλθουμε στις θλίψεις προς ωφέλειά μας, Αυτός μας σώζει από κάθε κίνδυνο, Αυτός θα μας δωρίσει την ουράνιο μακαριότητα, της οποίας είθε να γίνουμε μέτοχοι. ΑΜΗΝ.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.